Președintele Klaus Iohannis a transmis joi premierului Viorica Dăncilă două scrisori în care motivează respingerea – în două rânduri – a propunerilor pentru posturile de ministru al Dezvoltării regionale, respectiv al Transporturilor.
„Prin adresa nr. 5/6608 din data de 19 noiembrie 2018, ați propus numirea domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale și administrației publice, respectiv a doamnei Lia-Olguța Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste funcții a domnului Paul Stănescu, respectiv a domnului Lucian Șova,” transmite președintele în prima scrisoare către Dăncilă.
„În ceea ce privește propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale și administrației publice constat că, din documentația ce însoțește propunerea transmisă, nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului.”
Articolul 105, invocat de președinte face referire la incompatibilități: „(1) Funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcții publice de autoritate, cu excepția celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcții de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizațiilor cu scop comercial.
(2) Alte incompatibilități se stabilesc prin lege organică”.
Apoi, președintele precizează că a respins-o pe Lia Olguța Vasilescu pentru portofoliul de la Transporturi pentru că: „nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor”.
„Față de aceste motive, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale, am decis să resping propunerile de numire în funcțiile respective,” este concluzia primei scrisori transmise premierului.
A doua scrisoare motivează respingerea celei de-a doua variante propuse de Guvern, cu Mircea Drăghici pentru Ministerul Transporturilor ș Lia Olguța Vasilescu pentru Ministerul Dezvoltării regionale.
„Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,
Vă aduc la cunoștință că propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs”.
Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României Art. 2 prevede:
„Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin.(1).”
Art.4 prevede: (1) Funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu:
a) exercitarea altei funcții publice de autoritate, cu excepția celei de deputat sau de senator;
b) exercitarea unei funcții de reprezentare profesională salarizată în cadrul organizațiilor cu scop comercial;
c) exercitarea de acte de comerț, cu excepția vânzării sau cumpărării de acțiuni ori alte titluri de valoare;
d) exercitarea funcției de administrator ori de cenzor la societățile comerciale sau de reprezentant al statului în adunările generale ale unor asemenea societăți ori de membru al consiliilor de administrație ale regiilor autonome, companiilor naționale și societăților naționale;
e) exercitarea unei funcții publice în serviciul unei organizații străine, cu excepția acelor funcții prevăzute în acordurile și convențiile la care România este parte.
Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, a declarat, după ce președintele a motivat respingerea sa la Transporturi și Dezvoltare pe motiv că nu are expertiză, că nu există niciun motiv de nelegalitate sau incompatibilitate și că probabil se va ajunge din nou cu o sesizare la CCR.
„Nu există niciun motiv de nelegalitate sau de incompatibilitate,” a declarat Vasilescu la Antena3. „Să nu uităm că am fost ministru, sunt deputat ales în Parlamentul României și s-ar fi constatat până acum, dacă ar fi fost o stare de nelegalitate sau de incompatibilitate. Sunt cetățean român cu domiciliul în România, așa cum cere legea, de asemenea nu am niciun fel de condamnare penală, după cum se știe. El acum cere o dovadă a acestor lucruri, nu înțeleg ce dovadă. (…) Au mai fost șase miniștri numiți acum câteva zile de către președintele Klaus Iohannis pentru care nu a cerut un fel de confirmare suplimentară. Dacă dorește domnul Iohannis atât de mult, o să îi trimit o copie după cartea mea de identitate.”
Fostul ministru al Muncii îl acuză pe președinte că a intrat în campanie electorală.
„Nu am niciun fel de altă calitate, în afară de cea de deputat. După cum știți, calitatea de mebru al Guvernuui este compatibilă cu cea de senator sau deputat.(…) Dumnealui a spus foarte clar atunci când a ieșit să spună că ne respinge pe mine și pe domnul Mircea Drăghici. Dânsul candidează la funcția de președinte anul acesta și vedem că orice demers pe care îl face președintele în această perioadă cât a mai rămas până la alegerile prezidențiale, toate activitățile lui, trebuie să le vedem din această perspectivă. Există un blocaj instituțional la această oră,” atenționează Olguța Vasilescu.
„Sunt convinsă că vor declanșa (colegii de partid – n,r.) un nou conflict instituțional, în sensul că se va face o adresă la Curtea Constituțională. Nu există aceste motive de nelegalitate.”
