Primarul din Bistrița, Ovidiu Crețu, va încasa de luna viitoare un salariu triplu față de cel primit până acum, în urmaunei decizii adoptate luni de consilieri municipali, în timp ce salariile angajaților din subordine vor crește cu sume cuprinse între 200 și 1.000 de lei.
Consilierii municipali din Bistrița au aprobat, luni după-amiaza, un proiect de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului municipiului Bistrița și serviciile de interes public local. În total, cei 895 de angajați ai municipalității la care se mai adaugă și aproximativ 200 de asistenți personali, vor beneficia, începând de luna viitoare, de salarii majorate cu sume cuprinse între 200 și 1000 de lei.
Conform hotărârii adoptate de consilierii locali din Bistrița, cele mai mari creșteri salariale vor fi la nivelul conducerii primăriei municipiului Bistrița, primarul, cei doi viceprimari, administratorul public și secretarul municipiului urmând să încaseze sume de peste 10.000 de lei lunar.
Cea mai mare creștere, de aproape trei ori față de salariul pe care îl încasează în prezent, se înregistrează în cazul primarului Ovidiu Crețu, care, începând din luna august va avea o indemnizație de 13.050 de lei față de 4.200 cât câștigă în prezent.Cei doi viceprimari ai municipiului Bistrița vor avea salarii de 11.600 de lei, iar administratorul public va încasa 10.310 de lei. Salarii peste 10.000 de lei vor avea și secretarul municipiului – 10.440 de lei, arhitectul șef- 10.295 RON și directorii executivi, care vor primi lunar 10.150 de lei.
Iar Crețu nu este singurul care a profitat de faptul că prin semnătura sa se pot face măriri de salarii. Consiliul Județean Brașov a decis mărirea salariilor cu 50%, iar pentru orașul Urlați din Prahova creșterile de salarii au fost votate încă din prima săptămână a lunii iulie.
10.500 de lei, brut, (7.363 de lei, net) este cel mai mare salariu de bază al unui funcționar public din Primăria Sibiu, începând de luna aceasta. La capătul opus, cel mai mic salariu va fi cel oferit unui muncitor necalificat – 1.595 de lei, brut (1.165 de lei, net). Noile salarii au fost crescute în urma intrării în vigoare a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, lege care permite aleșilor locali să voteze – între anumite limite – salariile pe care să le încaseze funcționarii și personalul contractual. Creșterile substanțiale nu au putut fi aplicate, însă, și la CJ Sibiu, unde conducerea instituției arată că o majorare semnificativă poate afecta bugetul de investiții al județului, informează turnulsfatului.ro.
Funcția de director general în cadrul administrației Sibiului este recompensată cu 7.555 de lei (gradul I), în timp ce la județ acest salariu este de 6.498 de lei. Arhitectul șef al Sibiului va avea un salariu de bază tot de 7.555 de lei (gradul I), în timp ce arhitectul șef al județului are un salariu de bază de 5.948 de lei.
Joi s-au întâlnit în ședință și consilierii județeni din Alba, iar pe ordinea de zi,s-au aflat mai multe proiecte care privesc majorarea salariilor pentru angajații instituției și pentru cei din instituțiile subordonate, în urma intrării în vigoare a noii legi a salarizării, scrie și ziaruluunirea.ro, anunțând că și aici au fost majorate salariile celor din administrație.
Salariile tuturor angajaților Consiliului Județean Covasna au fost majorate începând cu data de 1 iulie, conform Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar în cadrul acestei instituții nu vor mai exista posturi plătite cu mai puțin de 2.000 de lei net, informează weradio.ro. Astfel,s-a ajuns ca angajaților cu studii medii să li se dubleze salariile, ajungând în jurul a 2.000 de lei lunar, iar debutanții cu studii superioare să aibă lefuri de 4.350 lei brut, respectiv 3.035 lei net.
Și la Consiliul Județean Sălaj cresc salariile.Din această lună, salariații Consiliului Județean Sălaj și a administrațiilor publice mărite vor fi mărite în funcție de reglementările Legii 153 pe 2017. Ca urmare a aplicării actului normativ menționat, fondul de salarii al Consiliului Județean Sălaj va fi majorat cu 4,8%.
