Primarul Sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu, a anunțat, într-un mesaj pe Facebook, că intră în izolare, soţia sa având simptome specifice COVID-19: „De azi sunt posibil contact direct. Aşteptăm rezultatul”.
De azi sunt posibil contact direct. Drept urmare intru în izolare acasă, dar continui să muncesc. Principalul atu al umanităţii a fost mereu puterea de adaptare. Indiferent de condiţii, am găsit mereu o cale să mergem mai departe. Acelaşi lucru l-am avut în minte când am pregătit din timp şi acest scenariu. Ştiam că oricât m-aş proteja există riscul ca cineva apropiat mie să contacteze această boală. Şi s-a întâmplat. Soţia mea prezintă simptome specifice Covid şi azi ni s-au recoltat probe pentru test. Aşteptăm rezultatul, dar e o şansă ridicată să fie pozitiv”, scrie Radu Mihaiu pe Facebook.
El precizează că intră în tele-muncă. „Am solicitat încă de la preluarea mandatului să avem un plan clar în caz că se întâmplă. Voi sta în contact telefonic cu toţi cei din Primărie care au nevoie de asistenţa mea. Şedinţele zilnice le vom muta în sfera digitală. Atribuţiile oficiale vor fi preluate de viceprimarul desemnat pentru astfel de situaţii şi ne vom consulta zilnic pe subiectele care vor apărea pe biroul Primarului”, adaugă Mihaiu.
Primarul Sectorului 2 afirmă că ce era urgent a finalizat şi că a trimis către Consiliul Local care se va reuni vinerea viitoare.
„Am pregătit proiecte de hotărâre atât pentru rectificarea bugetară, cât şi pentru burse. Bugetul a fost echilibrat. Am relocat toate sumele de la bunuri şi servicii şi de la investiţii pentru cheltuielile care nu se mai finalizează în acest an. De la DGAPI am luat sumele care nu s-au mai cheltuit fiindcă şcolile au fost închise. De la DGASPC am luat sumele de la proiectele de investiţii care au fost îngheţate din cauza covid. De la Reabilitări am luat sumele de la proiectele care nu au început fiindcă programul s-a mişcat greu şi şantierele au fost deschise foarte târziu. Am oprit toate plăţile pentru cheltuieli făcute de ADP în afara planului bugetar pe modelul . Toate aceste cheltuieli se mută pentru anul bugetar următor şi acum prioritizăm ce arde acum”, precizează Radu Mihaiu.
„Vechea administraţie bugetase pentru burse de la 37,7 de milioane de lei. În propunerea de rectificare bugetară sunt 43,7 de milioane de lei (creştere de 6 milioane). Peste 19.000 de copii din sectorul 2 vor primi burse. Am echilibrat grila astfel încât să premiem performanţa şi nevoia reală. Am crescut sumele alocate pentru copiii excepţionali (premianţi la olimpiade naţionale). Am eliminat penalizarea pentru copiii săraci care învăţau bine. În sistemul anterior, aceştia erau pedepsiţi la cumularea burselor de studiu cu alte burse. Am modificat acest lucru, astfel încât copiii săraci care învaţă bine să nu mai fie penalizaţi.
Am mărit şi bursele de ajutor social pentru copiii cu venituri foarte mici, elevi din mediul rural şi elevi orfani sau bolnavi cu câte 50 de lei fiecare. Ca să putem face aceste ajustări, am scăzut puţin cuantumurile pentru cei cu burse de studiu între 8:50 şi 9 (de la 100 de lei la 75 de lei) şi între 9 şi 9:50 (de la 200 de lei la 150 de lei). Bursele pentru media 10 (600 de lei) şi cele pentru copiii cu medii între 9:50 şi 9:99 (300 de lei) au rămas la acelaşi nivel. Repet, aceasta este doar o echilibrare a grilelor – dacă am fi rămas pe grila de anul trecut am fi cheltuit acelaşi buget (buget neprevăzut însă de vechea administraţie şi crescut acum cu 6 milioane de lei). Am lucrat cot la cot cu consilierii locali din majoritate pentru a găsi cele mai bune soluţii. Sunt încrezător că proiectele care vor intra la vot au în primul rând interesul comunităţii în vedere şi asta va garanta că întregul consiliu le va susţine”, conchide Radu Mihaiu.