Președintele suspendat al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, rămâne în arest
În 14 aprilie, Duicu a cerut Curții de Apel București (CAB) înlocuirea măsurii de arestare preventivă cu cea a controlului judiciar, solicitarea fiind respinsă.
Decizia Curții de Apel a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care a menținut hotărârea din 14 aprilie, astfel că Adrian Duicu rămâne în arest.
Președintele Consiliului Județean Mehedinți a fost suspendat din funcție în 18 aprile, după ce Prefectura Mehedinți a primit o adresă de la instanța supremă, potrivit căreia lui Duicu i s-a respins contestația la decizia CAB de arestare preventivă a acestuia
Duicu a fost suspendat până la definitivarea cauzei aflate pe rolul instanței.
În cazul în care Adrian Duicu nu își va da demisia din funcție până la pronunțarea unei sentințe definitive și irevocabile în cazul procesului, pe fond, mandatul de președinte al Consiliului Județean va înceta de drept dacă sentința va fi cu condamnare.
În 10 aprilie, ICCJ a hotărât, definitiv, ca Adrian Duicu, șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, și omul de afaceri Constantin Popescu, președintele PSD Orșova, acuzați de fapte de corupție, să rămână în arest.
Cei trei au fost arestați preventiv în 4 aprilie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel București, la propunerea procurorilor DNA.
Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul lui Adrian Duicu pentru trafic de influență, cumpărare de influență, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu și două infracțiuni de folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.
Constantin Ștefan Ponea, șeful IPJ Mehedinți la data faptelor, este acuzat de trafic de influență și cumpărare de influență, iar omul de afaceri Constantin Popescu, de folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.
După începerea urmăririi penale și reținerea lui Ponea, ministrul Afacerilor Interne a dispus retragerea lui de la comanda Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți și punerea lui la dispoziție.
În același dosar sunt urmăriți penal secretarul Consiliului Județean (CJ) Mehedinți, Ștefan Mednyasky, șefa Casei de Asigurări de Sănătate a județului, Elisabeta Rolea, managerul Spitalului Județean de Urgență, Doina Borugă, și alte șase persoane, având calitatea de suspect.