Primul contracandidat oficial al lui Dragnea la șefia PSD. Cum răspunde „cetățeanul Nicolae” când e întrebat dacă premierul Ponta trebuie să demisioneze
Primul pesedist care și-a anunțat oficial intenția de a candida pentru funcția de președinte PSD este senatorul Șerban Nicolae, el urmând să fie contracandidatul lui Liviu Dragnea la Congresul din 11 octombrie de la Sala Palatului. Senatorul critică însă ideea alegerii președintelui partidului de toți membrii de partid, spunând că o astfel de prevedere statutară s-a regăsit doar la PCR în perioada când acesta a fost condus de Nicolae Ceaușescu. Senatorul PSD vorbește în premieră despre planurile sale în fruntea PSD, despre relația cu premierul Ponta, dar și cu președintele de onoare, Ion Iliescu.
despre Congres: Candidez la funcția de președinte PSD.
despre partid: Nu s-a făcut o analiză după pierderea prezidențialelor. Avem obligația să rămânem la guvernare, dar cu premier PSD. Nu este o chestiune negociabilă
despre Dragnea: Nu gândesc în termeni de adversitate competiția cu Liviu Dragnea, candidatura sa e statutară
Ar trebui să se retragă Ponta din funcția de premier? Niciun dosar, nicio anchetă penală la adresa unui politician de asemenea rang nu are inconsistența și slăbiciunile acuzațiilor aduse premierului. Lucrurile ar trebui să fie limpezi.
despre Ion Iliescu: Sunt foarte multe lucruri pe care le am împreună cu Ion Iliescu în legătură cu activitatea politică , în legătură cu PSD
despre Victor Ponta: Victor Ponta este un prieten de-al meu și un prieten de multă vreme. De fapt, intrarea lui în partid și primele lui acțiuni în partid au fost și sub îndrumarea mea
despre alegerea președintelui PSD de toți membrii: Am criticat acest procedeu și la momentul în care a fost introdus în Statut. Am spus că o asemenea prevedere nu a avut decât PCR, în perioada lui Nicolae Ceaușescu.
Gândul: Intenționați să candidați la funcția de președinte al PSD?
Șerban Nicolae: Mi-am exprimat această disponibilitate în baza unui proiect politic și a unei echipe de susținere. Proiectul politic pe care vreau să-l propun nu ține neapărat cont de existența unui Congres sau de vacantarea funcțiilor de președinte și președinte executiv, pentru că lucrul acesta nu l-am anticipat, iar eu nu am condiționat niciodată o idee bună în slujba partidului de deținerea unei funcții sau de un eveniment de tip Congres. Lucram deja la un asemenea proiect, eu cred că este o necesitate la acest moment să dăm un răspuns cât se poate de ferm la niște așteptări și la niște întrebări care îi frământă pe membrii de partid și dacă acest lucru s-a suprapus cu Congresul anunțat, atunci există și această asumare de responsabilitate a unei candidaturi, în echipă, cu un proiect politic propus colegilor din partid.
Într-un răspuns scurt, candidați pentru funcția de președinte PSD?
Răspunsul scurt îl pot da doar după ce se stabilesc în mod formal toate condițiile, se fixează data de către organele de conducere abilitate, se stabilesc termene, se stabilesc proceduri, se stabilesc criterii. Această disponibilitate nu este una superficială, nu îmi anunț o intenție care să spună dom`ne dacă nu îmi convin condițiile de competiție sau dacă nu îmi convine data Congresului sau dacă nu îmi convine nu știu ce alt criteriu, mă retrag din cursă. Lucrurile acestea eu le iau în serios și atunci când vorbesc de responsabilitate mă gândesc că nu jonglez cu asemenea termeni pentru că este vorba de colegi, este vorba de oameni alături de care sunt deja, împărtășim valori comune și nu îmi permit să îi tratez cu superficialitate sau cu lipsă de considerație.
Vă întreb din nou, candidați la Congresul PSD din 11 octombrie?
Puteți să spuneți că mi-am exprimat o asemenea intenție și disponibilitate de a candida. Nu pot să exclud și ipoteza în care Comitetul Executiv constituie inoportun Congresul sau data. O asemenea disponibilitate și intenție există.
Dacă Congresul rămâne pe 11 octombrie, pe actualul Statut, veți candida la funcția de președinte PSD?
Pe orice criterii vor stabili colegii îndreptățiți să stabilească criteriile și în orice condiții valabile pentru toți, da.
Ce lipsește azi PSD și puteți aduce dumneavoastră?
