Primarii cer să fie considerați demnitari, iar prefectul să nu mai decidă asupra mandatului lor

Primarii cer să fie considerați demnitari, iar prefectul să nu mai decidă asupra mandatului lor
Publicat: 14/12/2016, 12:44
Actualizat: 17/12/2016, 13:36

Asociația Municipiilor din România(AMR), Asociația Orașelor din România(AOR) și Asociația Comunelor din România(ACoR) au solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice(MDRAP) ca primarii și viceprimarii să fie considerați demnitari.

„Structurile asociative propun ca (primarii și viceprimarii-n.r.) să fie funcții de demnitate publică”, a spus secretarul de stat, Sirma Caraman, la finalul discuțiilor cu reprezentanții edililor.

Președintele AMR, Robert Negoiță, totodată și edil al Sectorului 3, a declarat că primarii i-au solicitat Guvernului ca prefecții să nu mai poată decide asupra mandatului unui ales local.

„”Am discutat și referitor la relația dintre primării și prefecturi, și anume ca prefectul să nu mai poată suspenda aleșii locali. Prefecții au fost și vor rămâne plolitici, să nu mai poată să existe luptă politică în actul administfativ, ci să fie o instanță care să constate încetarea mandatului sau suspendarea de drept”, a spus Negoiță.

Totodată, asociațiile primarilor au cerut și micșorarea numărului de consilieri locali pentru a reduce cheltuielile bugetare.

„Am discutat și despre încărcătura bugetară a indemnizațiilor cosilierilor. Am avut și reprezentanții comunelor și reprezentanții orașelor la această întâlnire și dânșii au solicitat, pe bună dreptate, având foarte mulți consilieri-raportat la numărul de locuitori cred că sunt de zece ori mai mulți consilieri față de numărul de locuitori la comune și mai ales la comunele mici-au solicitat scăderea numărului de consilieri pentru a face economie în buget”, a spus Negoiță.

El a adăugat că, în Codul administrativ trebuie refăcută grila actuală conform căreia, în funcție de numărul de locuitori, localitățile au consilieri.

Un alt aspect discutat se referă la votul în consiliu care, pentru unele decizii referitoare la patrimoniu, să nu mai fie de necesară majoritate de două treimi.

„Am solicitat, și ministerul este de acord – există și o inițiativă în Parlament – să nu mai fie nevoie de două treimi în consiliu decât atunci când iese, intră sau se face schimb în chestiuni de patrimoniu sau de vânzare-cumpăre. Atunci când, de exemplu, vrei să transformi din creșă în grădiniță, când ai nevoie să conduci la zona socială sau invers, în funcție de necesar, să nu mai fie nevoie de două treimi pentru că este greu, mai ales atunci când în consiliu grupurile politice sunt foarate politizate și acționează în bloc”, a explicat Rober Negoiță.

În acest sens, el a dat unui spațiu căruia nu-i poate schimba destinația pentru că nu poate obține aprobarea consiliului.

„Noi avem un spațiu care de 20 de ani este nefolosit, l-am amenajat, deci am invstit în el în spațiu să-l ducem la infrastructura socială, iar în Consiliul General nu reușim să facem două treimi pentru a-l muta de colo colo. Nu se întâmplă nimic, nu există niciun risc pentru aceste schimbări”, a spus președintele AMR.

Alte teme discutate au fost referitoare la unii termeni privind domeniul public al unităților administrativ-teritoriale, la trecerea domeniului public de la stat la UAT și invers, la organizarea ședințelor și cine poate să le conducă.

„Sunt chestiuni relevante care în momentul de față blochează administrația locală și noi vrem dimpotrivă să o deblocăm”, a mai spus Robert Negoiță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Cât costă, de fapt, o poșetă de lux care se vinde cu 2.600 de euro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Citroen ar putea lansa un SUV coupe accesibil. Cum arată acesta?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Cine este românul arestat în Grecia pentru incendierea unui teren de vegetație
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Putem să moștenim cu adevărat traumele strămoșilor?
×