„Liderii UE au consacrat summitul european viitorului relației UE cu Moscova. Susțin, alături de șefii de stat europeni, nevoia menținerii unui dialog cu Federația Rusă. În același timp, sancțiunile economice împotriva statului rus trebuie la rândul lor menținute atât timp cât suveranitatea Ucrainei este amenințată.
În drumul nostru comun și pentru a răspunde provocărilor de orice natură, o politică externă coerentă a statelor membre UE este fundamentală. Folosirea instrumentelor de natură economică este o realitate a relațiilor internaționale. Salut cu această ocazia decizia luată mai devreme în această săptămână de Parlamentul European de a spori volumul importurilor de fructe fără taxe din Republica Moldova în Uniunea Europeană. Embargoul impus statului moldovean de Federația Rusă este contracarat de solidaritatea cetățenilor europeni”, se arată în postarea lui Iohannis de pe Facebook.
Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, că va susține în cadrul reuniunii „creșterea sancțiunilor împotriva Moscovei”, în condițiile în care situația din estul Ucrainei se îndreaptă către „o nouă Transnistrie”.
„În ceea ce ne privește, susținem că situația din estul Ucrainei marcată prin orașele repet Lugansk și Donețk, se îndreaptă către o situație de gen Transnistria. De asemenea, este evident pentru noi că Federația Rusă contunuă să consolideze separatiștii, în estul Ucrainei, ceea ce impune, în opinia mea și acest lucru îl voi susține, creșterea nivelului de sancțiuni împotriva Moscovei”, a anunțat președintele Băsescu.
El a menționat că „este adevărat că sancțiunile de până acum au început să producă efecte devastatoare pentru economia Federației Ruse”.
„Cred că uoșor, ușor domnul Putin o să renunțe la aroganță. Am văzut declarația ministrului de Externe, Lavrov, făcută ieri sau alaltăieri, precum că Moscova nu intenționează să facă din estul Ucrainei o nouă Crimee, ceea ce este un joc pentru copii. Nimeni nu spune că Federația Rusă vrea să enexeze estul Ucrainei, ci toți spunem că Federația Rusă vrea să creeze o Transnistrie în estul Ucrainei”, a precizat Băsescu.
Șeful statului a continuat: „Tipul acesta de politică promovat de Kremlin nu mai păcălește pe nimeni. Aș aștepta e la demnitarii ruși să spună că nu vor crea o Trasnsnistrie în estul Ucrainei, și nu o Crimee, că nimeni nu îi suspectează nimeni de așa ceva”.
Traian Băsescu a mai arătat că în ceea ce privește situația din Ucraina, „suntem foarte bine documentați cu privire inclusiv la evoluțiile politice”.
„Vom susține escaladarea, creșterea nivelului de sancțiuni, în așa fel încât Moscova să înțeleacă că Uniunea Europeană își menține principiile și că în Europa nu poți să creezi Transnistrii, ori de câte ori interesele tale de expansiune a intereselor îți cer acest lucru”, a mai comentat Traian Băsescu.