Prima pagină » Actualitate » Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea Offshore

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea Offshore

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea Offshore
Klaus Iohannis / Sursa: Alexandra Pandrea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea Offshore. Legea a fost adoptată de Parlament săptămâna trecută. 

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 25 mai 2022, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 262/11.05.2022)”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Legea offshore a fost aprobată luna aceasta de Camera Deputaților.

„Practic, România, în urma adoptării acestui proiect legislativ, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. Au fost blocate până acum. Proiectul aduce stabilitate, predictibilitate, un sistem fiscal prietenos. Dăm certitudinea investitorilor că modelul fiscal, redevențele vor rămâne aceleași pe toată perioada acordurilor petroliere. Mai mult, asigură secutatea energetică a României”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, în timpul dezbaterilor, potrivit digi24.ro.

Proiectul fusese aprobat anterior și de Senat.

Ce pevede Legea Offshore privind extracția gazelor naturale din Marea Neagră promulgată astăzi de președintele României

Potrivit legii adoptate de Parlament, statul român va încasa 60% din taxe și impozite pentru gazul din Marea Neagră.

Legea mai stabilește că producătorii vor plăti impozit suplimentar când prețul gazului va trece de 85 lei/MWh, față de 45,71 lei/MWh, cât stabilește legea din 2018,  iar impozitul crește progresiv în funcție de prețul gazului.

De asemena, investitorii își pot deduce maxim 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare, pentru investiţiile efectuate în segmentul upstream, față de 30% cât era în prezent.

Potrivit acestei legi, se elimină obligația de a vinde 50% din producție pe piața internă, iar  Guvernul va putea să intervină doar în situații de criză. Legea mai stabilește că România va avea drept de preempțiune la achiziția gazelor naturale, adică va putea acoperi necesarul intern înainte de a vinde surplusul către export.

Noua lege mai prevede că regimul de redevenţe şi regimul fiscal specific nu se vor modifica, indiferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea investitorilor, pe toată durata acordurilor.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele