Fostul ministru Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare, scrie din penitenciar că se va adresa instituțiilor internaționale pentru ca rechizitoriul său să fie evaluat de experți străini, spunând că este nevinovat și că nimeni nu va putea sta în calea luptei pe care o va duce cu sistemul.
Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Transformatorul și încarcerat în Penitenciarul Iași, susține, într-o scrisoare transmisă opiniei publice prin intermediul unui fost consilier de la cabinetul său parlamentar, că viața lui s-a schimbat „fundamental” și că „nimic nu mai este ca înainte”, atât în plan familial, cât și în plan uman, sentimental sau politic, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Tot acest timp nu va mai putea fi recuperat sau recâștigat niciodată. Nici măcar în momentul în care se va face cu adevărat dreptate clipele chinuitoare, greu de descris, în care copilul tău întreabă la telefon când vii acasă și tu îi răspunzi că mai ai treabă și nu poți, nu vor putea fi șterse niciodată. Sunt convins că timpul îmi va da dreptate, că îmi voi dovedi până la urmă nevinovăția, dar multe din proiectele, visele și speranțele mele nu se vor mai întoarce vreodată”, afirmă Relu Fenechiu.
În același document, Fenechiu mai spune că este, de departe, cea mai grea perioadă a vieții sale și că niciodată nu a anticipat că va ajunge într-o asemenea situație.
El afirmă că nu s-a războit cu procurorii, însă a crezut că, indiferent ce spun aceștia, judecătorii îi vor da dreptate.
„Magistrații care m-au judecat nu au fost judecători, ci acuzatori și acesta cred că reprezintă cel mai mare pericol în România, faptul că unii judecători, de frică sau din obediență, dau dreptate procurorilor, condamnând oameni nevinovați, fără a cântări faptele sau a analiza probele existente. Pentru ei, poate, așa este mai comod. În acest fel, nu mai au grija sancțiunilor disciplinare sau, de ce nu, a dosarelor penale pe care le au sau le pot avea și, mai mult, pentru aceste acte de curaj sunt promovați sau recompensați”, adaugă Relu Fenechiu.
Fostul ministru al Transporturilor susține că a fost condamnat „într-o manieră care sfidează normele de drept”, în condițiile în care nu i-a fost acceptată vreo expertiză financiară și nu i s-a admis vreun martor al apărării.
„Nu voi retracta nimic din ceea ce am spus despre dosarul instrumentat de DNA, judecat de ICCJ și dirijat atent de către Traian Băsescu și oameni din jurul lui, ci, dimpotrivă, voi aduce în perioada următoare tot mai multe probe care să arate românilor ce a însemnat ideea de «justiție» în cazul meu. Mă voi adresa instituțiilor internaționale despre ce s-a întâmplat aici, voi cere experți internaționali care să evalueze rechizitoriul, administrarea probelor și, în fond, tot ce s-a întâmplat în cazul meu, de la comiterea așa-ziselor «fapte» și până la condamnarea mea definitivă”, mai scrie Relu Fenechiu.
El amintește că mulți dintre apropiații săi i-au sugerat să demisioneze din Parlament, pentru ca dosarul său să fie judecat de o altă instanță, și că i s-a spus că ar fi mai bine să nu se se implice în conducerea campaniei electorale pentru referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu.
„Am fost întrebat dacă îmi asum preluarea portofoliului Ministerului Transporturilor, știind că voi reprezenta un «trofeu politic» jinduit de sistem și de dușmani și am acceptat această poziție fără să mă gândesc la consecințe, deoarece consideram că pot lăsa ceva bun în urma mea, ceea ce am și reușit. Mi-am asumat toate aceste riscuri crezând într-una în faptul că nu se poate merge atât de departe!”, consideră fostul lider liberal.
Relu Fenechiu mai spune că în cele aproape o sută de zile de când se află în închisoare a primit multe mesaje de încurajare, inclusiv de la adversari politici.
„Vreau să le spun, lor și celor care au crezut mereu în onoarea, principiile și rolul meu, inclusiv cel politic, că lucrurile nu vor rămâne așa! Sunt hotărât să fac tot ce este omenește posibil pentru a repara această decizie nedreaptă! În cazul în care acest lucru se va întâmpla, vă asigur că nimeni și nimic nu va putea sta în calea luptei pe care o voi duce cu acest sistem pentru ca nimeni din țara asta să nu mai plătească decât dacă există certitudinea faptului că a greșit!”, spune Relu Fenechiu în finalul scrisorii sale.
La sfârșitul lunii ianuarie, Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv de către instanța supremă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul” și s-a predat Poliției Județene Iași, fiind încarcerat în arest alături de fratele său, Lucian Fenechiu, și Mihai Bogdan Damian. În 2 februarie, Fenechiu a fost transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași.
La aceeași pedeapsă au fost condamnați fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, și Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, și Ion Mărghidan, director general al aceleiași instituții în perioada 2004-2005, au fost condamnați la câte șase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de șapte ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.
Instanța a mai dispus ca cei șase inculpați să plătească, în solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.
Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca „Transformatorul”, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituției.
Deputatul Relu Fenechiu, în vârstă de 48 de ani, a fost președintele PNL Iași din 2004, din 2008 a deținut funcția de vicepreședinte al PNL la nivel central, iar după decizia instanței a demisionat din PNL.
De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de șapte luni, până în iulie 2013, când s-a retras din această funcție ca urmare a condamnării în primă instanță în dosarul „Transformatorul”.
Florin Ghețău, [email protected]