Prima dilemă a lui Băsescu în Capul Verde: „Când e verde, doamnă, când plouă?”

Publicat: 25 01. 2013, 16:48
Actualizat: 29 07. 2014, 19:21

Președintele Traian Băsescu s-a întâlnit, vineri, pe aeroportul din insula Sal, în Republica Capului Verde, unde a făcut escală spre Chile, cu o româncă din Covasna, angajată a aeroportului.

„Sunt singura româncă de pe insula asta. E prima oară în 26 de ani când văd aici o aeronavă Tarom, nu mai zic de atâția români și chiar de președintele țării. Sunt foarte emoționată, e o surpriză imensă”, a spus românca.

Ea i-a povestit președintelui ca a absolvit Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic din București în 1985, iar în anul 1986 a plecat în Capul Verde împreună cu soțul său, care e din această țară.

„Vorbiți foarte bine limba română, doamnă, pentru o unguroaică. E bine că nu ați uitat-o”, i-a spus președintele. „De unde știți că sunt unguroaică?”, a răspuns ea, iar Băsescu i-a spus că accentul ei este inconfundabil, chiar și după 26 de ani.

Noemi Reka Estreias a spus că merge în fiecare an în vacanță în țară, iar Băsescu i-a povestit că și el a mers în vacanță la Covasna.

Băsescu a mai spus că se aștepta ca insula sa fie verde, însă a fost surprins să vadă deșert în jurul aeroportului. „Când e verde, doamnă, când plouă?”, a întrebat președintele, iar românca i-a spus că e foarte cald tot anul și de aceea insula este și foarte apreciată de turiști.

Românca a mai povestit că lucrează ca inginer mecanic la întreținerea mașinilor hidraulice de pe aeroport și că are împreună cu soțul și fiul său și o firmă de tranzacții imobiliare și comerciale.

Președintele Băsescu face, în perioada 25-30 ianuarie, o vizită în America Latină, unde va participa la Summitul Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC) – UE, având programată și o vizită oficială în Peru.

Corespondență de la reporterul MEDIAFAX Marius Frățilă, marius.fratila@mediafax.ro