Președinția susține că „ar fi o ilegalitate ca CSAT să se pronunțe pe contracte de privatizare”. „Ponta încearcă să fugă de responsabilitate”

Președinția susține că ar fi o ilegalitate ca CSAT să se pronunțe pe contracte de privatizare. Ponta încearcă să fugă de responsabilitate
Publicat: 24/07/2013, 18:54
Actualizat: 24/07/2013, 23:12

Purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că CSAT nu poate aviza contracte de privatizare, iar premierul Victor Ponta nu cunoaște obiectul de activitate al Consiliului și încearcă să fugă de responsabilitate în privința privatizării CFR Marfă.

„Domnul prim-ministru Victor Ponta, deși ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliul Suprem de Apărare a Țării, nu cunoaște obiectul de activitate al Consiliului. De aceea, îi recomandăm să citească Legea 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, disponibilă și pe website-ul Administrației Prezidențiale, www.precidency.ro, din care va afla că CSAT are atribuții strict privind securitatea națională, și nu are nicio atribuție financiar-economică în baza căreia să poată aviza contracte comerciale sau contracte de privatizare”, afirmă Oprea.

Potrivit acestuia, obligația legală privind contractul de privatizare a unui pachet de acțiuni al companiei CFR Marfă SA revine exclusiv Guvernului României și Comitetului de Privatizare a CFR Marfă din cadrul Ministerului Transporturilor.

„Domnul prim-ministru Victor Ponta, așa cum ne-a obișnuit, încearcă să fugă, din nou, de responsabilitate. Ar fi o ilegalitate ca CSAT să se pronunțe pe acest contract de privatizare. Așa că îl rugăm respectuos pe domnul prim-ministru Victor Ponta să nu aștepte avizul CSAT după derularea procesului de privatizare pentru că domnul președinte Traian Băsescu nu va accepta să încalce legea. Singurii care poate decide asupra acestui contract sunt ministrul interimar al Transporturilor, domnul Victor Ponta, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor Ponta, și Guvernul Victor Ponta. Altfel, recomandabil, în numele consecvenței, ca domnul prim-ministru Victor Ponta să-și asume răspunderea privatizării pentru care, în data de 20 iunie, îl felicita atât de călduros pe domnul ministru Relu Fenechiu. Președintele României, domnul Traian Băsescu, speră ca domnul prim-ministru Victor Ponta să nu genereze un nou episod tip «Oltchim» cu ocazia privatizării CFR Marfă”, mai susține Oprea.

Contractul de vânzare a companiei CFR Marfă va fi semnat doar după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), probabil în luna septembrie, iar procedura de privatizare va fi finalizată în termen de 60 zile, a declarat premierul Victor Ponta.

El a insistat că acest contract va fi semnat doar după avizul CSAT și când jurnaliștii au atenționat că, potrivit caietului de sarcini, docuemntul ar trebui semnat după cinci zile de la aprobarea Guvernului.

Contractul de privatizare a companiei CFR Marfă a fost aprobat de Guvern, în ședința de miercuri.

„Dacă CSAT se opune, contractul nu va fi semnat deloc (…) În baza strategiei avizată de CSAT a fost aprobată o hotărâre de guvern. Dacă spuneți că nu e în atribuția președintelui (avizarea contractului de privatizare aprobat de Guvern – n.r.), atunci ar trebui să tacă din gură. Dacă tot vorbește, să-i dăm atribuții”, a spus Ponta.

El a susținut că Guvernul ar fi transmis CSAT contractul de privatizare CFR Marfă chiar dacă președintele Băsescu nu s-ar fi pronunțat, luni, pe această temă.

„Ne-a întărit convingerea. Când președintele știe niște lucruri pe care noi ceilalți nu le știm, e bine să-l consultăm, ca să nu ne lase să greșim. Un președinte serios și responsabil cu țara sa nu așteaptă la cotitură să greșească Guvernul și după aia să iasă. Cred că ne informează și singurul for în care ne întâlnim în mod oficial este CSAT-ul”, a afirmat Ponta.

Premierul a precizat totodată că nu a discutat cu președintele despre trimiterea contractului la CSAT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de...
Medic de la Spitalul Fundeni, amenințări cu pistolul în trafic
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Un procuror și un polițist ar fi fost martori în momentul uciderii lui Sorin Anghel...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim
×