O serie întreagă de răspunsuri și o viziune pentru perspectivă. Răspunsuri la probleme care frământă activul de partid în acest moment și o viziune pentru anul electoral 2016 și pentru perioada imediat următoare. Cred că un proiect politic de partid trebuie să răspundă la o serie de întrebări importante și trebuie să creioneze reperele pentru activitatea ulterioară. Nu este un program pe termen lung, nu este un proiect vizionar pentru țară, pentru că este proiectul politic al unui partid. Trebuie să răspundem la chestiunile importante care frământă membrii de partid.
Ce nu a mers bine în partid după pierderea alegerior prezidențiale de ați luat această decizie?
Primul lucru care nu a mers bine a fost exact scrutinul prezidențial. Rezultatul ne-a arătat că ceva nu a fost în regulă. Noi nu am făcut nici până astăzi o analiză exhaustivă a ciclului electoral început în 2012 cu alegerile locale, cu suspendarea lui Băsescu, alegerile parlamentare, alegerile europarlamentare din 2014 și cele prezidențiale. O asemenea analiză nu s-a făcut și atunci se lasă loc speculațiilor. Sunt chestiuni care au venit peste noi și sunt presante. Trebuie să dăm un răspuns membrilor de partid ce se întâmplă cu guvernarea. Apar tot felul de speculații și indiferent cine e președintele partidului și acum și după Congres lucrurile acestea nu trebuie lăsate la nivel de speculații.
Avem o obligație, dincolo de rămerea la guvernarea, care este subînțeleasă, președintele partidului, conducerea partidului, indiferent de moment, până la alegerile parlamentare din 2016 trebuie să se asigure că PSD rămâne la guvernare, funcția de prim-ministru este a PSD. Nu este o chestiune negociabilă dintr-un motiv simplu, există o voință exprimată la nivelul structurilor de partid din teritoriu. Ne-am asumat guvernarea, ne-am luat niște angajamente, ar fi și o abdicare și un lucru incorect să spunem: rămânem la guvernare, dar să fie altcineva prim-ministru. Orice speculație de genul acesta înseamnă o abdicare, iar pe de altă parte o nesocotire a conferințelor județene și locale. Adică a voinței colegilor noștri din partid, președintele partidului, indiferent de momentul la care se pune în discuție o asemenea chestiune, și înainte și după Congres, este obligat să facă tot ce se poate pentru a păstra guvernarea până la încheierea ciclului constituțional și de a păstra funcția de prim-ministru pentru PSD. Este angajamentul nostru, este ca și cum am spune programul nostru de guvernare este foarte bun, poate să îl aplice cine vrea. Așa ceva nu se poate negocia.
Noi am învestit o formulă guvernamentală care presupune prim-ministru, lista membrilor Guvernului și programul de guvernare. Fiecare element din acestea trei este în egală măsură important. Nu putem abdica că PSD este cel care nominalizează primul-ministru.
Nu v-a mirat faptul că premierul Ponta a declarat în mai multe rânduri că ar pleca de la guvernare dacă președintele Iohannis l-ar nominaliza pe domnul Oprea pentru funcția de premier, nevorbind niciodată despre un membru PSD pentru această funcție?
Nu îmi aduc aminte. Eu îmi aduc aminte că Victor Ponta a declarat că este dispus să își depună mandatul în fața președintelui Iohannis oricând, cu o singură condiție, ca președintele Iohannis, respectând Constituția și voința electoratului din 2012, să nominalizeze tot un candidat la funcția de prim-ministru din partea PSD. Nu îmi aduc aminte să îl fi nominalizat pe Gabriel Oprea și e greu să cred că PSD prin vocea unui lider ar putea să facă abstracție de dorința propriilor membri, exprimată deja.
Este o condiție păstrarea guvernării de faptul că PSD trebuie să dea și premierul?
Sunt condiții interconectate și interdependente. Păstarea guvernării cu premier PSD sau premier PSD și păstrarea guvernării sunt două lucruri care se completează și interdependente.
Cum vedeți posibila candidatură a lui Liviu Dragnea la funcția de președinte PSD?
Statură. Este o formulă colegială, este o competiție internă și una între colegi. Cu oricare alt candidat aș concura pe o funcție în partid premisa este că suntem colegi, că avem ceva în comun. Nu gândesc în termeni de adversitate, nu gândesc în termeni eliminatorii. Este vorba doar de viziune asupra căilor și mijloacelor de atingere a unor obiective politice deja comun declarate.
Este o problemă faptul că domnul Dragnea a fost condamnat în primă instanță în dosarul Referendumul?
