Președintele Traian Băsescu va participa, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului

Președintele Traian Băsescu va participa, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului
Președintele Traian Băsescu va participa, luni, la a XI-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, județul Harghita, care va avea ca temă principală "România și românii de la frontiera Uniunii Europene și NATO", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 11/08/2013, 14:12
Actualizat: 26/03/2019, 20:26

Președintele Traian Băsescu va participa, luni, la a XI-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, județul Harghita, care va avea ca temă principală „România și românii de la frontiera Uniunii Europene și NATO”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participarea șefului statului la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului a fost confirmată pe site-ul Președinției, unde se arată că Traian Băsescu va participa la eveniment luni, de la ora 9.00.

Președintele executiv al Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că președintele Traian Băsescu a fost invitat la dezbaterea „Drepturile minorităților din România vs. drepturile minorităților românești din jurul frontierelor și din Balcani; Cine este discriminat?”, care va începe, în prima zi a taberei, la ora 11.00.

Potrivit sursei citate, la Universitatea de Vară vor participa aproximativ o sută de persoane, lideri ai organizațiilor românești din jurul frontierelor țării și din Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), dar și din Diaspora românească (Italia și Franța).

„O delegație puternică va veni și din Basarabia și va fi formată din parlamentari, jurnaliști, studenți și elevi”, a spus Eugen Popescu.

Din România, au fost invitați să participe la lucrările celei de-a XI-a ediții a Universității de Vară parlamentari din tot spectrul politic, precum și miniștri din Guvernul Ponta.

„Temele vor fi, ca de obicei, unele extrem de percutante care vor scote la iveală realități dramatice din comunitățile românești, de multe ori mascate sau nebăgate în seamă de presa românească. Au fost invitați înalți demnitari ai statului român, membri ai Parlamentelor de la București și Chișinău, lideri ai românilor de pretutindeni, profesori, jurnaliști, cercetători”, a afirmat președintele executiv al Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni.

Tot luni, vor avea loc dezbateri pe temele: „Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv major al românilor. Dar al României? Integrarea europeană a R. Moldova prin reunirea cu România, soluție românească a stabilizării frontierei UE și NATO” și „Comunitățile românești din vecinătate și din Balcani între deznaționalizare și integrare europeană”.

Printre alte subiecte care vor fi analizate, pe parcursul săptămânii viitoare, de către lectorii invitați la seminarii, se vor afla „Politica partidelor politice față de românii de pretutindeni – un eșec sau un succes?”, „Implicațiile regionalizării asupra românilor din Covasna, Harghita și Mureș; Autonomia teritorială pe criterii etnice a așa-zisului Ținut Secuiesc – formă actualizată a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare” și „Politica partidelor față de românii din zonele multietnice și pluriconfesionale din România”.

Participanții la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului vor avea prilejul, de asemenea, să viziteze expoziții de icoane pe sticlă și de carte (cu vânzare), să participe la lansări de carte, la dezbateri libere și la drumeții. Din program nu vor lipsi momentele folclorice și „Seara românească”.

Ediția din acest an a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului este organizată de Centrul Cultural Toplița, în parteneriat cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni din București, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sântu Gheorghe, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) și al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei.

Finanțarea este asigurată parțial de DPRRP, parțial din sponsorizările atrase de organizatori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un producător chinez de automobile lansează un vehicul în Italia, cu planuri de a se...
×