Prima reacție a lui Dragnea după condamnarea lui Vâlcov. „Trebuie omorât azi, acum! Împușcat!”. Ce spune șeful PSD despre demiterea consilierului premierului
„Să știți că nu ies prin spate. Nu vreți să vorbim după ce ies eu de la BPR?”, a răspuns Dragnea inițial.
„Trebuie omorât azi, acum! Împușcat!”, a adăugat Dragnea, evitând să facă alte comentarii înaintea ședinței Birourilor permanente reunite ale celor două Camere.
„Îmi este foarte greu să comentez o asemenea decizie. Am o părere de rău, dar până la decizia definitivă mai este. Sunt milioane de români care au salarii, pensii mai mari datorită unui program de guvernare la care Darius Vâlcov a avut o implicare mare”, a declarat ulterior el
Întrebat ce se întâmplă cu situația sa din Guvern, acolo unde momentan Vâlcov este consilier de stat în aparatul propriu al premierului, Dragnea a spus că nu se va implica.
„Guvernul va decide dacă rămâne acolo sau nu. Nici nu o să propun, e strict decizia Guvernului”, a mai afirmat președintele PSD.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a fost întrebat, joi, dacă premierul Viorica Dăncilă și-a manifestat intenția de a-l demite pe Darius Vâlcov sau acesta și-a manifestat intenția de a demisiona ca urmare a condamnării, el răspunzând: „Nu cunosc, nu știu, nu”.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat, joi, referitor la faptul că Darius Vâlcov a fost condamnat pe opt ani de închisoare, decizia nefiind definitivă, că este vorba despre o pedeapsă politică, nejustificată.
„Suntem șocați de această pedeapsă pe care o văd ca pe o pedeapsă politică. Se dovedește încă odată că suntem vânați în mod constant după un grafic bine alcătuit. În spate, oameni importanți din așa-zisul stat paralel coordonează toate aceste activități și lucrurile sunt cusute nu cu ață albă, ci cu ață fosforescentă”, a spus Ștefănescu într-o declarație acordată MEDIAFAX.
Ștefănescu a precizat că pedeapsa de 8 ani este nejustificată indiferent de fapt, arătând că în Europa o astfel de pedeapsă este dată pentru crimă, atac armat împotriva unei bănci, viol, pruncucidere, respectiv pentru lucruri grave.
„Opt ani, în contextul ăsta, la Înalta Curte, unde încă îl păstrează pe Ionuț Matei, cel care garanta anii trecuți protocoalele secrete între DNA, ÎCCJ și SRI, și nu s-a schimbat absolut nimic, spune absolut tot și să nu uitați că domnul Ionuț Matei este cel care m-a dat afară din sala de judecată în procesul Adrian Năstase pe motiv că, cu privirea mea, sfidez onorata curte. Și asta s-a făcut în fața a vreo 60 de jurnaliști de acolo. Este horror ce se întâmplă în România în acest moment. Suntem alături de colegul nostru Darius Vâlcov, o să stăm lângă el ca să treacă peste această primă decizie și sperăm totuși că se va dovedi nevinovăția în următoarea instanță”, a spus Ștefănescu.
Fostul ministru al Finanțelor, în prezent consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a fost condamnat, joi, de instanța supremă, la opt ani de închhisoare. Decizia judecătorilor nu este definitivă.
Judecătorii au dispus și confiscarea a 6.200.000 lei.
Ultimul termen a avut loc pe 9 ianuarie, când DNA a cerut pentru Darius Vâlcov pedeapsa maximă, adică 14 ani de detenție.
În concluzii, apărătorul fostului primar al municipiului Slatina și fost ministru de Finanțe a explicat magistraților că nu există probe pentru condamnarea clientului său și a cerut achitarea acestuia.
Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015, de către procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile.
Potrivit rechizitoriului trimis instanței, în 2009, administratorul unei societăți comerciale i-ar fi cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câștiga licitații de lucrări pentru obiective din Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești. În schimbul intervenției sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuție a lucrărilor.
„Propunerea a fost făcută în contextul în care, în luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul «Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt», al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanțarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile. În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv «Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava», «Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina» și «Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt»”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.
Darius Vâlcov și omul de afaceri ar fi convenit ca sumele de bani promise în schimbul intervenției fostului ministru să fie date doar în numerar, în lei și la sediul firmei. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societății, unde ar fi primit de la administratorul acesteia, suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranșe de câte 400.000 de lei.
Anchetatorii susțin că Darius Vâlcov primea câte o tranșă de bani „ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăți în contul societății”.
Vâlcov ar fi primit banii în sediul SC Tehnologica Radion, deținută de Theodor Berna, susținea DNA.
Darius Vâlcov mai este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranșe a câte 500.000 de lei, banii fiind dați lui Prina, în municipiul Slatina.
Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.
„În scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a inițiat și derulat, cu ajutorul celorlalți inculpați și a altor persoane interpuse, un mecanism financiar fictiv între firma omului de afaceri și o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, potrivit rechizitoriului.
DNA spune că, începând din 2011, Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu șapte firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși, obținând astfel foloase de 2.272.200 de lei.
Potrivit anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi obținut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei, precum și sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 de lei.
Anchetatorii susțin că banii și bunurile au fost depozitate într-un seif, în casa lui Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanțelor.
În același dosar, fostul primar Minel Prina a fost condamnat la 4 ani și 6 luni, Lucian Petruț Șușală, fostul șofer al lui Vâlcov, la 2 ani cu suspendare, Bogdan Timofte, om de afaceri, la 3 ani și Constantin Tomescu, om de afaceri, la 3 ani și 6 luni.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 de opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro și 73.077 de dolari. De asemenea, a fost instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei și 600.000 de lei.
Săptămâna trecută, Darius Vâlcov a fost numit consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă.
„Darius Vâlcov a fost la Guvern tot timpul. A lucrat la Guvern tot timpul și a sprijinit cele două Guverne (Grindeanu și Tudose, n.r.) și sprijină în continuare. Este un om de o valoare rară din punct de vedere economic, e cel care, împreună cu mine și cu încă doi colegi, a lucrat efectiv la programul de guvernare”, a comentat Liviu Dragnea numirea.
Întrebat dacă numirea lui nu este o vulnerabilitate pentru Guvern, Dragnea a răspuns: „E un om liber, are dreptul să trăiască și să se plimbe liber și atât timp cât are aceste avantaje, să spunem, dorește să ajute”.
Referitor la dosarele penale ale lui Vâlcov, Dragnea a spus: „Eu știu că Guvernul beneficiază de sprijinul lui și asta e foarte important. Din câte știu eu, la Guvern nu au genul ăsta de discuții și e bine să nu le aibă, ei să-și facă programul de guvernare”.