Prima pagină » Știri politice » Primul atac public al lui Băsescu la Constituția rescrisă de Antonescu și Ponta: „Riscăm să blocăm statul”

Primul atac public al lui Băsescu la Constituția rescrisă de Antonescu și Ponta: „Riscăm să blocăm statul”

Primul atac public al lui Băsescu la Constituția rescrisă de Antonescu și Ponta:
Modificările aduse până în acest moment de parlamentari Constituției în comisia Antonescu sunt văzute de președintele Traian Băsescu ca "un risc de blocare a statului".

Modificările aduse până în acest moment de parlamentari Constituției în comisia Antonescu sunt văzute de președintele Traian Băsescu ca „un risc de blocare a statului”. Avalanșa de critici prezidențiale la adresa proiectului noii Constitiuții a apărut la ceremonia de depunere a jurământului de cei trei noi judecători ai Curtii Constituționale, la Palatul Cotroceni, în prezența lui Crin Antonescu, singurul căruia Traian Băsescu a evitat de altfel să îi strângă mâna în fața camerelor de luat vederi.

MAURICE SENDAK Google Doodle

Principalul reproș a fost acela că revizuirea nu ține cont de rezultatul referendumului din 2009 – parlament unicameral cu maximum 300 de aleși. Băsescu a acuzat însă și amendamentul care ar limita căsătoria la relația dintre un bărbat și o femeie, care a stârnit numeroase dispute. Mai mult, șeful statului a avertizat că va reacționa, fără a prezica explict dacă va recurge, ca și în 2012, la boicotarea referendumului de revizuire sau nu. „Cu certitudine voi reacționa decent, în spiritul Constituției, dar vor reacționa la neluarea în considerație a referendumului din 2009”, a spus președintele.

Atacul indirect al lui Băsescu a fost înțeles de Antonescu drept „o obișnuință de a da mandat Curtții Constituționale. „Așa a exercitat domnul Traian Băsescu mandatul de președinte. Dintr-o asemenea atitudine facem modificările ca să nu mai lase la bunul plac, la apucăturile președinților aceste lucruri. Băsescu vorbește după ureche”, a răspuns Antonescu de la Parlament, plecând fulger din Palatul Cotroceni înaintea celorlalți invitați la deremonie.

„Îngrijorările” lui Băsescu

Primul a deschis discuția președintele. „În mâinile CCR va fi noua Constituție a României. Nu preget să menționez că în momentul de față Constituția României și-a pierdut rostul de a fi revizuită. Singurul motiv ar fi fost acela de a răspiunde votului de la referendum. Azi se elaborează o nouă Constituție care începe să nu mai semene a legea legilor pentru că intră în detalii, iese si principiile generale ale unei Constituții”, s-a delimitat Băsescu de primele modificări aduse săptămâna trecută în Parlament în comisia lui Antonescu.

De altfel, cu președintele Senatului la un metri distanță, Băsescu s-a plâns că „ceea ce se face în momentul de față nu are decât rostul de a complica funcționarea statului”, cu argumentul că are „obligația de a spune ce gândește în fața judecătorilor CCR”. „Revizuirea actuală reprezintă un risc de blocare a statului. Constituția nu dă soluții nici pentru familie, nici pentru referendum. Nu știm unde vrem să ajungem exact. Proiectul actual nu înseamnă simplificarea statului, ci complicarea lui”, a adăugat șeful statului.

Principala sa nemulțumire declarată: ignorarea rezultatului referendumului din 2009. „Am și o altă îngrijorare: dacă un referendum poate fi considerat un simplu sondaj. Este una din marile mele îngrijorări. Cu certitudine voi reacționa decent, în spiritul Constituției, dar vor reacționa la neluarea în considerație a referendumului din 2009”, a avertizat Traian Băsescu, cel care anul trecut a cerut electoratului său să nu iasă la referendumul de demitere, în semn de boicot.

Președintele a făcut însă câteva referiri critice și la proiectul regionalizării care ar urma să fie puse în practică pornind de la modificarea constituțională. „Acuma, regionalizarea nu pare a duce la simplificarea statului, ci la crearea unor etaje intermediare, la o nouă birocrație”, consideră președintele.

Replica lui Antonescu: „Băsescu vorbește după ureche”

Răspunsul lui Antonescu a venit  mai târziu, din Parlament. Președintele Senatului a plecat de la Cotroceni în grabă, fără comentarii, fiind primul care a ieșit pe ușă, înainte de obișnuitele discuții informale dintre invitați de după ceremonie.

„Din punctul meu de vedere a fost nepotrivit ca la această ceremonie să vorbească despre așa ceva. E alegerea domniei sale, eu doar consider că a fost nepotrivit.  Explicația pe care o găsesc acestei nepotriviri este în convingerea și obișnuința președintelui de a da mandate CCR, din convingerea ca opiniile domniei sale să se transforme în hotărâri ale Curții, ceea ce sper să nu se întâmple pentru că nu este normal. Vorbeam de modul cum înțelege domnia sa pentru că altfel nu văd ce rost ar avea, atunci când se petrece o astfel de acțiune, să-i spui tu CCR ce crezi tu despre un proiect care urmează să vină acolo”, a spus Antonescu.

Liderul PNL a adăugat că „nu are emoții” în privința verdictului pe care judecătorii CCR îl va da asupra revizuirii Constituției. Antonescu a criticat și afirmațiile președintelui Băsescu care a spus că viitoare Constituție va fi una stufoasă.

„Dacă domnul Băsescu ca și domnul Ponta susțin că această Constituție va fi prea stufoasă nu au dreptate. Premierul Ponta și-a exprimat dorința ca ea să nu fie prea stufoasă, nu că este. Deocamdată vorbim fără materia primă când vom încheia proiectul în Comisie vom vedea dacă este sau nu stufos. Domnul Băsescu vorbește în privința asta după ureche și dacă asta nu e doar permis, ci modul de lucru al multor comentatori, nu prea este admisibil la președinte, pentru că domnia sa înainte de a face asemenea aprecieri ar putea să vadă și ar fi putut să ne exemplifice de pildă că poate învățam și noi ceva. Constituția nu va fi stufoasă, nu se extinde, nu va prezenta diferențe ca volum”, a spus liderul PNL.

Crin Antonescu a ținut să sublinieze că niciun amendament votat până acum în Comisia de revizuire a Constituției „nu va bloca statul”.

Disputa Băsescu- Antonescu s-a consumat la scurt timp după ce Daniel Morar, Mona Pivniceru și Valer Dorneanu au depus jurământul de judecători ai Curții Constituționale. Plecat în Germania, premierul Victor Ponta a lipsit de la ceremonie.

Daniel Morar, Mona Pivniceru și Valer Dorneanu au fost numiți pentru un mandat de nouă ani și îi înlocuiesc de astăzi pe Asapazia Cojocaru, Ion Predescu și Acsite Gaspar cărora Traian Băsescu le-a mulțumit, făcând aluzie și la criza politică din vara lui 2012.