Prima pagină » Știri politice » Președintele UDMR:Proiectul privind Roșia Montană este în întregime anticonstituțional și nu-l vom vota

Președintele UDMR:Proiectul privind Roșia Montană este în întregime anticonstituțional și nu-l vom vota

Președintele UDMR:Proiectul privind Roșia Montană este în întregime anticonstituțional și nu-l vom vota
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că proiectul privind exploatarea minieră de la Roșia Montană este anticonstituțional și nu va fi votat de Uniune, afirmând că și comisia specială înființată este "total inutilă și nu are cum să aducă clarificări privind problemele de constituționalitate".

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că proiectul privind exploatarea minieră de la Roșia Montană este anticonstituțional și nu va fi votat de Uniune, afirmând că și comisia specială înființată este „total inutilă și nu are cum să aducă clarificări privind problemele de constituționalitate”.

Prezent la Arad pentru a participa la comemorările de 6 octombrie din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, Kelemen Hunor a declarat, într-o conferință de presă, că UDMR nu va vota proiectul privind exploarea aurului la Roșia Montană.

„Acest proiect are o problemă uriașă de constituționalitate. În întregime, proiectul este anticonstituțional (…) Vom vota împotriva proiectului”, a spus Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a menționat mai multe aspecte care ar fi neconstituționale.

„În primul rând, nu e nevoie de o lege pentru o astfel de exploatare minieră. Nu ai dreptul constituțional să dai o lege dedicată unei singure firme. Legea trebuie să fie cu caracter general, nu cu caracter particular pentru o firmă privată”, a spus Kelemen Hunor.

Potrivit sursei citate, sunt probleme și cu exproprierile din perimetrul zonei de exploatare: „Nu poți să faci expropriere pentru utilitate publică, pentru că cine stabilește care este utilitatea publică, când, de fapt, resursele sunt folosite și beneficiarii sunt cei care investesc, deci o firmă privată”.

Președintele UDMR a mai afirmat că în acest proiect sunt „vreo șase, șapte derogări de la alte legi în vigoare și care necesită anumite proceduri și avize”.

„Nu poți stabili în lege că trebuie să primească firma aviz în termen rezonabil. Ce înseamnă acest termen, o zi, un an, zece ani? O altă problemă este ce face comisia aceea specială, care credem că este total inutilă și nu are cum să aducă clarificări privind problemele de constituționalitate și de fond”, a mai declarat Kelemen Hunor.

 

Autor

Citește și