După învestirea noului Guvern, premierul Victor Ponta și-a clarificat astăzi intențiile după convenția făcută cu președintele Traian Băsescu ieri la Cotroceni. Ponta susține că nu își va angaja răspunderea pentru un nou program de Guvernare, așa cum a anunțat Băsescu, ci va transmite Parlamentului un „program de acțiuni”. Miercuri, odată cu anunțul că a semnat decretul de învestire a noilor miniștri, președintele a vorbit explicit despre „angajamentul premierului că va adopta un program de guvernare”. Câteva minute mai târziu, prim-ministrul a anunțat de la Palatul Victoria că nu e vorba de program de guvernare, ci de „un program politic în baza articolului 114 din Constituție” care reglementează angajarea răspunderii Guvernului „asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege”.
În plus, Ponta a precizat astăzi că vechiul Guvern nu a adoptat niciun text în prealabil, așa cum ceruse președintele, demersul urmând să îi aparțină noului Executiv. „Noul Guvern, așa am decis aseară, în principiu azi avem finalizat documentul, în baza art 114, își va angaja răspunderea pentru un program, nu program de guvernare”, a explicat premierul.
Acest nou „program” ar urma, din spusele lui Ponta, să se rezume însă la o reactualizare a promisiunilor USL din 2012, acesta nemenționând nimic despre situația de la UMF Târgu Mureș pe care UDMR o dorește clarificată. „Evident că nu l-am inventat peste noapte, ci este inspirat aproape în totalitate din programul de guvernare aprobat în 2012, dar sunt lucruri care s-au realizat deja și nu are rost să ni le mai propunem încă o dată și sunt și lucruri noi care au apărut într-un an și jumătate și, evident că acestea trebuie să fie asumate de Guvern și aprobate de către Parlament”, a arătat premierul.
Ponta a dat și o primă explicație pentru compromsiul cu Băsescu: „votul din Parlamjent și realitatea euro-atlantică”, sugerând că state partenere din UE și NATO i-ar fi pus în vedere nevoia de stabilitate. „Nu e deloc pace. Aseară a fost doar un armistițiu impus de două lucruri: de votul parlamentului și de realitatea europeană. Part enerii noștri europrni și din alianta nord-atlantică au nevoie de stabilitate.România este un actor iomportant și evident trebuie să ne asumăm responsabilitățile care ne revin”, a adăugat acesta.
Ieri, președintele a negat orice sugestie venită din exterior. „Cine credeți că își permite să dea semnale, când e vorba de așteptarea unei decizii a Curții Constituționale?! Lăsați-o cu încercarea de speculații, mai ales că habar nu am avut că are o întâlnire cu ambasadorii Uniunii Europene. Este mai mult decât justificat dacă aș fi decis, dacă nu ajungeam la o înțelegere asupra obligației asumate de premier să transmită un nou program de guvernare către Parlament… Nu mă putea obliga nimeni să ies din așteptarea deciziei Curții Constituționale”, a susținut Băsescu.