Întrebat dacă Dacian Cioloș mai este luat în calcul, Iohannis a replicat: ”Înainte de a avea consultări cu toate partidele nu pot să vă dau un răspuns public la această întrebare”.
El a subliniat că premierul trebuie să fie de la o formațiune sau coaliție care îl convinge că va avea o majoritate în Parlament și a precizat că deși Constituția îi dă dreptul de a propune numele pe care îl consideră cel mai potrivit, va rămâne la o nominalizare discutată și negociată cu o coaliție.
”Partidele se organizează în coaliții, își numără fiecare mandatele și în practică cei care au mai multe propun și ceilalți nu”, a explicat el.
Șeful statului a fost întrebat și despre un guvern de dreapta, din care să facă parte și ALDE: ”Aritmetic este posibil, dar dacă va fi posibil și politic vom vedea”.
„Poporul are întotdeauna dreptate”
Poporul are dreptate întotdeauna, a comentat Iohannis, întrebat despre faptul că românii au trimis în Parlament senatori și deputați cu probleme penale.
”Aici pot să vă spun foarte simplu, poporul întotdeauna are dreptate”, a fost răspunsul șefului statului, întrebat despre declarațiile sale privind criteriile de integritate pe care ar trebui să le respecte viitorii parlamentari și despre faptul că românii au trimis în Parlament senatori și deputați cu probleme penale.
Turcan: Cioloș ar fi prima opțiune, dar suntem realiști
Primii care au intrat la consultări cu președintele au fost liberalii, respectiv Raluca Turcan, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Cristian Bușoi și Marian Petrache. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, după încheierea discuțiilor, că liberalii nu au o propunere de premier, însă a precizat că dacă ar ajunge în situația în care ar trebui să avanseze un nume, cu siguranță Dacian Cioloș ar fi prima opțiune, adăugând faptul că toate eforturile constituționale de până acum ar fi anulate dacă am avea un premier condamnat penal.
„Nu suntem în măsura de a face o propunere de premier, așteptăm rezultatul consultărilor, să vedem ce se întâmplă, dacă partidele își exprimă în mod public interesul de a servi cetățeanul. Nu avem încă o propunere de premier, dar dacă se va ajunge în situația de a propune premier, cu siguranță va fi un om integru, implicat, pentru care să vorbească faptele. Suntem oameni realiști și am ajunge să propunem premierul dacă s-ar face o coaliție de dreapta, deci trebuie să fie o persoană care să poată strânge partidele de dreapta.
Un program de dreapta poate să răspundă așteptarilor de bunăstare pentru cetățenii acestei țări. Chiar suntem interesați de opiniile publice ale reprezentanților de dreapta. Am exprimat dorința de relansare și redresare a PNL. România are nevoie de un program de dreapta care să sprijine investitorii și legislația flexibilă și nu împovărătoare. Am exprimat dorința să corectăm ce nu a mers”, a mai spus Turcan.
Dan: E inadmisibil ca guvernul să fie condus de un condamnat penal
Următorii care au intrat la discuții au fost membrii USR, respectiv Nicușor Dan, Cristian Ghica, Roxana Wring, Manuel Costescu și Levente Elek. Președintele USR, Nicușor Dan, a declarat, la ieșirea de la consultări, că poziția pe care i-a transmis-o președintelui Iohannis a fost aceea că nu ar fi admisibil pentru România ca Executivul să fie condus de un condamnat penal și că USR nu va vota un Guvern format în jurul lui Liviu Dragnea.
„I-am spus președintelui că am susținut și continuăm să susținem această variantă (Cioloș premier – n.r.), numai că rezultatele, numărul de mandate din Parlament fac din această variantă una prea puțin posibilă(…) Noi am exprimat constant, în timpul campaniei electorale, faptul că pentru acest moment în care partidele au o credibilitate redusă în rândul populației, opțiunea unui prim-ministru tehniocrat este cea care să nu depindă de grupurile de interese din partide. Ar fi cea mai bună soluție, iar Dacian Cioloș, prin experiența pe care o are, este cu atât mai bună o soluție potrivită”, a declarat liderul USR, Nicușor Dan
El a mai spus că USR nu va vota un guvern format în jurul PSD, format în jurul lui Liviu Dragnea, apreciind că nu este „admisibil pentru România ca guvernul să fie condus de un prim-ministru condamnat penal”.
Kelemen: Legea nu trebuie ocolită de nimeni
O poziție similară a avut și UDMR. Kelemen Hunor a declarat că legea care interzice condamnaților penal să facă parte din Guvern trebuie respectată și nu poate fi ocolită de nimeni, deși există acte normative care nu sunt respectate și nimeni nu pățește nimic.
