Președintele Klaus Iohannis felicită marinarii români pentru misiunile NATO. Iohannis: Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii
La festivitatile prilejuite de Ziua Marinei Romane de la Constanta, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, din apropierea graniței țării noastre. Iohannis a catalogat aceste atacuri drept riscuri semnificative la adresa securității în Marea Neagră.
Președintele Iohannis a subliniat importanța strategică a României și a Mării Negre, în acest context, afirmând că țara noastră este un centru important al posturii de descurajare și apărare a NATO.
Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar și relevanța României ca pilon de stabilitate regional. România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare și apărare a NATO, iar prezența și activitatea celor 5.000 de militari aliați în țara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea și angajamentul nostru neclintit, ca Aliați, față de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce privește apărarea colectivă.
Președintele României a mulțumit, de la malul Mării Negre, miltarilor din statele Aliate prezente în țara noastră, SUA, Franța, Polonia, Marea Britanie și altele.
Militarii români și Aliații se instruiesc și își consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acțiuni militare în comun, în deplină compatibilitate.
Klaus Iohannis a transmis că securitatea României este consolidată și că „vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul nostru”. Demonstrăm astfel că suntem hotărâți să ne sprijinim și să ne apărăm reciproc în cadrul NATO, a transmis președintele Iohannis.
România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanții de securitate, din dubla postură a țării noastre de beneficiar și, totodată, de contribuitor important la îmbunătățirea securității regionale și euroatlantice.
Nu a fost uitată nici Ucraina, în discursul președintelui. Pe lângă sprijinul pe care îl va acorda, „atât cât va fi necesar”, România va participa, de asemenea, la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene, lucru decis la Summitul NATO de la Vilnius.
Vom oferi ca și până acum sprijin politic și practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât și prin contribuția la proiectele NATO dedicate Ucrainei. Vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloții de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloți români, Aliați și ucraineni.
Președentele Iohannis i-a felicitat pe marinarii români pentru „profesionalismul și dăruirea într-o carieră militară dificilă” și pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor la care au participat.
Sursa foto: presidency.ro
CITEȘTE ȘI: