Prima reacție a lui Băsescu după ce comisia parlamentară l-a acuzat de fraudarea alegerilor din 2009
Inițial, Traian Băsescu a refuzat să comenteze, în momentul în care a fost solicitat să vorbească pe marginea raportului Comisiei parlamentare de anchetă.
„Eu cred că sunt atât de ridicoli cu aceste concluzii, încât nu merită o reacție a mea”, a spus acesta.
Acesta a mai spus că nu a avut „curiozitatea” să citească raportul întocmit de Comisia de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009, însă a dat asigurări că, la acel moment, scrutinul nu a fost fraudat în favoarea sa.
„Alegerile nu au fost fraudate în favoarea mea, iar acest lucru este dovedit de faptul că, în timp ce noi am avut un singur om în secțiile de votare, deci PDL-ul, ei au fost reprezentanți din șase partide, toți împotriva candidaturii mele și susținători ai lui Geoană. Cum putea acel un om să fure buletine de vot”, a replicat Băsescu.
Băsescu a conchis spunând că speculațiile apărute pe marginea acestui subiect sunt „de proastă calitate”.
Raportul Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale conține printre concluzii faptul că președintele Traian Băsescu și guvernul Boc au întreprins „acțiuni concrete pentru favorizarea fraudării alegerilor” ca posibile infracțiuni fiind indicate constituirea de grup infracțional, fals și uz de fals.
„Comisia a constatat acțiuni concrete ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acțiuni ale celor două instituții au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu și bine pus la punct, acțiunile fiind premeditate. În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidențiale, reprezentanții celor două instituții au acționat în forță, cu rea credință, în total dispreț față de lege”, se arată în concluziile raportului.
Amploarea acțiunilor care li se impută fostului președinte și membrilor Guvernului PDL de atunci a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor, se precizează în raportul comisiei.
Faptele pe care se întemeiază concluzia comisiei se referă la demiterea ministrului de Interne Dan Nica, urmată de schimbarea tuturor miniștrilor PSD cu miniștri interimari de la PDL pe 1 octombrie 2010. Prin decrete prezidențiale. „Aceste decrete sunt emise cu încălcarea legii, deoarece în momentul emiterii de către președinte, decretul nr.1360 privind constatarea vacanței tuturor posturilor de membru al Guvernului ale miniștrilor PSD, ca urmare a demisiilor acestora nu fusese publicat, deci nu exista (art.100 alin. (1) din Constituție)”, se arată în raport. Ulterior, au fost schimbați și 20 de prefecți cu impact direct asupra organizării alegerilor.
Comisia inventariază și posibilele infracțiuni comise. În primul rând, este vorba de constituirea unui grup infracțional organizat: „Astfel, Președintele României – Traian Băsescu- , împreună cu primul ministru al Guvernului – Emil Boc – și cu ceilalți membri ai Guvernului României – Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Cătălin Marian Predoiu, Adriean Videanu și Sorina Luminița Plăcintă – , s-au asociat în vederea comiterii de infracțiuni care să aibă drept consecință favorizarea comiterii de infracțiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Băsescu”.
Președintele Băsescu este acuzat și fals intelectual și uz de fals, iar membrii guvernului Boc de abuz în serviciu prin Hotărârile de Guvern privind schimbarea prefecților: „Aceste Hotărâri de guvern sunt adoptate cu încălcarea legii, deoarece în momentul adoptării de către guvern, Hotărârile de încetare a exercitării funcției de prefect enumerate la punctul 8 nu fuseseră publicate, deci nu existau (art.108 alin.4 din Constituție). Acest fapt ține de natura evidenței deoarece atât Hotărârile de încetare a funcției de prefect cât și cele de exercitare a funcției de prefect fiind adoptate în cadrul aceleiași ședințe de guvern, numerele lor fiind alternative”
În ce privește măsurile propuse, comisia susține că numai Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție poate decide dacă începe sau nu urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu.
În ce privește membrii guvernului Boc „rămâne la latitudinea Președintelui României dacă cere urmărirea penală a foștilor membri ai guvernului care nu au în prezent calitatea de parlamentar: Emil Boc, Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Adriean Videanu și Sorina Luminița Plăcintă și rămâne la latitudinea Camerei Deputaților dacă cere urmărirea penală a lui Cătălin Marian Predoiu, fost membru al guvernului care în prezent are calitatea de deputat. Raportul comisiei de anchetă a fost adoptat în ședința de miercuri, cu majoritate de voturi.