Anunțată inițial în presă, ca semnal politic, de către secretarul general al Președinției din Republica Moldova, amânarea vizitei de stat a lui Klaus Iohannis la Chișinău a devenit oficială astăzi după o discuție a președintelui cu consilierii de la Cotroceni, urmată de o convorbire telefonică cu Nicolae Timofti.
În comunicate de presă similare, cele două Administrații Prezidențiale au anunțat public că inițiativa discuției telefonice i-a aparținut președintelui Republicii Moldova, cu intenția unei „analize a contextului politic postelectoral din Republica Moldova și negocierilor în vederea alcătuirii unui nou guvern”, confirmând însă amânarea vizitei de stat până la o dată necunoscută încă.
Reprogramarea ar urma să se facă în funcție de contextul politic de la Chișinău. „Ambii înalți oficiali au opinat că alegerea conducerii Parlamentului și validarea unui guvern la Chișinău vor asigura condițiile unui dialog politic cuprinzător și pragmatic, orientat spre susținerea parcursului european al Republicii Moldova. În final, s-a convenit ca vizita de stat la Chișinău a Președintelui României să aibă loc în perioada imediat următoare instalării noului guvern”, arată Președinția, menționând explicit ca mesaj al lui Iohannis „speranța că un guvern puternic, reprezentativ și cu o agendă europeană fermă va putea fi votat în cel mai scurt timp de către noul Parlament de la Chișinău”.
Vizita de stat, prima ca importanță și grad de protocol în ierarhia întâlnirilor externe, a fost planificată în agenda lui Klaus Iohannis ca un moment simbolic, fiind prima de acest tip din mandatul său. La Bruxelles, acolo unde s-a aflat pentru două zile în cursul săptămânii trecute, președintele a avut programată o vizită de lucru, la începutul lunii februarie agenda lui Iohannis incluzând în acest moment două vizite oficiale, la Berlin și la Paris, pentru a negocia un potențial calendar al intrării României în Spațiul Schengen.
Tot la Chișinău și-a început, în 2005, simbolic, șirul deplasărilor externe și președintele Traian Băsescu, cu o vizită de stat în care mesajul principal a fost același: promisiunea sprijinului pe care România îl va acorda Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană și la NATO.