Guvernul a anunțat un nou proiect de ordonanță care va plafona adaosurile comerciale la alimente, în încercarea de a proteja consumatorii și de a sprijini producătorii locali. Conform proiectului, toate alimentele importate neprocesate, vândute ca materie primă, vor avea un adaos comercial limitat la 5%. În același timp, alimentele produse în România vor avea adaosul comercial plafonat la 20%. Proiectul va fi postat în dezbatere publică în următoarele două săptămâni.
Potrivit unui comunicat de presă al social-democraților, PSD s-a angajat să protejeze românii și mai ales pe cei cu venituri mici și medii. Plafonarea prețurilor la alimentele de bază și la energie a redus inflația, a eliminat specula și a protejat veniturile familiilor din România.
Prin noua ordonanță, social-democrații se vor asigura, ca și în cazul plafonării adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimentare de bază, că românii cu venituri mici şi medii vor avea acces la alimente de calitate, româneşti, cu preţuri corecte, mai scrie în comunicat.
Acum, Guvernul condus de Marcel Ciolacu dorește să extindă protecția pentru toți producătorii locali și pentru toate produsele românești, deseori defavorizate de diferențele de adaos comercial practicate de unii retaileri din România, anunță social-democrații.
Recent, două controverse au atras atenția publicului: o înghețată produsă în Teleorman a fost scoasă de pe rafturile a șapte dintre cei zece mari retaileri din țară, iar magiunul de Topoloveni a fost retras dintr-un mare lanț de magazine după ce a fost inclus pe lista celor 21 de alimente cu adaos comercial plafonat la 20%. În cazul magiunului, adaosul comercial era aproape 100%, în contrast cu cel de maximum 25% pentru produsele similare din import.
Noua ordonanță va avea la bază modelul utilizat și pentru OUG 89 din octombrie 2023, introdusă de Guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru a combate creșterea excesivă a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. Acum, ministrul Agriculturii spune că pentru toate importurile de materie primă neprocesată, din sectorul alimentar, va trebuie să se aplice un adaos comercial de cel mult 5%.
”Toate categoriile de produse care intră (în țară – n.red.) și nu intră în procesare sau în abatorizare materia primă și este vândută ca materie primă va avea ados comercial de 5%”, susține Florin Barbu.
Concret, dacă un comerciant vrea să aducă ulei cu tonele din Ucraina și doar să îl ambaleze în sticle de 1 litru în România nu are voie să pună pentru acest produs un ados comecial mai mare de 5%.
Prin această măsură, PSD intenționează să stopeze practicile comerciale neloiale, asigurând astfel un tratament echitabil pentru produsele românești și importate.
CITEȘTE ȘI