Primarul din Beiuș, Adrian Domocoș, a fost pus sub învinuire de DNA Oradea pentru luare de mită în formă continuată și spălare de bani, fiind suspectat că a încasat, prin fundația patronată, sponsorizări de 59.000 lei de la omul de afaceri sătmărean Vasile Lucuț, care ar fi învinuit și el în dosar.
Primarul municipiului Beiuș, Adrian Domocoș (PNL), s-a prezentat, marți, la sediul DNA Oradea, unde a fost citat de procurori, care cu o zi în urmă i-au percheziționat biroul din Primăria Beiuș și locuința, transmite corespondentul MEDIAFAX.
După audierea care a durat aproximativ o jumătate de oră, Domocoș a declarat că procurorii l-au pus sub învinuire pentru luare de mită în formă continuată și spălare de bani, fiind acuzat că, în calitate de președinte al Asociației Fortuna Beiuș, o organizație non-profit fondată de el, a încasat de la omul de afaceri sătmărean Vasile Lucuț, patronul companiei Unicarm, mită mascată sub formă de patru contracte de sponsorizări în valoare totală de 59.000 de lei.
„Se suspectează că anumite sponsorizări făcute de domnul Vasile Lucuț și societatea dânsului către o asociație non-profit pe care o patronez ar fi fost o mită mascată pentru urgentarea construirii magazinului Unicarm și favorizarea acesteia, acuzații care sunt nefondate”, a declarat primarul.
El a susținut că asemenea „favoritisme” ar putea fi invocate de anchetatori în cazul tuturor firmelor care au investit în Beiuș, aducând bani la buget ori locuri de muncă.
„Pentru orice investitor care aduce locuri de muncă ori bani la bugetul municipiului Beiuș, certificatul de urbanism se ia în două ore, iar autorizația de construcție în maxim 48 de ore, chiar și a doua zi, dacă nu sunt probleme legate de mediu sau altceva”, a afirmat el.
Primarul din Beiuș a mai spus că societatea Unicarm nu este singura care a făcut sponsorizări către Asociația Fortuna Beiuș, toate documentele și fondurile strânse fiind contabilizate strict și folosite în interesul orașului.
„Vom depune acte care vor demonstra că banii nu i-am folosit în interes personal. Au fost folosiți pentru activități gen Zilele Beiușului, pentru excursii școlare, grădinițe. Toate deplasările Teatrului Arcadia în Beiuș, de exemplu, s-au plătit prin această fundație. Totodată, s-au făcut și anumite acte de caritate. O persoană care își pierdea vederea, Moldovan Dumitru, a fost operată la Pelican, cu bani din această fundație. Și mai sunt”, a explicat primarul.
Răzvan Doseanu, avocatul primarului, a declarat, la rândul său, că în acest dosar este cercetat și Vasile Lucuț, pentru dare de mită și complicitate la spălare de bani.
„Din rezoluția de punere sub învinuire, pe care procurorii ne-au adus-o la cunoștință, reiese că au fost puși sub învinuire și Lucuț, respectiv societatea Unicarm, ca persoană juridică. Deocamdată, însă, suntem la începutul anchetei, nu s-a stabilit că Domocoș ori Lucuț sunt vinovați”, a precizat avocatul, care a primit termen până în 10 septembrie pentru a prezenta procurorilor DNA probele în apărarea clientului său.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, Vasile Lucuț, patronul Unicarm, s-a declarat surprins de acuzațiile care i se aduc, susținând că nu a fost informat de anchetatori.
„Mie, oficial, nu mi s-a adus nicio acuzație, n-am fost înștiințat. Eu nu l-am văzut pe primarul orașului Beiuș de la inaugurarea magazinului, în urmă cu doi ani. Nu înțeleg ce-i cu acuzațiile astea. E normal ca investitorii să facă sponsorizări în localitățile unde au afaceri. Am făcut peste tot unde am magazine, dar sunt bani mărunți, cel mult 5.000 de lei. Am acte pentru fiecare sponsorizare”, a spus Lucuț.
Pe de altă parte, el a recunoscut că a avut probleme la Beiuș, unde lucrările la magazin au început fără autorizație, dar acestea au fost rezolvate.
„Au fost unele probleme când am construit magazinul de la Beiuș, cu obținerea autorizațiilor. Recunosc faptul că am forțat puțin deschiderea magazinului, dar în limitele legii”, a declarat el.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au descins, luni dimineață, la sediul Primăriei Beiuș, unde au sigilat ușa de la biroul edilului, pe care au lăsat-o păzită apoi de doi polițiști, după care s-au deplasat la vila lui Adrian Domocoș, de unde au ridicat documente, respectiv unități de calculator.
Luni la prânz, echipajele s-au întors la Primărie, pentru a percheziționa biroul primarului și, conform surselor judiciare, urmau să îl audieze și pe edil.
Adrian Domocoș, președintele PNL Beiuș, a fost ales în 2008 primar al municipiului Beiuș, înainte fiind consilier județean, tot pe listele PNL Bihor, și director al sucursalei Bihor a Loteriei Române. În 2012, el a obținut un nou mandat de primar.
Presa locală a relatat că, de-a lungul vremii, Domocoș a fost implicat în mai multe scandaluri publice, din cauza unor acuzații de abuz și corupție, fiind suspectat că ar fi influențat și condiționat acordarea unor contracte publice, că ar fi transformat Serviciul de Evidență a Populației într-un ONG, dar și că și-ar fi angajat în instituție mai mulți apropiați, printre care și mama sa sexagenară, care a ajuns contabilă la societatea locală de gospodărire comunală Edilul.
Într-o dezbatere televizată în campania pentru alegerile locale din acest an, câștigată tot de Domocoș, contracandidatul PSD Alin Novac-Iuhas l-a acuzat de relații neprincipiale cu anumite firme din Beiuș, declarații de avere neconforme, care nu reflectă realitatea, respectiv că, în timpul mandatului, a strâns o avere pe care nu poate justifica din veniturile obținute. Ultima acuzație a fost exemplificată prin cheltuielile mari făcute de Domocoș pentru reconstrucția și extinderea vilei pe care o deține în Beiuș, dar și cele pentru ridicarea unei construcții similare în zona rezidențială a municipiului Oradea, care nu puteau fi acoperite din salariul său și al soției, tot bugetară.