Și funcționarii publici din Iași se vor bucura de măriri de salarii, asta după ce consilierii locali și cei județeni au aprobat noua grilă. În urma acestor modificări, un îngrijitor de la Consiliul Județean va avea un salariu lunar de aproape 1.600 de le net, secretarul județului va avea peste 10.000 de lei lunar, iar un șef serviciu, aproximativ 9000 de lei pe lună.
Conștiincioși, primarii au aplicat rapid măsurile din programul de guvernare al PSD, astfel că angajații primăriei Urlați, Prahova, de exemplu, au acum salarii ca de multinațională, scrie Observatorul de Prahova. Contabilul Clubului Sportiv local câștigă acum 4.000 de lei brut, la fel ca și managerul Casei de Cultură, iar bibliotecarul localității, 4.500 de lei.
Și la Caranșebeș a intervenit o situație asemănătoare, astfel că toți consilierii locali s-au întâlnit vineri în ședință pentru a-și aproba noile salarii, informează Reper 24. Conform legii, primarul municipiului Caransebeș are un salariu brut de 9.425 de lei. Tot în funcție de numărul de locuitori se stabilesc și salariile viceprimarului și city-managerului, în cazul de față acestea fiind de 7.975 de lei.
Consilierii locali liberali au aprobat, vineri, noua grilă de salarizare pentru funcționarii publici și personalul contractual, în timp ce colegii lor social-democrați au preferat să se abțină de la vot. Conform acesteia, angajații cu funcții de conducere vor avea următoarele salarii brute: secretarul Primăriei – 7.830 de lei, arhitectul-șef 7.685 de lei, directorii executivi 5.800 de lei, șefii de servicii 4.495 de lei, iar un șef de birou 4.060 de lei.
Vorbind despre sursele care vor acoperi aceste majorări salariale, Felix Borcean a declarat că probabil se va renunța la alte lucruri, deoarece asigurarea salariilor reprezintă o prioritate pentru orice administrație locală. „Dacă mă întrebați pe mine dacă aș vrea să stea lucrurile altfel, aș răspunde că da, aș vrea ca ele să stea altfel. Mi-aș dori, dacă ar fi după mine, însă trebuie făcută o analiză atentă, mi-aș dori, așadar, o micșorare a personalului din Primăria Caransebeș, și cred că orice unitate administrativ-teritorială ar trebui să se preocupe de astfel de lucruri, de la cea mai mică comună, până la Consiliul județean. Noi avem 170 de angajați, evident că fiecare are atribuțiile sale, doar că se poate proceda la o restructurare a aparatului administrativ. Dacă ar fi să avansez o cifră, de la 170, am putea ajunge la 120, 130 de persoane. Poate chiar 100. Poate atunci s-ar munci mai atent, salariile ar fi mai mari, s-a putea aplica și alte grile de salarizare, deci ar fi o măsură care ar nemulțumi o bună parte dintre angajați, ar crea o presiune în primul rând pe umerii primarului, dar ar crea satisfacții salariale celor care rămân și, bineînțeles, economii la buget”, a mai adăugat edilul, care a mai spus că prea numeros este personalul din birouri.
Febra respectării promisiunilor electorale i-a lovit și pe politicienii din Timiș.Consiliul Local a aprobat chiar ieri noile lefuri, primarul Nicolae Robu precizând că acestea au crescut cu 300 de lei pentru toți angajații, informează radiotimisoara.ro.
Cel mai mare salariu din Primăria Timișoara îl are primarul Nicolae Robu, care câștigă 13.000 de lei brut. Nicolae Robu mai are un venit de 14.000 de lei lunar din postura de profesor universitar. La această sumă se adaugă o majorare de 25 la sută ca urmare a obținerii, de către Robu, a unei gradații de merit.
Cele mai mare salarii din primăria Timișoara, după primar și viceprimari, le au secretarul primăriei Simona Drăgoi și city managerul Robert Kristof. Cei doi câștigă 11.000 de lei brut. Un director primește 9.600 de lei, iar un șef de birou câștigă 7.600 de lei. Potrivit proiectului, cel mai mic salariu de șofer din Primăria Timișoara este de 3.000 de lei, dar poate ajunge la 3.300 de lei, brut. Primarul Nicolae Robu susține că în primărie încă sunt nemulțumiri legate de salarii.
Nici la Câmpina lucrurile nu sunt mult diferite, astfel că la ședința de joi, 27 iulie, Consiliul Local Câmpina a aprobat în unanimitate de voturi noile salarii ale angajaților din Primărie și ale polițiștilor locali, salarii considerabil mărite față de cele existente până acum, informează campinatv.ro.
