Prima rectificare pe 2016, aprobată de Guvern. Ce ministere primesc bani în plus

Publicat: 10 08. 2016, 14:38
Actualizat: 30 08. 2016, 15:47

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri proiectul de ordonanță pentru rectificarea bugetului de stat pe 2016, precum și cel privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Prioritățile sunt sănătatea, educația și drepturile sociale.

„Este o rectificare pozitivă în ciuda bugetului strâns pe care l-am elaborat la sfârșitul anului trecut pentru 2016. Totuși veniturile la buget au fost pe primul semestru mai mari decât cele prevăzute cu peste trei miliarde de lei (…) Cred că este pentru prima dată după mulți ani de zile când facem o rectificare bugetară în an electoral, o rectificare fără o amprentă politică. Obiectivul nostru e de a finanța politici publice anunțate, de a acoperi nevoi reale și nu de a căuta, prin rectificarea bugetară, să câștigăm voturi în detrimentul eficienței bugetare. E important să punem menține un echilibru al bugetului între cheltuielile pentru investiții, cheltuielile pentru consum (…) Am acordat și acordăm atenție investițiilor pentru că suntem conștienți de faptul că nu e suficient să punem bani pentru consum, e important să urmărim și cum evoluează investițiile unde am alocat sume consistente de la începutul mandatului”, a declarat premierul Dacian Cioloș.

Prin rectificarea bugetară se asigură finanțarea necesară proiectelor și politicilor publice promovate de Guvern, precum și pentru punerea în aplicare a măsurilor decise de Parlament, un efort bugetar cumulat de peste trei miliarde de lei, resurse asigurate cu menținerea deficitului bugetar la parametri asumați în bugetul de stat pentru 2016: 2,8% din PIB în termeni cash și 2,95% din PIB pe metodologia ESA, informează Guvernul, potrivit Mediafax.

Domeniul Sănătății va avea asigurate resurse destinate, în principal, punerii în plată a creșterii salariilor personalului medical, finanțării programelor de sănătate și pentru de asigurare a medicamentelor compensate și gratuite. Prin bugetele Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se alocă în plus 568,6 milioane lei, pentru asigurarea plății majorate a salariilor personalului medico-sanitar, începând cu 1 august 2016, măsură de care vor beneficia aproximativ 163.000 de persoane. De asemenea, prin rectificarea bugetară se vor asigura credite de angajament în valoare de 868,422 milioane lei, măsură ce va face posibilă extinderea tratamentului fără interferon al Hepatitei C pentru încă 10.000 de persoane și asigurarea medicamentelor gratuite pentru mai mulți pacienți cu afecțiuni oncologice (melanom malign, cancer de prostată, cancer pulmonar).

Domeniul Educației va primi în plus la rectificare 1,015 miliarde lei. Fondurile sunt destinate punerii în aplicare a deciziei Guvernului de majorare și corectare a salariilor personalului didactic și personalului auxiliar din învățământ, atât din preuniversitar, cât și din universitar, începând cu 1 august 2016, pentru implementarea măsurilor reparatorii adoptate de Parlament, precum și pentru finanțarea unor proiecte din domeniu.

Tot prin această rectificare vor fi asigurați banii necesari pentru plata titlurilor executorii câștigate de cadrele didactice în anii anteriori și care ar fi trebuit plătite până la sfârșitul anului 2015. De aceste măsuri vor beneficia aproximativ 280.000 de cadre didactice și auxiliare. Pentru plata acestor drepturi salariale s-au alocat, în total, 417,8 milioane lei învățământului universitar și 597,9 milioane lei învățământului preuniversitar.

De asemenea, a fost deblocată suma de 225 milioane de lei, bani pe care universitățile îi vor avea la dispoziție atât pentru plata drepturilor salariale, cât și pentru proiectele de investiții.

