Președintele interimar PNL Daniel Chițoiu: Anexa prezentată în presă nu face obiectul acordului de colaborare cu CNSC
Președintele interimar al PNL, Daniel Chițoiu, declară că acordul semnat cu CNSC privește calendarul dialogului cu această structură asociativă, până la debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare și nu are nicio legătură cu anexa prezentată de către presă aparținând SCMD.
„Condamn cu fermitate acțiunea de manipulare a opiniei publice legată de acordul de principiu semnat de către conducerea USL și Consiliul Național al Societății Civile, reprezentat de colonel Mircea Dogaru. Acordul semnat cu CNSC privește calendarul dialogului cu această structură asociativă, până la debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare și nu are nicio legătură cu anexa prezentată de către presă aparținând Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. Anexa prezentată în presă nu face obiectul acordului de colaborare! Ea nu a fost adusă la cunoștința mea, ca președinte interimar al PNL, și nici la cunoștința conducerii USL”, spune Chițoiu, potrivit unui comunicat de presă transmis joi de PNL.
El menționează că, prin semnarea acestui acord, nu a angajat nici PNL și nici USL asupra vreunui obiectiv anume solicitat de entitățile componente ale CNSC.
„În cazul în care între obiectivele negocierilor s-ar fi aflat desființarea unor instituții fundamentale ale statului de drept, precum Curtea Constituțională, DNA, ANI și CNSAS, acest document nu ar fi fost semnat de mine, în calitate de președinte interimar al Partidului Național Liberal și copreședinte al USL, fiind în totală contradicție cu valorile și principiile pe care PNL și România și le-au asumat atunci când a ales drumul european al libertății și democrației”, precizează președintele interimar al PNL.
Daniel Chițoiu mai spune că orice acord negociat în numele Partidului Național Liberal va fi supus procedurilor prevăzute în statutul partidului.
Un document prin care 53 de asociații susțineau desființarea CC, ANI și DNA, însoțit de un acord semnat de liderii USL Victor Ponta, Daniel Chițoiu și Daniel Constantin a fost făcut public, joi, premierul precizând că acordul viza doar începerea unor discuții și spunând că e o intoxicare tipică PDL.
Acordul menționează că liderii USL sunt de acord, „în principiu”, cu lista obiectivelor propuse de entitățile componente ale CNSC, prin Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate.
„Începând din 18 iulie 2012, până la debutul campaniei electorale parlamentare, fiecare punct va fi redactat de comun acord în formă defintivă, în baza discuțiilor cu reprezentanții fiecărei structuri a CNSC care l-a propus”, se mai arată în document.
Consiliul Național al Societății Civile Românești (CNSC) a postat, în 12 iulie pe site-ul său un document intitulat „Lista obiectivelor structurilor membre ale CNSC propuse viitoarei guvernări”, prima pagină a acestuia având sus, în ordine, scris „de acord” și numele lui Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin. din partea CNSC, documentul este semnat de președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Mircea Dogaru.
Organizațiile membre ale CNSC afirmă că voința lor este să obțină, prin orice mijloace legale, schimbarea regimului, adică demisia președintelui României, alegeri anticipate separate și „adoptarea unor măsuri ferme pentru a împiedica fraudarea alegerilor”.
Pentru aceasta ele au un set de obiective imediate, printre care și restaurarea democrației, în acest scop cerând „restaurarea democrației constituționale participative, interzicerea strictă a amestecului Executivului în deciziile Legislativului și ale puterii judecătorești”.
De asemenea, CNSC mai enunță: „Dreptul la justiție obiectivă prin interzicerea amestecului Executivului și politizarea actului de justiție, desființarea structurilor de poliție politică de tip stalinist și a instrumentelor politice tip Curtea Constituțională, ANI, DNA, CNSAS, etc. Încredințarea atribuțiunilor acestora structurilor statului deja existente”.
„Este o intoxicare tipică de campanie a PDL-ului disperat că pierde la referendum. Eu am semnat un acord de o pagină în care se spune foarte clar că, începând cu 18 iulie și până la debutul campaniei electorale parlamentare, deci până în noiembrie, fiecare punct va fi redactat de comun acord în baza discuțiilor cu reprezentanții fiecărei structuri. În rest, nimic altceva nu am discutat, iar nebunii din astea cu desființat Curtea Constituțională și…sunt băgate de la PDL și de la Băsescu, disperați fiind că pierd referendumul. E tipic, inctoxicările tipice de la PDL de natură securistă”, a declarat Victor Ponta.
Întrebat dacă USL intenționează să desființeze Curtea Constituțională, ANI și DNA, premierul a răspuns negativ.
„Nici vorbă, cum să luăm în calcul așa ceva, dar acolo sunt 53 de asociații și avem timp până în noiembrie să discutăm cu fiecare. Cum să desființezi DNA și Curtea Constituțională ? Fiecare om mai exaltat poate să ceară orice, dar noi am semnat că am fost de acord cu un singur lucru: că o să discutăm până la începutul campaniei electorale parlamentare. Nu am semnat nimic altceva și nici nu ne-a fost prezentat niciodată nimic altceva”, a mai spus Ponta.