Indemnizația primarului municipiului Câmpina a fost stabilită la 9.425 lei brut, iar cea a viceprimarului – la 7.975 lei brut. Mai departe, salariul de bază al secretarului municipiului Câmpina va ajunge la 7.903 lei, cel al unui director executiv – până la 7.656 lei, iar cel al unui șef serviciu – 6.641 lei. Un șofer din Primăria Câmpina și un muncitor calificat vor avea până la 2.190 lei salariu de bază, iar un muncitor necalificat – 1.784 lei.
Deși salariile cresc în majoritatea instituțiilor de stat, conducereaConsiliuluiJudețeanBistrița-Năsăud caută soluții pentru a da mai puțini bani angajaților, a declarat, joi, într-o conferință de presă, președintele CJ, Radu Moldovan.În ciuda reducerilor de salarii despre care vorbește Radu Moldovan, vor fi venituri mai mari pe care le vor obține, de la 1 iulie, președintele, vicepreședinții și administratorul public al județului, conform legii salarizării unitare.
„În urma discuției cu sindicatele am acceptat să aplic deciziile Curții Constituționale. A avut loc o creștere de salarii la începutul anului. În momentul de față laConsiliulJudețeannu cresc salariile, rămân salariile în plată. Când vor crește salariile, depinde de performanța angajaților. Dacă, însă, studiați fondul legii salarizării și nu o spun nici peiorativ, nici ironic – decizia nivelului de salarizare este la latitudineaconsiliului. Executivul are obligația să prezinte propuneri și avem două limite: limita de jos care este salariul minim pe economie iar salariul vicepreședintelui, stabilit prin legea salarizării, este limita maximă. LaConsiliulJudețeanBistrița-Năsăud nu crește de la 1 iulie niciun salariu, cu niciun cent, pentru că au crescut la începutul anului”, a declarat președinteleConsiliuluiJudețeanBistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
Președintele CJ a mai spus că încearcă să găsească soluții la Ministerul Muncii pentru ca o scădere a salariilor să fie legală.
„Avem în momentul de față multe adrese la Ministerul Muncii pentru că mă interesează foarte tare să am dreptul să le scad (n.n salariile). Vorbesc foarte serios! Le-am spus tuturor colegilor mei că odată cu evaluarea anuală a angajaților din aparatul de specialitate, vom face și salarizarea. Cei care au făcut ceea ce au de făcut vor rămâne cu salariile pe care le au, cei care nu, voi propuneConsiliuluiJudețeano grilă de salarizare pentru anul 2018. În momentul de față, în sfârșit, după zeci de ani, în administrația publică locală avem salarii civilizate”, a mai spus Moldovan.
În ciuda reducerilor de salarii despre care vorbește Radu Moldovan, vor fi venituri mai mari pe care le vor obține, de la 1 iulie, președintele, vicepreședinții și administratorul public al județului, conform legii salarizării unitare.
„Dacă nu mă înșel, salariul meu brut este undeva în jurul a 9.000 de lei, deci circa 6.000 net și el va crește cu maxim 50 la sută. Va ajunge la 13.000 și ceva brut”, a mai spus Radu Moldovan.
Și salariile parlamentarilor s-au dublat în ultima lună
Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au aprobat la începutul lunii iulie sumele de bani alocate aleșilor care nu locuiesc în București sau Ilfov, în valoare de 6.525 lei pe lună. Asta după ce, prin noua Lege a salarizării, indemnizația lunară a fost stabilită la 13.050 lei pe lună, la care se adaugă și sumele forfetare de 19.575 de lei pe lună.
Deputaților și senatorilor care nu au domiciliul în municipiul București sau în județul Ilfov li se acordă lunar, pe durata mandatului, pe bază de declarație pe proprie răspundere care reprezintă document justificativ, o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaților, și respectiv al Senatului pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în municipiul București.
„De la 1 iulie 2017, indemnizația lunară a unui parlamentar a fost stabilită la cuantumul de 13.050 lei confoirm prevederilor legii salarizării. Cuantumul minim determinat conform prevederilor legislative menționate este de 6525 lei”, se precizează în documentul aprobat de Birourile Permanente Reunite.
La acestea se adaugă și suma forfetară pe care o primesc aleșii statului, în valoare de 19.575 de lei și se acordă lunar până la data de 5 a lunii în curs pentru luna precedentă.