Peste 2,8 miliarde lei au fost alocați Ministerului Muncii, fonduri necesare pentru plata drepturilor sociale. Aproximativ 1,4 miliarde lei sunt destinate plății indemnizației pentru creșterea copilului, ajutoarelor sociale, alocațiilor de stat pentru copii, indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap, conform măsurilor stabilite de Parlament. Cealaltă jumătate, respectiv suma de 1,429 miliarde lei, sunt bani necesari pentru asigurarea plății pensiilor până la sfârșitul anului.

În domeniul agriculturii, Guvernul a asigurat banii necesari pentru plata sprijinului acordat agricultorilor sub forma subvențiilor pentru motorină, pentru trimestrele II și III, precum și pentru ajutorul de minimis acordat sectorului zootehnic. Ministerul Agriculturii a înregistrat o economie de 403,1 milioane de lei din plățile FEGA (plata pe suprafață, redistributivă, sprijinul cuplat, micul fermier, tânărul fermier). La această economie s-au mai adunat alte 170,6 milioane de lei din redistribuirile pe indicatorii ministerului, în vreme ce 168,4 milioane de lei au fost înapoiate bugetului de stat Pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații, se asigură resurse suplimentare. La finanțarea inițială de 95 de milioane de lei, după rectificare, se adăugă credite de angajament în sumă totală de 548 de milioane de lei. În acest moment, a fost asigurată posibilitatea contractării lucrărilor de irigații pentru anul 2016, cu termene de decontare în anii următori.

Pentru mediu, este prima rectificare pozitivă din ultimii ani. Astfel, proprietarii de păduri, persoane fizice și juridice care dețin suprafețe mai mici de 30 de hectare, vor primi sprijin pentru asigurarea pazei acestor păduri. În acest sens, Guvernul a alocat 14,5 milioane lei, fiind prima dată când se pune în aplicare această prevedere legală cuprinsă în Codul Silvic încă din 2008. Ca urmare a unor redistribuiri în cadrul bugetului Ministerului Mediului, Guvernul a alocat, prin rectificare, 85 de milioane de lei pentru investiții în lucrări de apărare împotriva inundațiilor.

Totodată, Guvernul a alocat suma de 1 milion de lei necesară operaționalizării și funcționării, până la sfârșitul anului, unei instituții importante în procesul de verificare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități: Consiliul de Monitorizare pentru implementarea Convenției pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.

La capitolul investiții, Executivul menționează că în 2016, prin bugetul de stat, pentru investiții au fost alocate peste 19,5 miliarde lei, cu două miliarde în plus față de cât s-a cheltuit în cursul anului trecut. Plățile făcute din bani publici pentru proiectele de investiții până la data de 30 iunie, reprezintă peste 4,6 miliarde lei, cu peste 45% mai mult comparativ cu suma plătită în aceeași perioadă a anului trecut, respectiv 3,196 miliarde lei. Pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, execuția pe primele 6 luni din 2016 este la 5,695 miliarde lei, puțin mai mare față de perioada similară a anului trecut, respectiv 5,598 miliarde lei.

Dacian Cioloș a subliniat că acest Cabinet își propune să accelereze proiectele de investiții în a doua parte a anului.

Cât privește Dezvoltarea Regională, Executivul arată că gradul de utilizare a fondurilor aferente cheltuielilor de investiții la MDRAP este de 49,6% din programul anual, respectiv 83,6% din programul aprobat pe semestrul I.

La capitolul Transporturi, Executivul susține că la sfârșitul anului 2015, cele mai multe proiecte ale CNADNR și CFR SA erau blocate din cauze birocratice, iar actualul Cabinet ”a simplificat procedurile de obținere a acestor avize și, în pofida impedimentelor birocratice, rezultatele arată un plus de 25% grad de realizare la Transporturi față de aceeași perioadă a anului trecut”.

