Prima pagină » Știri politice » Prima mutare în Parlament a Mișcării Populare după instalarea lui Băsescu ca șef de partid

Prima mutare în Parlament a Mișcării Populare după instalarea lui Băsescu ca șef de partid

Prima mutare în Parlament a Mișcării Populare după instalarea lui Băsescu ca șef de partid
Mișcarea Populară a depus astăzi la două proiecte de lege prin care se propune reducerea numărului de senatori și deputați la 300 și revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi de scrutin.

La nici patru luni de la adoptarea noii legi electorale, care prevede revenirea la votul pe liste și care asigură 466 de locuri de senatori și deputați, Mișcarea Populară(MP), sub semnătura lui Eugen Tomac, a depus o inițiativă legislativă prin care se propune reducerea numărului acestora la 300: 200 de deputați și 100 de senatori.

Mai exact, proiectul de lege prevede creșterea normei de reprezentare de la 73.000 de locuitori pentru un deputat la 101.000, și de la 168.000 de locuitori pentru un senator la 203.000.

Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputațiilor, se determină prin raportarea numărului de locuitori ai fiecărei circumscripții electorale la norma de reprezentare, la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat pentru ceea ce depășește jumătatea normei, fără ca numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripție să fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 3.

Parlamentarii Mișcării Populare invocă, în expunerea de motive a proiectului de lege, rezultatele referendumului național din 22 noiembrie 2009, când peste 88% dintre votanți au votat „da” la întrebarea „Sunteți de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?”.

În ceea ce privește schimbarea modului de alegere a primarilor,  Mișcarea Populară susține că fiind aleși în două tururi, aleșii ar dispune de o legitimitate suplimentară, fapt ce ar contribui la „consolidarea actului de guvernare locală”. Totodată, alegerea primarilor dintr-un singur tur ar recompensa doar partidele mari, mai bine implementate la nivel local, nefiindu-le dată șansa partidelor mici de a apela la alianțe, fapt ce dezavantajează un partid tânăr ca Mișcarea Populară.