„Am solicitat agenda,” a anunțat Klaus Iohannis. „Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru președinție. Chiar dacă suntem pregătiți, lucrurile nu sunt deloc simple. Am constatat din partea doamnei premier o dorință de colaborare. Ca să zic așa. În repetate rânduri, m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi participa la ședințele de guvern.”
Premierul Viorica Dăncilă a răspuns declarațiilor lui Iohannis, menționând că îl așteaptă să participe la ședințele în care se vor discuta probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării sau asigurarea ordinii publice. În alte situații, Dăncilă îi va lansa invitația președintelui, doar dacă va considera că este necesar:
„Am luat notă cu satisfacție de declarațiile dumneavoastră recente prin care admiteți, în sfârșit, că este necesar să colaborăm pentru România. De asemenea, salut faptul că ați răspuns apelului meu de colaborare politică pentru asigurarea, de către România, a unei bune președinții a Consiliului Uniunii Europene. Referitor la solicitarea dumneavoastră, prin care invocați prerogativele conferite de art.87 din Constituția României, privind primirea agendei de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului, vă informez că Guvernul României transmite, de fiecare dată, pe site-ul propriu, agenda de lucru a ședințelor Guvernului, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, documente ce pot fi consultate de orice persoană”, se arată în scrisoarea transmisă de Viorca Dăncilă președintelui.
Viorica Dăncilă menționează și situațiile în care îl așteaptă pe președinte la ședințele Executivului.
„În cazul în care pe agenda ședinței Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la „probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice”, în conformitate cu textul constituțional invocat, vă vom semnala acest lucru și vă asigur de toată deschiderea în situația în care veți decide să participați la ședința de Guvern. De asemenea, în cazurile subsumate de textul constituțional sintagmei „alte situații”, caz în care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Președintelui României („Președintele României poate lua parte la ședințele Guvernului (…) la cererea primului ministru, în alte situații”), vă voi adresa, cu celeritate, invitația de a participa la ședința de Guvern, dacă voi considera necesară participarea dumneavoastră. În încheiere, vă asigur, domnule președinte, de cunoașterea, de către Guvernul României, a obligației de loialitate constituțională care impune, deopotrivă Guvernului și Președintelui României, precum și oricărei autorități publice, respectarea competențelor constituționale, fără asumarea unor prerogative care excedează cadrului constituțional și legal”, se mai arată în documentul citat.
Președintele nu este de acord cu intenția liderilor PSD de a promova o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere.
„Ar fi o eroaregravă. O astfel de OUG pe amnistie și grațiere ar fio eroare foarte gravăpentru România”, apreciază șeful statului.
Klaus Iohannis nu crede că ar trebui să ne grăbim, referindu-se la solicitarea unor organizații neguvernamentale de a organiza urgent un referendum prin care românii să se exprime cu privire la legislația în materie penală.
„Cu siguranță, despre acel referndum mai vorbim,” afirmă președintele. Iohannis nu se teme nici de plângerea penală pentru înaltă trădare cerută de Liviu Dragnea.
„Este un demers politicianist, care din capul locului, este sortit eșecului”, a apreciază el, „Nu poate nimeni să facă o plângere penală împotriva președintelui. Iar pentru înaltă trădare este o procedură foarte complicată parlamentară, care, în primul rând, nu are niciun suport. Este o fantezie a pesediștilor.”
Luni, Klaus Iohannis a transmis o scrisoare prim-ministrului României, Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului.
„Stimată doamnă Prim-ministru, în vederea exercitării prerogativelor stabilite de articolul 87 din Constituție, vă solicit să îmi transmiteți agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului. Învederez că obligația comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009. Potrivit dispozițiilor menționate, agenda de lucru a ședinței Guvernului se comunică autorităților publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, cu cel puțin 24 de ore înainte de ziua ședinței Guvernului”, se arată în scrisoare.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat luni că amistia și grațierea reprezintă, la acest moment, ultima soluție de îndreptare a unor abuzuri.
„Dacă există alte soluții legislative, evident, de îndreptare a abuzurilor comise, evident și normal s-a exprimat acordul cu respectivele soluții. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia, grațierea să fie ultima soluție de îndreptare a respectivelor abuzuri. Ne aflăm în acest stadiu”, a declarat Toader.
Președintele PSD Liviu Dragnea a spus, duminică, la CN PSD, că nu știe când sau cum dar PSD – ALDE are obligația să dea un OUG pe amnistie și grațiere pentru a fi reparate toate nedreptățile care s-au făcut în Justiție.
„Dacă cineva găsește alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acțiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptățile care s-au întâmplat în România și care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din justiție, altele decât grațierea și amnistia, va avea tot sprijinul partidului și al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitați. Nu știu când, nu știu cum, dar PSD, PSD-ALDE are și această obligație, să repare nedreptățile. Ca să nu-și mai taie venele cei din presa cu epoleți și toți ăia plătiți de Sorosică prin Bitcoins, ați văzut că toate lucrurile ies la iveală, domnule, inventați ceva, găsiți o decizie CCR, o virgulă într-o decizie a CCR să spuneți – aceste două acte normative, trei, cinci acte normative nu sunt aplicabile lui Liviu Dragnea și închidem subiectul. Ieșiți toți din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenții ca și sunt sunt date pentru mine”, a spus liderul PSD.