Prima pagină » Știri politice » Președintele Iohannis: Voi ataca la CCR modificările la Codul Penal

Președintele Iohannis: Voi ataca la CCR modificările la Codul Penal

Președintele Iohannis, în presa germană: Voi ataca la CCR modificările la Codul Penal

Într-un interviu acordat ARD, televiziunea publică germană, președintele Klaus Iohannis afirmă că va ataca la Curtea Constituțională eventualele modificări aduse în Parlament Codului Penal și de Procedură Penală, pentru a nu se împiedica lupta anticorupție.

„Lupta anticorupție nu este un hobby al meu, ci este o necesitate pentru ca România să se dezvolte”, a spus șeful statului în interviu.

Mesajul președintelui Iohannis a venit în contextul în care în ultima lună, în Parlament, deputați și senatori din actuala majoritate au depus mai multe proiecte pentru modificarea Codului Penal și de Procedură Penală. 

„Consider că diferitele tentative de modificare a legilor nu sunt deloc bune. În această fază nu trebuie să fie modificate legile. Voi încerca să mă exprim și public împotriva unor astfel de inițiative, lucru pe care l-am și făcut. Există însă suficiente alte instrumente la îndemâna președintelui pentru a pune capăt unor astfel de acțiuni sau, în cel mai rău caz, de a le amâna până când pagubele sunt reduse. Orice lege poate fi retrimisă de președinte în Parlament pentru rediscutare, iar Parlamentul o poate discuta din nou, iar, dacă acest pas nu funcționează, am și posibilitatea de a ataca la Curtea Constituțională. Mă gândesc foarte serios la această posibilitate deoarece nu doresc ca astfel de legi să fie modificate în această fază intensivă a luptei împotriva corupției. Mai târziu, peste câțiva ani, când sper eu că numărul cazurilor de corupție se va reduce foarte mult, atunci se va putea discuta despre modificarea legilor, doar dacă practiva va demonstra că este necesară modificarea. Dacă nu, nu”, a fost mesajul transmis de Iohannis.

La începutul acestui luni, DNA a reacționat după ce mai parlamentarii au introdus în Parlament mai multe proiecte legislative petnru modificarea Codului Penal și de Procedură Penală, susținând că dacă s-ar adopta aceste inițiative „s-ar diminua semnificativ eficiența DNA și s-ar afectat în mod sever statutul procurorilor”.

Senatului a decis  pe 11 mai, cu 88 de voturi pentru și 26 împotrivă, înlocuirea sintagmei „suspiciuni rezonabile” din Codul de Procedură Penală cu formula „indicii temeinice”. Astfel, dacă acum o măsură preventivă, cum era arestarea, poate fi dispusă „dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârșit o infracțiune”, potrivit noii reglementări aceasta poate avea loc doar „dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală”. DNA a atras atenția că o astfel de reglementare va face practic imposibilă luarea unei măsuri preventive.

Modificările la Codul Penal și de Procedură Penală au fost criticate și de reprezentanții Ambasadelor SUA, Marii Britanii, Olandei și Germaniei, care i-au convocat pe președinții celor două Camere ale Parlamentului pentru a discuta despre lupta anti-corupție. Ambasada SUA a dat un comunicat oficial în care și-a exprimat îngrijorarea față de amendamentele depuse în Parlament la Codul Penal. 

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a precizat pentru gândul că într-o întâlnire privată cu însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Dean Thompson, acesta și-a exprimat îngrijorarea față de modificarea legislației anti-corupție. 

 

 

 

Citește și