Aceasta este o chestiune care-l privește în primul rând pe el, el este primul chemat să-și facă analiza. Bineînțeles, că la nivelul PSD va trebui să dăm un răspuns la toate aceste chestiuni, nu numai la Liviu Dragnea. Una din problemele care preocupă, am vorbit de cea legată de guvernare. O altă problemă este cea legată de intrarea noastră în anul electoral și în alegeri pe liste proprii sau pe liste de alianță electorală. O altă problemă este ce facem cu cei care au probleme în diverse stadii cu justiția, cei care sunt cercetați, cei care sunt plasați sub diverse forme de măsuri preventive, cei care sunt condamnați în primă instanță, cei care sunt condamnați prin soluții definitive. Pentru toate aceste chestiuni va trebui să avem răspunsuri și va trebui să avem răspunsuri clare, ca fiecare membru să știe ce se întâmplă în asemenea situații. Avem două modalități: avem pe de o parte legea, care este valabilă pentru toți și care stabilește măsurile legale care se aplică. Dacă legea spune că o persoană aflată într-o funcție publică este suspendată din funcție la un moment procedural într-o anchetă penală sau că este revocată din funcție sau că i se retrage sprijinul politic, aplicăm legea. Chestiunea legată de moralitate, de imagine, de afectarea credibilității partidului sau a imaginii publice a partidului este o chestie de analiză internă și ea ar trebui să aibă la bază niște criterii de evaluare și un corp decizional. Mie mi-e greu să cred că cineva s-ar putea impune la Congres, în funcția de președinte, fără să dea răspuns tuturor preocupărilor membrilor de partid. Orice echipă de conducere, eu insist că trebuie să ne bazăm pe echipe, va trebui să răspundă tuturor preocupărilor. Poate constatăm că membrii de partid au o preocupare pe care liderii nu o au.
Afectează imaginea României în plan internațional trimitere premierului Ponta în judecată?
Este greu de evaluat. Eu am mai văzut situații de acuzații de acest tip și am văzut și reacțiile care sunt în străinătate. Niciun dosar, nicio anchetă penală la adresa unui politician de asemenea rang nu are inconsistența și slăbiciunile acuzațiilor aduse premierului. Lucrurile ar trebui să fie limpezi. Ținând cont de implicații, efecte, acuzațiile ar trebui să fie ferme, să fie indubitabile, să fie mai presus de orice discuție. Este greu să fac o evaluare pentru că este greu să fac o evaluare a impactului pe care îl au în societatea românească acuzațiile aduse premierului.
Ar trebui ca premierul Ponta să își dea demisia?
Și asta este greu de spus. Din toate măsurătorile, iese un oarecare paradox: oamenii, chiar unii din cei convinși că acuzațiile DNA sunt fondate și premierul a făcut greșeli, sunt de părere că trebuie să rămână în funcția de prim-ministru pentru că este bun guvernare, pentru că acuzațiile sunt dinainte să fie prim-ministru, nu privesc nici măcar activitatea lui politică și doar o activitate profesională, dar este apreciat pentru performanțele ca prim-ministru, pentru performanțele guvernamentale. Sorin Oprescu este oarecum în situație similară. Am întâlnit oameni care sunt convinși că e ceva necurat în ce a făcut Sorin Oprescu, dar îi recunosc meritele ca primar general, îi recunosc activitatea și nici măcar nu au certitudinea că nu l-ar vota încă o dată, chiar cu probleme penale.
Cetățeanul Șerban Nicolae crede că premierul ar trebui să își dea demisia?
La momentul acesta m-aș abține. Vă spun de ce nu am convingerea că ar trebui conectate cele două lucruri. Nu este o chestiune care să privească activitatea lui de prim-ministru. E ca și cum ne-am pune problema dacă cercetat pentru o faptă de corupție, cineva ar trebui să renunțe la diploma de medic sau să renunțe la nu știu ce altă carieră profesională. Dacă ar fi cercetat pentru ceva ce a făcut ca prim-ministru, dacă aș avea ce să-i reproșez ceva la nivel de revocare din funcție pentru ceva ce a făcut în fruntea guvernului, atunci este altceva. Nu aș extinde, lucrurile acestea nu sunt prevăzute de lege tocmai pentru că sunt nefirești puse împreună.
Victor Ponta și Liviu Dragnea trebuiau să demisioneze anul trecut după pierderea prezidențialelor?
Numai după o analiză, dacă analiza ducea către o asemenea responsabilitate, categoric da. Eu sunt de părere că nu există într-un partid de jumătate milion de membri oameni de neînlocuit. Dacă am avea oameni de neînlocuit am fi un partid foarte slab din start. Eu cred că partidul are suficiente resurse să acopere orice funcție și crize politice de acest gen. Colegial vorbind trebuie să găsim soluții în interiorul partidului nostru, avem oameni pregătiți ori de câte ori apare o situație de genul acesta. Pentru orice funcție publică pentru care PSD este implicat în activitate politică, există și opțiuni.
Sunt alte nume care își asumă această candidatură împreună cu dvs?
