„Voi fi foarte activ în acest proces legislativ și voi face uz de toate prerogativele prezidențiale. (…) Sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile și prerogativele prezidențiale pentru a interveni în acest proces în sensul păstrării independenței justiției. Tot ce este posibil și legal și constituțional poate și va fi folosit de mine. Acum nu o să vă dau detalii fiindcă ele țin totuși de strategia mea politică”, a declarat șeful statului, întrebat dacă referendumul anunțat în iarnă mai este o opțiune.
Iohannis a criticat noul pachet legislativ adus în dezbatere publică de ministrul Tudorel Toader, despre care a spus că a reușit să demonstreze „că se poate și mai netransprarent și mai neclar, și mai incert decât până acuma”.
„Niciodată n-am avut, până acum, o astfel de procedură viciată de legiferare. Un pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate ngative, nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de inițiativă în Parlament, își dă fizic proiectele din mână. Parlamentari din coaliție iau aceste proiecte și le prezintă că și cum le-ar fi creat acasă și acum avem inițiativa parlamentară. Așa nu se legiferează”, a spus președintele.
Referindu-se punctual la prevederile din actele normative, șeful statului a spus, „ca opinie a persoanei Klaus Iohannis”, că „Inspecția Judiciară trebuie să rămână la CSM”.
„În Constituție, scrie sec «CSM este garantul independenței Justiției». De unde concluzionăm, simplu, că Inspecția trebuie să fie tot acolo. (…) Argumentele vehiculate că oamenii nu s-ar înțelege acolo (la CSM – n.r), că unii au o părere, acestea sunt detalii care se pot remedia ușor. Principiul este bine ancorat în Constituție și e simplu: CSM reprezintă Justiția, nu Parlamentul. Parlamentul creează legislația, CSM o aplică”, a spus Iohannis.
Pe de altă parte, referindu-se la abuzul în serviciu, șeful statului a declarat că în opinia sa nu e nevoie de prag . „Aud tot felul de teorii în spațiul public și nu pot să nu spun că mă tem de ciopârțitul legislatiei în vigoare. Mă gândesc la mult-vehiculatul prag. Nu cred că trebuie să existe prag valoric pentru a defini abuzul în serviciu. E nevoie de o discucție aprofundată cu bună-credință, ori chiar această bună-credință e greu de văzut în toată dezbaterea”.