Prima reacție a USR PLUS după decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Florin Cîțu nu mai poate fi salvat nici măcar de Marcel Ciolacu și PSD
Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, consideră că, după decizia CCR, moțiunea de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu poate intra la votul din plen chiar și mâine.
„Decizia CCR de astăzi este clară: moțiunea depusă de USR PLUS continuă în Parlament. Moțiunea a fost deja citită în plen și se află pe traseul legislativ. Chiar și mâine putem avea votul final. Am promis că Florin Cîțu pleacă. El va pleca. Nu mai poate fi salvat nici măcar de Marcel Ciolacu și PSD”, a scris Ionuț Moșteanu, pe contul de Facebook.
Curtea Constituțională a României a decis marți că moțiunea de cenzură depusă de parlamentarii AUR și USR PLUS este validă și poate fi dezbătută și votată în Parlament.
Traseul moțiunilor
Guvernul Cîțu este vizat, de marți, de două moțiuni de cenzură, după cea depusă de PSD.
Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR, a fost depusă vineri, 3 septembrie, la Senat şi Camera Deputaţilor.
Pentru a trece în Parlament, o moțiune de cenzură trebuie să primească 234 de voturi. Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, spunea, înaintea publicării textului moțiunii, la începutul lunii, că ar avea 204 din cele 234 de semnături necesare pentru ca moțiunea să treacă, subliniind că PSD o va depune când va avea toate voturile.
Art. 113 din Constituția României stabilește procedura moțiunii de cenzură.
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
(2) Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
(3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
(4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.
Cea mai recentă moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, a Opoziției, de la sfârșitul lunii iunie, intitulată „România EŞUATĂ”, a picat la vot. Au fost 201 de voturi „pentru” şi 1 „împotrivă”, deci nu a întrunit voturile necesare. În sală au fost prezenţi 355 de aleşi, dar parlamentarii Puterii s-au abţinut atunci de la vot.