Categoric, da. Prima condiție este să fiu credibil în fața propriilor colegi. Nu v-aș da acum nume, dar nu mi-aș pune problema ca în interiorul PSD nu reușesc să găsesc un limbaj comun sau o viziune comună cu partidul.
Ion Iliescu este lângă dumneavoastră?
Ion Iliescu nu cred că va candida la niciun fel de funcție. Sunt foarte multe lucruri pe care le am împreună cu Ion Iliescu în legătură cu activitatea politică , în legătură cu PSD. Am stat de multe ori de vorbă, nu este niciun secret, și înainte să fiu interesat de asemenea lucruri și chiar și după. Practic, există foarte puține puncte unde să avem opinii diferite. Echipa nu este închisă, nu este un grup compact și închis.
Premierul Ponta este alături de dvs?
Victor Ponta este un prieten de-al meu și un prieten de multă vreme. De fapt, intrarea lui în partid și primele lui acțiuni în partid au fost și sub îndrumarea mea pentru că el a preluat organizația de tineret și a apelat la experiența mea pentru primii pași în viața de partid. Gândim în multe puncte la fel, avem viziuni comune în multe lucruri care țin de politica PSD. El totuși, chiar dacă este la o diferență de zece ani față de mine, a crescut politic în acest partid, a parcurs toate etapele, a acumulat și o experiență fantastică și de aceea avem foarte multe puncte comune. Poate nu tot timpul, metodele sau modalitățile de punere în aplicare ale unor idei au fost identice. Cred că dacă ar vedea proiectul politic la care lucrez nu ar avea nimic împotrivă să-l susțină. Ar fi și din perspectiva lui un proiect corect.
V-ați consultat înainte de a vă anunța candidatura cu domnia sa?
Nu, nu.
Sunteți perceput în spațiul public ca un apropiat al lui Cătălin Voicu, ați fost avocatul domniei sale . Este o problemă de imagine pentru dumneavoastră?
Depinde de perspectivă. Cei care înțeleg că mi-am exercitat profesia de avocat nu confundă lucrurile. O asemenea profesie care este prevăzută și de Constituție, avocații sunt prevăzuți ca o condiție esențială pentru apărarea. Dincolo de relația personală, nu există un transfer de responsabilitate. Eu mi-am făcut meseria în mod corect, public și dacă cineva crede că a fi avocat este din start o chestiune negativă sau un punct în minus nu are decât să aprecieze viața după asemenea criterii.
Poate fi ales președintele PSD prin votul tuturor membrilor de partid?
Este foarte dificil, eu am criticat acest procedeu și la momentul în care a fost introdus în Statut. Am spus că o asemenea prevedere nu a avut decât PCR, în perioada lui Nicolae Ceaușescu. Este una nefericită atâta vreme cât e foarte greu tehnic de pus în aplicare. Să ai evidența membrilor cu drept de vot la momentul votului, o evidență precisă, chirurgicală, a membrilor cu drept de vot duce către o incertitudine. Dacă nu ai garanția că au votat membrii sau toți membrii, va exista întotdeauna suspiciunea de nelegitimitate, de necredibilitate, de lipsă de autoritate a celor aleși.
Se vorbește de acest scrutin intern pe 9 octombrie, cu două zile înaintea Congresului.
Eu am încredere că se vor găsi soluțiile corecte, nu sunt implicat în procedura de decizie, nu fac parte din structurile care vor decide toată această procedură, toate aceste criterii, termene și etapizări, dar prezum că totul va fi cât se poate de corect și de transparent. Este vorba de o competiție internă, din respect cei care votează cei care decid au obligația să stabilească criterii de transparență, de corectitudine, de legalitate. Atunci când privezi membri cu drept de vot de posibilitatea de a vota în deplină cunoștință de cauză și în condițiile cele mai bune nu ești un bun coleg. Nu pot să accept o asemenea ipoteză.
De ce Șerban Nicolae președinte PSD?
De ce nu ? Eu cred că dincolo de faptul că orice membru de partid are dreptul de a candida există și factori care cumulați duc către asumarea unei astfel de responsabilități. Eu nu văd în candidatura pentru o funcție în partid ca la o recompensă, premiu ca pe un beneficiu pe care să îl tragi după o anumită perioadă de timp. Cred că este o perioadă care presupune responsabilități, cred că este o funcție care presupune un volum mare de muncă și vreau să îmi asum o asemenea răspundere. Am o serie întreagă de proiecte pe care le consider evaluate și verificate în timp pe care vreau să le propun și vreau să îmi asum și răspunderea punerii lor în aplicare. Pentru evaluarea rezultatelor nu pot să mă derobez de răspunderea de a-mi pune eu însumi proiectele în aplicare și de a nu le lăsa pe altcineva să facă această treabă, să își facă mâna cu ele.