Președintele Klaus Iohannis, după Summit-ul NATO de la Bruxelles: „Prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată” (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis, după Summit-ul NATO de la Bruxelles: „Prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată” (VIDEO)
Președintele Klaus Iohannis a participat la Summit-ul NATO de la Bruxelles (FOTO: Captură video - Administrația Prezidențială)
Publicat: 14/06/2021, 18:52
Actualizat: 14/06/2021, 20:22

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat – luni – la Summit-ul NATO de la Bruxelles, unde s-au întâlnit liderii a 30 de țări. Una dintre temele abordate a fost securitatea cibernetică, dar și cea teritorială, din jurul Mării Negre. De altfel, România s-a aflat în mijlocul discuţiilor la Summit-ul NATO.

„Apărarea colectivă rămâne piatra de temelie a NATO”, a precizat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă, spunând că România și-a atins obiectivele majore fixate pentru acest summit.

Președintele a spus că România și-a atins obiectivele majore fixate pentru acest summit, iar printre subiectele de interes pentru obiectivele de securitate ale României, șeful statului a notat consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, condamnarea comportamentului agresiv al Rusiei și susținerea parteneriatului cu Uniunea Europeană (UE), despre care a spus că este unul foarte important și trebuie să fie tot mai solid.

„A fost un summit al deciziilor vizionare. Am stabilit direcțiile pentru următorul deceniu si am reafirmat stabilitatea NATO”. Deciziile de azi răspund intereselor de securitate ale României. (…) Apărarea îm jurul Mării Negre rămâne preocupantă. Regiunea Mării Negre are un caracter srategic pentru NATO”, a declarat, printre altele, președintele, care a precizat că „prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată”.

În concluzie, Summit-ul NATO a fost unul „al deciziilor vizionare”, unde s-au stabilit „direcțiile majore de acțiune”, potrivit președintelui Iohannis, care a reamintit că țara noastră este un membru important al NATO.

„Am investit și vom investi în apărare. (…) România este un aliat de încredere”, a mai spus președintele.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • „Am stabilit astăzi direcţiile majore de acţiune pentru următorul deceniu, inclusiv prin elaborarea unui nou concept strategic, decizie pe care am susţinut-o ferm. Deciziile de continuare a consolidării posturii sale de descurajare şi apărare, întărirea profilului politic, sporirea angajamentului ăn raport cu partenerii, creşterea rezilienţei, menţinerea avansului tehnologic au reconfirmat sprijinul pentru o alianţă mai puternică, adaptată, activă şi relevantă la nivel global, pregătită să-şi apere cetăţenii şi teritoriul”
  • „Deciziile de astăzi răspund intereselor de securitate ale României, iar prin rezultatele obţinute ne-am atins obiectivele majore fixate pentru acest Summit. Atingerea acestor obiective este datorată şi interacţiunilor şi coordonării României cu ceilalţi aliaţi, precum şi valorificării formatelor regionale de dialog şi cooperare”, a mai declarat preşedintele.
  • „Alianţa trebuie să dispună de forţele, structurile şi capabilităţiile necesare pentru a răspunde eficient ameninţărilor cu care ne confruntăm în regiune”
  • „Situaţia de securitate din zona Mării Negre rămâne preocupantă, iar masarea recentă a trupelor şi a tehnicii militare Ruseşti la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea ocupate ilegal reprezintă încă o dovadă clară în acest sens”.
  • „Am evidenţiat şi este menţionat în documentele Summitului comportamentul agresiv şi destabilizator al Rusiei faţă de aliaţii noştrii şi partenerii noştri din vecinătate. Situaţia de securitate în zona Mării Negre rămâne preocupantă, iar masarea recentă a trupelor şi a tehnicii militare Ruseşti la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea ocupate ilegal reprezintă încă o dovadă clară în acest sens. Regiunea Mării Negre are importanţă strategică pentru securitatea Euro Atlantică şi acest lucru a fost clar reconfirmat inclusiv prin multiple referiri la Marea Neagră în documentele Summitului. În al doilea rând am convenit astăzi importanţa avansării şi aprofundării relaţiei NATO cu UE, dar şi cu partenerii noştri şi cu statele care împărtăşesc aceleaşi valori. Parteneriatul ccu UE este foarte important, trebuie să fie tot mai solid şi am subliniat necesitatea continuării dialogului şi a cooperării susţinute între cele două organizaţii în deplină complementaritate, am subliniat şi imperativul de acreşte sprijinul pentru partenerii noştri din vecinătatea estică”