Printre alocările suplimentare prin rectificarea bugetară se numără și contribuția anunțată de Guvern pentru achiziționarea operei ”Cumințenia Pământului” – suma de 22,5 milioane lei, în bugetul Ministerului Culturii, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 5 milioane euro.

Pentru situații neprevăzute, în Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului a fost alocată suma de 221,5 milioane lei.

Distribuirea pe ministere

– Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice: +2.80 miliarde de lei per sold din care: 1,4 miliarde de lei pentru plata integrală a drepturilor de asistență socială (indemnizații pentru creștere copil, ajutoare sociale, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoanele cu handicap) și 1,42 miliarde de lei subvenția de echilibrare pentru Bugetul asigurărilor sociale de stat;

– Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale: +613,6 milioane lei din care: 310,9 milioane lei dobânzi la creditele externe contractate și rambursate de statul român;

– Ministerul Afacerilor Interne: +367,9 milioane lei din care: 182 milioane lei cheltuieli de personal aferente organizării alegerilor parlamentare;

– Ministerul Sănătății: +297,6 milioane lei per sold pentru: asigurarea sumelor necesare plății salariilor majorate conform OUG nr. 20/2016 pentru personalul medico-sanitar, fonduri pentru lucrări de reabilitare la maternități, investiții la serviciile de ambulanță și UPU/CPU, finanțare cabinete de planning familial, medicină sportivă, dotare medicamente și materiale sanitare din cabinetele de medicină generală și dentară din unitățile de învățământ, asigurarea contribuției de asigurări de sănătate pentru pensionarii cu pensii mai mici de 872 lei;

– Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice: +265 milioane de lei, per sold din care: 417,8 milioane lei, pentru plata diferențelor salariale prevăzute de Legea nr.85/2016 pentru personalul didactic din învățământul universitar și sume pentru plata majorărilor salariale aprobate prin OUG nr.20/2016; conform Legii nr.85/2016 personalul didactic care nu a obținut hotărâri judecătorești pentru plata diferențelor salariale pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011 beneficiază de aceste drepturi începând cu 2016;

– Autoritatea Electorală Permanentă: +55,0 milioane lei din care: 49,8 milioane lei pentru asigurarea fondurilor necesare rambursării cheltuielilor cu campania electorală aferentă alegerilor locale efectuate de partidele politice;

– Serviciul Român de Informații: +37,7 milioane lei în principal pentru programe majore de achiziții derulate de Serviciul Român de Informații; Ministerul Afacerilor Externe: +35,1 milioane lei în principal pentru asistență pentru dezvoltare (Facilitatea Turcia) – 18 milioane lei și cheltuieli de personal;

– Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: +25,0 milioane lei, în principal pentru programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor.

– Ministerul Transporturilor: -383 milioane de lei în principal la proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2007-2013. De asemenea au fost redistribuite sume pentru decontarea facilităților și gratuităților de transport de care beneficiază anumite categorii sociale (100 milioane de lei), pentru proiectele de investiții finanțate din fonduri externe rambursabile (46,7 milioane de lei) precum și pentru întreținerea infrastructurii rutiere;

– Ministerul Culturii: -194 milioane de lei în principal la proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile;

– Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: -168,4 milioane de lei în principal la proiectele de investiții finanțate din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2014-2020. De asemenea au fost redistribuite sume pentru plata deconturilor la motorină trimestrul II și III 2016 și acordare ajutoare de minimis pentru sectorul zootehnic;

– Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: -130,8 milioane lei reprezentând sume reținute conform art.21 din Legea finanțelor publice nr.500/2002, în proporție de 10% din bugetul aprobat, sume care potrivit legii nu puteau fi angajate de instituții în primul semestrul al anului;

– Ministerul Finanțelor Publice: -47,9 milioane lei reprezentând în principal sume reținute conform art.21 din Legea finanțelor publice nr.500/2002, în proporție de 10% din bugetul aprobat, sume care potrivit legii nu puteau fi angajate de instituții în primul semestrul al anului.