Prima reacție a USR după ce CCR a decis că inițiativa „FĂRĂ PENALI în funcții publice” este constituțională
„Anticipăm o continuare a luptei la nivelul Parlamentului. Vom folosi toate resursele juridice și legislația pentru a obliga acest Birou Permanent să pună în dezbatere și să pună pe ordinea de zi inițiativa cetățenească pentru a ajunge la acel referendum prin care cetățenii români vor vota un lucru foarte simplu: cei condamnați penal nu trebuie să ne mai reprezinte din nicio poziție. Probabil următoarele săptămâni și luni va fi lupta aceasta din Parlament pentru a ajunge pe ordinea de zi a plenului. Nu mă aștept ca această «majoritate», pentru că ea nu prea mai există, să promoveze această inițiativă”, a spus liderul USR.
În cazul în care nu se convoca referendumul, Barna a garantat că, odată ajunși în majoritatea parlamentară, inițiativa „Fără penali în funcții publice” va deveni lege.
Totodată, Dan Barna a mai declarat că referendumul acesta nu ar fi unul consultativ, deoarece efectele sale, în cazul în care va fi validat, vor fi transpuse în legea fundamentală.
„Acest referendum nu este unul consultativ. În momentul în care el se va realiza și cetățenii vor vota, modificarea Constituției se va întâmpla automat, în comparație cu referendumul consultativ pe care președintele îl va organiza pe 26 mai. Ar fi bine să fie o astfel de întrebare între întrebările președintelui”, a mai spus liderul din opoziție.
Judecătorii CCR au stabilit, marți, cu unanimitate de voturi, că inițiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparține USR, „Fără penali în funcții publice”, respectă prevederile constituționale.
Curtea a verificat dacă inițiativa cetățenească a USR îndeplinește condițiile tehnice, respectiv numărul de semnături și dacă demersul cetățenesc respectă limitele Constituției. După decizia CCR de marți, inițiativa va parcurge procedura parlamentară, ulterior urmând a fi supusă referendumului de revizuire a Legii fundamentale.
În 21 septembrie 2018, USR a depus la Parlament a doua tranșă de semnături pentru inițiativa Fără penali în funcții publice, peste 780.000, îndeplinind astfel condițiile impuse de lege pentru declanșarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de județe.
Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având conținutul: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.
Constituția prevede în prezent, la articolul 37, următoarele: „(1) Au dreptul de a fi aleși cetățenii cu drept de vot care îndeplinesc condițiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3) , dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). (2) Candidații trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puțin 23 de ani pentru a fi aleși în Camera Deputaților sau în organele administrației publice locale, vârsta de cel puțin 33 de ani pentru a fi aleși în Senat și vârsta de cel puțin 35 de ani pentru a fi aleși în funcția de Președinte al României”.