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis, după Summit-ul NATO de la Bruxelles:

Comunicatul final al Summit-ului NATO

„Noi, şefii de stat şi de guvern din cele 30 de naţiuni membre NATO, ne-am reunit la Bruxelles pentru a reafirma unitatea noastră, solidaritatea şi coeziunea, precum şi pentru a deschide un nou capitol în relaţiile transatlantice, într-un moment în care mediul de securitate cu care ne confruntăm este tot mai complex. NATO rămâne baza apărării noastre colective şi un forum esenţial pentru consultări în materie de securitate şi pentru decizii între statele aliate. NATO este o Alianţă defensivă şi va continua să depună eforturi pentru pacea, securitatea şi stabilitatea întregului spaţiu euro-atlantic. Menţinem ferm angajamentul privind Tratatul fondator al NATO de la Washington, inclusiv privind faptul că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva tuturor, conform Articolului 5.

Ne confruntăm cu ameninţări multilaterale, cu o competiţie sistemică din partea unor puteri incisive şi autoritariste, precum şi cu provocări de securitate din ce în ce mai mari asupra ţărilor noastre şi asupra cetăţenilor noştri din toate direcţiile strategice. Acţiunile agresive ale Rusiei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice; terorismul, în toate formele şi manifestările, rămâne o ameninţare persistentă pentru noi toţi. Entităţi statale şi nonstatale contestă ordinea internaţională bazată pe reguli şi încearcă să submineze democraţia în întreaga lume. Instabilitatea din afara graniţelor noastre contribuie, de asemenea, la migraţie ilegală şi la trafic de persoane. Influenţa tot mai mare a Chinei şi politicile internaţionale pot genera provocări pe care trebuie să le abordăm împreună ca Alianţă. Vom aborda China cu perspectiva apărării intereselor strategice ale Alianţei. Suntem confruntaţi din ce în ce mai mult prin ameninţări cibernetice, hibride şi asimetrice, inclusiv prin campanii în scopul dezinformării, prin utilizarea în sens negativ a tehnologiilor emergente din ce în ce mai sofisticate şi perturbatoare.

„Pledăm pentru consolidarea şi extinderea consultărilor şi pentru a asigura că NATO rămâne flexibilă şi eficientă în efectuarea de operaţiuni militare pentru susţinerea securităţii noastre comune. Reafirmăm principiile democratice comune ale Alianţei, precum şi angajamentul pentru spiritul şi litera Tratatului Nord-Atlantic. (…) Agenda NATO 2030 fixează ambiţii înalte pentru NATO, oferind linii clare pentru abordarea provocărilor şi ameninţărilor existente, noi şi viitoare, şi pentru continuarea adaptării construcţiei politice şi militare a Alianţei. Reiterăm susţinerea pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internaţional”, se arată în comunicatul final al Summitului NATO, postat pe site-ul oficial şi vizualizat de Mediafax.

Alianţa Nord-Atlantică salută „crearea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă în România”

De asemenea, NATO a confirmat retragerea trupelor din Afganistan, subliniind însă că decizia „nu înseamnă încheierea relaţiei cu Afganistanul”. „Vom deschide un nou capitol. Afirmăm angajamentul de a continua să fim alături de Afganistan, de poporul afgan şi de instituţii prin promovarea securităţii şi susţinerea câştigurilor obţinute cu greu în ultimii 20 de ani”, subliniază NATO.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri