Prima pagină » Știri politice » Primul „cap care cade” după scandalul din „azilele groazei”. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a DEMISIONAT. Marcel Ciolacu: „Este reacția firească”

Primul „cap care cade” după scandalul din „azilele groazei”. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a DEMISIONAT. Marcel Ciolacu: „Este reacția firească”

Marius Budăi (PSD) și-a dat demisia din funcția de ministru al Muncii, au declarat surse politice pentru GÂNDUL. În ședința de guvern programată joi, de la ora 11:00, urmează să anunțe acest lucru și în fața colegilor săi. Oficialul și-ar fi scris demisia după o discuție pe care a avut-o cu premierul Marcel Ciolacu.

UPDATE 11.00: Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că a avut o discuție cu ministrul Muncii, care l-a anunțat că intenționează să își dea demisia.

„Am avut azi-dimineață o discuție cu dl. ministru al Muncii, care m-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia. Este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc și sunt convins că asta e reacția firească a unui decident politic în această criză. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei”, a spus premierul, înainte de ședința de Guvern de joi.

Șeful Executivului a anunțat că 13 centre de îngrijire au fost închise în urma controalelor care au vizat 1.100 de unități, dar a cerut autorităților să nu cadă „în cealaltă extremă”.

„Rezultatul preliminar, pe care l-am solicitat la nivel naţional, arată că după verificarea a aproape 1.100 de astfel de centre, 13 au fost închise. Aş dori să le cer autorităţilor să nu picăm în cealaltă extremă şi să facem uz de zel. Nu cred că amendând cu zeci de milioane pentru că ai găsit 3 lămâi mucegăite vom schimba ceva de fond cu aceste aceste controale”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Știrea inițială

Demisia vine pe fondul scandalului azilelor de bătrâni. Luni, 10 iulie, ministrul Budăi spunea că demisia sa contează „mai mult sau mai puțin”.

„Cred că nu contează mai mult sau mai puțin demisia mea, contează foarte mult ce o să facem de acum încolo. Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă și politică să facă altcineva. Putem pune o grămadă de întrebări: De ce? De ce? De ce? Haideți să facem, să schimbăm lucruri și să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite”, a spus Marius Budăi.

Pe 9 iulie, Centrul pentru Resurse Juridice, organizație care a semnalat abuzurile care aveau loc la azilele din Ilfov, i-a solicitat premierului, Marcel Ciolacu, să-l demită pe ministrul Muncii, Marius Budăi, care este „responsabilul moral pentru perpetuarea abuzurilor în aceste centre”, a transmis CRJ, într-un comunicat.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunța ziele trecute că dorește o implicare mai mare a organizațiilor neguvernamentale în asistență socială, în contextul publicării scrisorii deschise a Platformei Sociale din România cu privire la situația persoanelor vârstnice și a persoanelor cu dizabilități instituționalizate.

Oficialii de la Ministeruil Muncii au precizat că, ținând cont de contextul actual, este importat să identifice cele mai bune soluții care să conducă la creșterea calității serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice și persoanele cu dizabilități instituționalizate.

Ministrul Muncii spune că demisia sa, cerută în speța „azilelor groazei” nu contează

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că demisia sa, cerută în scandalul „azilelor groazei”, „nu contează”. Oficialul subliniază, în schimb, că ceea ce are de făcut este să se concentreze pe rezolvarea problemelor.

„Cred că nu contează mai mult sau mai puțin demisia mea, contează foarte mult ce o să facem de acum încolo. Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă și politică să facă altcineva. Putem pune o grămadă de întrebări: De ce? De ce? De ce? Haideți să facem, să schimbăm lucruri și să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite.”

Persoanele cu dizabilităţi erau ţinute subnutrite, nespălate şi închise în camere

Reamintim că peste 5.000 de centre sociale din toată ţara au început să fie controlate începând de luni, 10 iulie, iar cazurile descoperite până acum sunt de-a dreptul revoltătoare, ridicând mari semne de corectitudine și moralitate din partea celor care „păstoresc” aceste centre al căror scop, cel puțin la nivel declarativ, este acela de a proteja și îngriji  persoanele neajutorate.

Situația a deschis „Cutia Pandorei” în ceea ce privește felul în care sunt tratați cei care au nevoie de îngrijire specială și ajung în centre private care funcționează cu bani publici.

Pe lângă înjurături, jigniri şi umiliri, pacienţii bolnavi şi cei cu dizabilităţi erau bătuţi crunt și puși la muncă forțată, paradoxal, chiar de către cei plătiți să-i îngrijească. În anumite încăperi, erau ploşniţe, gândaci sau chiar păduchi, în timp ce persoanele cu dizabilităţi erau ţinute subnutrite, nespălate şi închise în camere.

Ministrul Muncii ne-a notificat și ne-a spus că retrage accesul CRJ în aceste instituții

Managerul programului „Pledoarie pentru Demnitate” a precizat că rapoartele de monitorizare realizate de organizația sa în județul Ilfov – la Centrul ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, la Centrul ”Armonia” și la Casa ”Cora” – au fost preluate de jurnaliștii de investigație de la Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

Georgiana Pascu susține că, în ciuda faptului că CRJ a sesizat toate autoritățile cu competență în materie, niciuna dintre acestea nu a dispus măsuri concrete față de aspectele sesizate, până la acest moment al perchezițiilor din ancheta DIICOT.

„Documentarea coordonată de jurnalistul Ovidiu Vanghele a condus la colectarea unui număr și mai mare de dovezi și atragerea atenției opiniei publice asupra abuzurilor la care sunt supuse aceste persoane. DIICOT a ajuns să cunoască mai bine legislația și standardele din materia
«asistenței sociale» a persoanelor cu dizabilități instituționalizate decât autoritățile competente.

Ministrul Muncii, după ce au apărut în spațiul public materialele documentate de jurnaliștii de investigație de la Centrul de Investigații Media și de la Buletin de București, ne-a notificat și ne-a spus că retrage accesul CRJ în aceste instituții.

Au existat autorități ale statului care au fost sesizate și au negat aceste informații. În afara celor celor responsabili și care conduc aceste rețele de recrutare și de trafic, aș vrea să vedem cine anume din sistemul public de asistență socială răspunde.

Pentru că vorbim de ani de zile despre un malpraxis în asistență socială pe care nu îl documentează nimeni. Nu am văzut nicio sancțiune aplicată. Lăsăm oameni lipsiți de apărare la dispoziția unor privați care – unii pot fi de bună-credință, alții nu. Cunoaștem și furnizori de servicii sociale, ONG-uri, cu care colaborăm foarte bine, dar care cred că sunt trei în toată țară și care nu au acces la aceste contracte, în acest regim cu autoritățile statului”, a mai spus Georgiana Pascu.

Președintele și premierul, reacții dure după „speța azilele groazei

Premierul Marcel Ciolacu declara că nu are nicio milă pentru „ticăloşii” care au făcut astfel de lucruri şi că prioritatea va fi verificarea şi reanalizarea autorizaţiilor la toate centrele pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi.

Și preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la ceea ce s-a întâmplat în „azilele groazei”, că „este o ruşine naţională”. El a mai spus că răul trebuie tăiat de la rădăcină şi a adăugat că „vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit”.

„Chestiunea cu aşa cum s-au numit azilele groazei este una foarte complicată şi , dacă îmi permiteţi să fac o afirmaţie, cred că este o ruşine naţională. Este o ruşine naţională şi măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulţi vinovaţi, dar nu toţi pot fi încadraţi la fel. Sunt unii vinovaţi direct.

Cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo şi-au căutat liniştea şi un tratament uman. Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii. Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie? Trebuie văzut cine a ştiut şi nu a acţionat trebuie tras la răspundere”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Vilnius, înaintea Summitului NATO.

CITIȚI ȘI:

Arafat, despre bătrânii găsiți într-o casă în construcții: „Cine i-a trimis acolo, nu i-a trimis ca să fie în siguranţă, i-a trimis ca să îi ASCUNDĂ”

BREAKING NEWS. 11 bătrâni, unii cu dizabilități, descoperiți într-o casă în construcții din Voluntari. Anchetatorii au aflat de unde au fost aduși

EXCLUSIV | O psiholoagă de la DGASPC Sector 4 a fost concediată pentru că ar fi ascuns posibile abuzuri asupra minorilor instituționalizați

CONTROALE masive la centrele sociale din țară, după atrocitățile descoperite la „azilele groazei.” Marcel Ciolacu: „Termenul va fi unul foarte scurt”

Ciolacu: „Persoane neajutorate au fost jefuite de grupuri infracționale, le-au furat bunuri, case, pensii. Soluționarea cauzelor să fie o prioritate”

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

Foto: Alexandra Pandrea
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și