Prima pagină » Știri politice » PRIMA REMANIERE a Guvernului Grindeanu. Lista noilor miniștri. Grindeanu: Am vrut să întărim echipa

PRIMA REMANIERE a Guvernului Grindeanu. Lista noilor miniștri. Grindeanu: Am vrut să întărim echipa

PRIMA REMANIERE a Guvernului Grindeanu. Lista noilor miniștri. Grindeanu: Am vrut să întărim echipa
Comitetul Executiv Național al PSD a votat miercuri în unanimitate modificările din componența guvernului Grindeanu, pentru portofoliul Justiției fiind propus fostul judecător al CCR Tudorel Toader. În urma votului, Mihai Tudose va prelua ministerul Economiei, înlocuindu-l pe Alexandru Petrescu, care va prelua ministerul Mediului de Afaceri și Antreprenoriat. De asemenea, Rovana Plumb va prelua ministerul Fondurilor Europene, înlocuind-o pe actualul ministru, Mihaela Toader. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, la finalul întrevederii, că a ajuns la aceste propuneri după ce a discutat, în primul rând, cu persoanele vizate pentru ocuparea funcțiilor, dar și în urma „consultărilor zilnice, dacă nu mai des, cu conducerea partidului".

Membrii PSD au votat în unanimitate, în ședința Comitetului Executiv Național, numirea în funcția de ministru al Justiției a lui Tudorel Toader, fost judecător CCR, dar și preluarea Ministerului Economiei de către Mihai Tudose și trecerea lui Alexandru Petrescu la Ministerul Mediului de Afaceri și Antreprenoriat, urmând ca Rovana Plumb să se ocupe de portofoliul de la Fonduri Europene. Înaintea coaliției de guvernare, numele lui Mihai Tudose era vehiculat pentru prelurea portofoliului Mediului de Afaceri și Antreprenoriat. 

„Le mulțumesc colelgilor din CEX că au votat în unanimitate propunerile pe care le-am făcut, la care am ajuns în urma discuțiilor cu, în primul rând, cei pe care îi vizam pentru aceste funcții și consultărilor zilnice, dacă nu mai des, cu conducerea partidului. (…)  Așa cum știți, erau într-un fel vacante sau ocupate de interimari două portofolii: la IMM-uri și Justiție. Am să vă spun că justificarea pe care o avem, de exemplu. Pentru tot ceea ce înseamnă schimbarea de la Fonduri Europene, cu toate că Mihaela Toader rămâne în echipă, este dată, bineînțeles de ceea ce considerăm prioritate – atragerea de fonduri europene. Am vrut să întărim echipa prin atragerea unui membru cu greutate politică, cu experiență pentru a ne atinge obiectivele”, a declarat Grindeanu. 

Referitor la propunerea lui Toader pentru preluarea portofoliul de la Justiție, primul ministru a ținut să specifice că s-a consultat „cu foarte mulți oameni”, cu partidul din care face parte, dar și cu întreaga coaliție și a argumentat alegerea prin „experiența pe care o are în acest în domeniu, cei aproape 10 ani la CCR, calitatea de membru în Comisia de la Veneția”. Grindeanu a explicat că printre subiectele pe care le-a avut în vedere în discuțiile cu Toader s-au regăsit pașii care trebuie parcurși pentru ca României să-i fie ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), transpunerea deciziilor CCR în prevederile codurilor penale, dar și pachetul de măsuri necesar pentru evitarea unei decizii-pilot din partea CEDO referitoare la situația din penitenciarele românești.  

În completare, Dragnea a spus că lui Tudorel Toader nu i se va cere să se înscrie în partid și că până în acest moment nu a discutat deloc cu fostul judecător al CCR. 

Întrebat de ce a considerat că este nevoie de o remaniere în acest moment, Grindeanu a motivat hotărârile luate prin lipsa de timp cu care se confruntă Executivul și necesitatea de a debloca rapid anumite sectoare: „Pentru că am considerat necesar, pentru a da mai multă forță acestui domeniu esențial pentru noi (n.r. fondurile europene), să atragem în echipa guvernamentală un om cu greutate, cu experiență, care știe să deblocheze anumite lucruri. Suntem contratimp”, a mai spus primul ministru. 

 

 

Co-președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, miercuri, că propunerile pe care PSD le-a avansat, în cadrul coaliției de guvernare, pentru ministerele Justiției și Mediului de Afaceri sunt „foarte bune”, el arătând că acestea vor fi supuse aprobării CExN al PSD și deciziei premierului.

„Am avut o ședință a coaliției de guvernare. Am discutat cu colegii noștri despre numirile care vor fi făcute, însă având în vedere că PSD urmează să aibă CExN în care vor aproba aceste numiri, trebuie să așteptați decizia politică a lor și a premierului pentru a afla numele. Propunerile prezentate ni s-au părut foarte bune”, a spus Tăriceanu.

 

 

Citește și