Primarul din România acuzat de 1.011 infracțiuni. Azi a fost trimis în judecată
„În perioada 2009 – 2012, la nivelul Primăriei Municipiului Caracal, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat care a avut drept scop obținerea, de către membrii săi și persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, în principal direct din încasările instituției publice, în condiții nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operațiuni comerciale reale. Prejudiciul cauzat bugetului Unității Administrativ Teritoriale a Municipiului Caracal este de 5.009.500 lei”, se arată în comunicatul DNA.
Grupul infracțional organizat despre care procurorii susțin că ar fi fost condus de fostul primar din Caracal făceau parte mai mulți angajați ai primăriei, printre care directorul executiv al Direcției Economice din cadrul Primăriei, Maria Tudor, auditorul Compartimentului de Audit Public Intern al Primăriei, Mariana Benghe, dar și consilierele de la departamentul Buget-Contabilitate și Finanțe Publice, Elena Neculăiță și Natalia Olaru.
Concret, procurorii rețin că, în perioada menționată, „inculpații Anghel Gheorghe și Tudor Maria au dispus eliberarea de sume de bani direct din casierie și au semnat ordine de plată în favoarea mai multor societăți comerciale, fără ca aceste plăți să fie în vreun fel justificate de angajamente legale din care să rezulte obligații de plată în sarcina Primăriei municipiului Caracal, fără să existe dovada efectivă a recepționării bunurilor plătite și folosirea acestora în interesul instituției, fără să rezulte necesitatea obiectivă a efectuării unor astfel de achiziții și fără ca aceste operațiuni financiare să fie supuse controlului financiar preventiv”.
Din grupul infracțional organizat au făcut parte și reprezentanți ai unor societăți comerciale din zonă în numele cărora s-au emis pretinsele „documente justificative”, dar și funcționari publici din Primăria Caracal. „Practic, inculpatul Anghel Gheorghe, în calitate de inițiator și lider al grupului infracțional organizat, a acționat în mod concertat alături de ceilalți inculpați pentru obținerea de foloase patrimoniale/nepatrimoniale (sume de bani și capital electoral) atât pentru sine cât și pentru alții (ceilalți membrii ai grupării sau persoane apropiate acestuia), folosind în mod discreționar bugetul local al Primăriei mun. Caracal ce provenea în special din veniturile încasate din impozite și taxe locale, manipulate prin casieria centrală”, mai notează procurorii anticorupție.
De pildă, acesta ar fi folosit după bunul plac bugetul local pentru a organiza mese festive și de protocol, a cumpărat produse care nu erau necesare pentru Primărie și servicii de presă prin care să se promoveze, toate fiind plătite din numerarul casieriei și prin ordine de plată, semnate chiar de el și de directorul economic, Maria Tudor.
Pentru ca grupul să funcționeze fără probleme, primarul și directorul economic au sărit peste mecanismele locale de control și au hotărât împreună să elimine dovezile care arătau că și-au pus semnătura pe respectivele ordonanțe de plată.
Fostul primar din Caracal, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru devalizarea echipei de fotbal a orașului
Magistrații Tribunalului Olt au decis, vineri, să îl condame pe fostul primar al Caracalului, Gheorghe Anghel, la trei ani și șase luni închisoare, iar fostul președinte al FC Caracal, Stelian Veselin, a primit aceeași sentință, în cazul celor doi condamnarea fiind cu executare.
Victor Botezatu, trezorier al asociației FC Caracal, administrator al SC Progres Club SRL și angajat la IGO, a fost condamnat la 2 ani de închisoare, iar Petre Neacșu, secretar al asociației FC Caracal și angajat al IGO, a primit patru luni cu suspendare.
Cristian Georgescu, vicepreședinte al echipei și fost lucrător la Garda Financiară, a fost achitat, în timp ce Artemiza Pisică, fostă angajată IGO, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.
De asemenea, instanța a dispus ca Anghel și Veselin să plătească în solidar, suma de 2.965.456 lei, despăgubiri civile către Primăria Municipiului Caracal.
De asemenea, instanța îl obligă pe Veselin Stelian la plata sumei de 1.636.641 lei reprezentând despăgubiri civile către SC IGO SA Caracal, prin lichidator judiciar SC PHEONIX SPRL.
Veselin Stelian și Pisică Artemiza trebuie sa achite, în solidar, suma de 586.734 lei reprezentând despăgubiri civile către SC IGO SA Caracal, prin lichidator judiciar SC PHEONIX SPRL.
De asemenea, Veselin Stelian și Botezatu Victor, trebuie să plătească, potrivit deciziei instanței, în solidar, la plata sumei de 204.850 lei, reprezentând despăgubiri civile către SC IGO SA Caracal, prin lichidator judiciar SC PHEONIX SPRL.
Instanța a dispus și menținerea sechestrelor pentru cei șase inculpați. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Dosarul, trimis în judecată de procurorii DIICOT Olt, în anul 2014, vizează nereguli găsite la fostul club de fotbal din Caracal, de pe vremea când primar al municipiului era Gheorghe Anghel, prejudiciul ridicându-se la 6,2 milione lei
SC IGO SA, condusă de Stelian Veselin, sponsoriza cu sume uriașe de bani Asociația Fotbal Club Caracal, unde tot el era șef (președinte al comitetului executiv).
Astfel, doar în 2011 s-au semnat contracte de sponsorizare în valoare totală de 1,3 milioane de lei. Gheorghe Anghel era chiar președinte al Comitetului Director de la FC Caracal, iar din această poziție și-a permis să nu țină cont de datoriile pe care IGO le avea și a dat avizul unor asemenea sponsorizări, în condițiile în care societatea era împânzită de creditori. Informațiile au fost confirmate și de un control financiar al Curții de Conturi.
O altă gaură în bugetul local a fost generată de mai multe contracte prin care Primăria Caracal a dat în folosință gratuită unei firme, SC Progres Club SRL, mai multe active deținute de municipalitate pe strada Aleea Bibian din Parcul „Constantin Poroineanu”, respectiv Hotelul Sport 48, cu restaurant și terasă.