Deși nu este convins de argumentele președintelui Klaus Iohannis, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă anunță că vor fi analizate de cei în drept.
„În plan personal și după o primă lectură, nu m-au convins argumentele președintelui, dar analizăm,” a declarat pentru Mediafax secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.
Deputatul PSD, Florin Iordache este chiar mai categoric și consideră nelegale și neconstituționale argumentele președintelui Iohannis.
„Argumentele sunt nelegale și neconstituționale,” a declarat Iordache pentru Mediafax. „Primul argument, Curtea Constituțională a spus că neapărat să fie chestiuni de nelegalitate. Dacă la prima respingere invocă chestiuni de legalitate, iar aceasta cu expertiza nu are nicio treabă cu legatitatea. Nu se face școală de miniștri, deci, în momentul în care o persoană este desemnată ministru la un domeniu, trebuie să îndeplinească condițiile cerute de lege. Și atât Olguța, cât și Mircea îndeplinesc cele cerute de lege.”
Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că „este absolut aberant modul în care și-a motivat Iohannis refuzul de a numi miniștrii”, afirmând că este „la mintea cocoșului” că propunerile premierului îndeplineau condițiile legale.
„E absolut aberant modul în care și-a motivat Klaus Werner Iohannis refuzul de a numi miniștrii propuși de premier,” a declarat Ștefănescu pentru Mediafax. „Sincer, eu așteptam argumente solide în justificarea acestui refuz, argumente care nu există. În același timp, România aștepta o mai mare responsabilitate vis-a-vis de Guvern, privind completarea componenței acestuia, într-un moment în care a preluat președinția Consiliului UE. Este absolut aberant, în același timp, modul în care a justificat refuzul său politic pentru aceste nominalizări, pe motiv că documentația de la Guvern nu a precizat că cei propuși îndeplinesc articolul 2 din legea 90, ceea ce este la mintea cocoșului, pentru că nu poți propune membri în cabinet care nu îndeplinesc aceste condiții. PSD va menține propunerile, iar guvernul va da un răspuns în conformitate cu legile în vigoare și deciziile CCR.”
Senatorul Adrian Țuțuianu vine cu o ipoteză interesantă. El susține că Liviu Dragnea i-a întins o capcană Liei Olguța Vasilescu, influențând-o să schimbe ministerele. Președintele PSD bănuia că Iohannis va intra în jocul respingerilor și astfel, o va marginaliza pe Olguța în partid, înlăturând un posibil candidat la prezidențiale.
„Unu – Era evident pentru cine a urmărit evoluțiile constituționale și deciziile CCR faptul că Președintele nu putea să ia act de revocarea din funcție a doi miniștri. Era atât de limpede încât era clar că a fost un gest de război politic și nu o chestiune fundamentată constituțional.
Doi – faptul că nu a numit propunerile făcute de prim-ministrul – aici suntem în zona în care președintele se poate pronunța. CCR, prin mai multe decizii, a statuat drepul președintelui de a refuza anumite propuneri. Vom vedea care sunt acum argumentele,” a declarat Adrian Țuțuianu, într-o conferință de presă susținută miercuri, la Târgoviște.
„Trei – faptul că Olguța Vasilescu nu a fost numită ministrul Transporturilor este o situație care îi convine de minune lui Liviu Dragnea. Olguța Vasilescu, dincolo de simpatiile și antipatiile dintre mine și ea, face parte din categoria liderilor PSD cu o imagine bună. Liviu Dragnea nu suportă liderii care au o imagine bună. Și, atunci, cred că a stimulat-o în direcția plecării de la Ministerul Muncii la Ministerul Transporturilor, luând în calcul faptul că nu va fi validată această propunere de președintele Iohannis,” a subliniat Țuțuianu.
„Ca urmare, Olguța Vasilescu nu mai este în guvern, ceea ce îi convine lui Liviu Dragnea, nu mai este o persoană care să aibă tribună. Totdeauna, dacă ai tribună, poți să te exprimi mai mult. Nu are nici ministerul, nu are nici vreo funcție în Parlamentul României și în felul acesta, Liviu Dragnea a înlăturat un posibil contestatar sau un posibil candidat la președinția României. Ați văzut că unii deja au comentat pe chestiunea asta. Cu cât vor comenta mai mult, cu atât Olguța Vasilescu va fi mai marginalizată în PSD”, a explicat Țuțuianu.