Întrebat dacă va susține un Guvern condus de Liviu Dragnea, Hunor a răspuns că nu există o propunere oficială cu privire la numele viitorului prim-ministru și a subliniat faptul că Legea 90/2001 care prevede că din Guvern nu poate face parte o persoană care are o condamnare penală, în urma unei sentințe definitive, trebuie respectată, la fel cum ar trebui respectate și alte legi, dând drept exemplu Legea învățământului.
„Nu am discutat acest lucru cu domnul președinte pentru că nu există o propunere oficială de prim-ministru. Dacă vă referiți la acea lege din 2001, legea trebuie respectată. Nu poate fi pusă în paranteză nicio lege (…) Toate legile sunt obligatorii (…) În acest moment despre ipoteze nu pot vorbi (…) Aici președintele nu spune altceva decât ce e scris în acea lege. Sunt de acord, dar trebuie să fiu de acord cu legea. Președintele e de acord cu legea”, a adăugat liderul UDMR.
Mai mult, Hunor a precizat, întrebat de jurnaliști dacă CCR ar trebui sesizată pe această speță, că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple în 2001.
„Dacă cineva dorea să facă o sesizare, avea la dispoziție 15 ani de zile. Nu am discutat sincer cu nimeni din viitorul Parlament, nu au fost discuții. Eu cred că toată lumea așteaptă rezultatele finale”, a conchis Kelemen Hunor.
Băsescu: PMP va face parte „din orice soluție politică anti-PSD”
Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, după ce a ieșit de la consultări, că l-a informat pe Klaus Iohannis de faptul că partidul pe care îl conduce va face parte „din orice soluție politică anti-PSD” și că „procedează corect” când refuză numirea unui om, care a fost condamnat, în funcția de prim-ministru.
„Am avut o discuție pe care nu o consideram neapărat o consultare în formarea guvernului, ci o discuție de tatonare. Am înțeles de ce președintele a dorit să facă această discuție premergătoarea validării parlamentarilor. L-am informat pe dl președinte că suntem și facem parte și vom face parte din orice soluție politică anti-PSD. Noi suntem în opoziție cu PSD”, a declarat Traian Băsescu.
Băsescu a enumerat prioritățile pe care PMP le va avea în Parlament.
„Revenirea la alegerea primarilor din două tururi și alegerea președinților de consilii județene prin vot direct. Pentru noi e o prioritate construcția programului de creșe șii grădinițe. Este adevărat că mamele primesc 85% din ultimul salariu pe timpul concediului de creștere a copilului, dar după ce merg la servici, nu au unde lăsa copii. Problema natalității în România e o problemă care vizează riscuri pe termen mediu si lung. În 2050 vom fi 16,5 milioane în acest ritm al nataității, asta înseamnă că va trebui să importăm forță de muncă, adică să repetăm experiențele nefericite pe care le-au făcut țări vechi membre ale UE. Deci un program de creșe și grădinițe, program guvernamental adică acolo unde e nevoie dacă primăriile nu le pot susține, va trebui sprijinit cu resurse de la bugetul de stat.
O altă prioritate: legea sănătății pe care am depus-o în Parlament și va fi o prioritate pentru noi. Nu în utimul rând problemele din educație (…) Reforma curriculară, trecerea la un sistem de predare pro-activ.
Punerea în acord a Codurilor cu deciziile CCR pentru că în momentul de față procurorii nu pot ancheta și judecătorii nu pot judeca pe decizii ale CCR, ei judecă pe lege, pe ce scrie în lege, ori deja lucrurile sunt foarte întârziate.
I-am vorbit președintelui și despre nevoia de a avea o lege a Capitalei, care să formeze Bucureștiul metropolitan (…) Trebuiesc împinse la periferie toate instituțiile sau zonele comerciale care sunt consumatoare de trafic către ele și de la ele înapoi și spații de parcare uriașe „, a detaliat Băsescu.
În plus, liderul PMP a declarat că i-a transmis președintelui Iohannis că „procedează corect” când refuză numirea unui om care a fost condamnat.
„E în Legea 20 pe 2001, la Articolul 2: condamnarea face incompatibil un cetățean să fie ministru și vreau să vă spun că nu e singura lege. Uitați-vă în legea magistraților. Veți constata că și acolo magistrații care au fost condamnați nu mai pot practica meseria de procuror sau de judecător. Ba la magistrați e și mai restrictiv pentru că și condamnările fiscale îi fac incompatibili cu calitatea de magistrat, procuror sau judecător”, a explicat Băsescu.
Întrebat dacă va susține o eventuală alianță a partidelor de dreapta, Băsescu a răspuns afirmativ.
„Și cum am spus, sunt cel mai bun premier pe care îl va avea dreapta. Domnul președinte știe. I-am zis că sunt cel mai bun premier, de bună seamă. Am spus că avem disponibilitatea să dăm prim-ministrul cum am avea disponblitatea să susținem fără să fim parte a Guvernului. Am văzut că partide mai mari nu au avut propuneri și am avut noi”, a conchis Băsescu.