PRIMA SURPRIZĂ pe care PNL i-o face lui Victor Ponta. Alina Gorghiu, la GÂNDUL LIVE: Discutăm cu UDMR semnarea unui protocol de colaborare

Publicat: 17 04. 2015, 08:59
Actualizat: 18 04. 2015, 00:53

This browser does not support the video element.

La aproape două luni de la lansarea programului de guvernare, liberalii se pregătesc pentru semnarea unui protocol de colaborare parlamentară cu UDMR, aceasta fiind prima acțiune concretă în demersul de schimbare a majorității parlamentare și, implicit, de dărâmare a Guvernului Ponta.

„Au existat niște discuții acum 2-3 săptămâni. A rămas că ne vom vedea cu UDMR-ul după congresul lor, iar discuțiile se vor purta pentru semnarea unui protocol de colaborare parlamentară și pentru susținerea programului de guvernare. Nu s-au făcut pași în discuție pentru a putea articula o perspectivă guvernamentală. A fost o discuție foarte scurtă, dar da, s-au deschis ambasadele în sensul creării acelei majorități parlamentare”, a declarat, la GÂNDUL LIVE, co-președintele PNL, Alina Gorghiu.

Nu atât de optimistă este șefa liberalilor când vine vorba despre negocierile UNPR.

„Eu pot să vă spun ce a spus domnul Oprea public: că-l susține pe Victor Ponta și guvernul lui Victor Ponta cât Victor Ponta e premier. Nu-mi este limpede, și domnul ministru nu a fost foarte explicit, ce se va întâmpla cu UNPR-ul în condițiile în care Victor Ponta nu va mai fi premier. Dar vă mărturisesc că nici nu cred că mi-aș  dori o majoritate parlamentară cu cineva care nu are convingerea că trebuie să fie alături de PNL în susținerea unui program de guvernare în care chiar crede. N-aș vrea să creadă cineva că-i răpesc prietenii lui Victor Ponta și-i aduc aproape de PNL doar conjunctural. O guvernare presupune o majoritate parlamentară stabilă”, a spus Gorghiu.

Admițând „ferm și sincer” că în acest moment PNL nu are majoritatea „să schimbe mâine Guvernul Ponta”, Gorghiu a anunțat că liberalii vor depune totuși o moțiune de cenzură la finalul acestei sesiuni parlamentare, care, fără garanția că va fi adoptată, îl va surprinde pe premier prin susținerea pe care o va avea.

„Această sesiune parlamentară va fi finalizată cu o moțiune de cenzură. Vă garantez că diferența în număr de voturi nu va fi cea la care PSD se așteaptă. Nu am garanția că va duce la căderea guvernului”, a declarat șefa PNL.

„Nu este misiunea președintelui să facă majorități”

Dacă vor liberalii ca președintele Klaus Iohannis să le dea o mână de ajutor în schimbarea majorității. Alina Gorghiu spune că, oricât și-ar dori ea sau colegii săi ca acest lucru să se întâmple, „nu ar fi nici corect, nici constituțional”.

„Nu este misiunea președintelui să facă majorități. Oricât mi-aș dori eu sau colegii mei ca președintele Klaus Iohannis să fie partizan, să aibă public poziții mai apăsate împotriva premierului Ponta, nu ar fi nici corect, nici constituțional. Faptul că se păstrează comportamentul președintelui Klaus Iohannis în aceste limite mi se pare extrem de benefic pentru societatea românească”, a mai spus co-președintele PNL.