Prima pagină » Știri politice » Președinția acuză PSD-ALDE că încearcă să limiteze atribuțiile șefului statului: „E grav și îngrijorător pentru ceea ce înseamnă sănătatea statului de drept”

Președinția acuză PSD-ALDE că încearcă să limiteze atribuțiile șefului statului: „E grav și îngrijorător pentru ceea ce înseamnă sănătatea statului de drept”

Președinția acuză PSD-ALDE că încearcă să limiteze atribuțiile șefului statului:
Eliminarea avizului CSAT din procedura de numire a șefului DIGIPI "este un demers cu miză politică, este o nouă acțiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuțiilor Președintelui", a transmis, marți, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi. "Este grav și îngrijorător modul în care se acționează și vedem că este deja o practică pe care această conducere, acest Guvern de fapt, o aplică în mai multe contexte", a subliniat Dobrovolschi.

„Este un demers cu miză politică, este o nouă acțiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuțiilor Președintelui, am văzut același tip de acțiune în cazul ANCOM, și am discutat la momentul respectiv despre acea ordonanță de urgență – urgența nu a putut fi justificată în niciun fel la momentul respectiv. Prin votul de ieri de la Senat, practic, această conducere a DGIPI va fi stabilită doar de către un ministru, fără avizul CSAT, implicit avizul Președintelui”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, cu privire la decizia Senatului de modificare a Ordonanței de înființare a DGIPI, eliminând CSAT-ul din procesul de numire al șefului instituției.

Dobrovolschi a mai subliniat că „este grav și îngrijorător modul în care se acționează” și că a devenit o „practică” la nivelul Guvernului, pe care „o aplică în mai multe contexte”.

„Am dat doar exemplul ANCOM pentru a vă aduce aminte și este cu totul special faptul că vorbim despre CSAT, o instituție care ar trebui să își dea avizul pe un astfel de subiect. Mai mult decât atât, prezența Președintelui în procesul decizional, atunci când vorbim despre astfel de instituții cu rol fundamental cum este DGIPI, cum este ANCOM, înseamnă o echilibrare a ceea ce înseamnă raporturile între forțe în stat și, în același timp, și o garanție că nu se ajunge la derapaje politice, la pierderea echilibrului politic. Așadar, este foarte îngrijorător ce s-a întâmplat pentru ceea ce înseamnă sănătatea statului de drept”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

Autor

Citește și