Primul deputat liberal care își „liniștește conștiința” în numele a „90 la sută dintre colegi”: „Am votat ca o cireadă de vaci. Dau vina pe Guvern”. VIDEO

Publicat: 14 12. 2013, 23:21
Actualizat: 22 03. 2019, 17:15

Unul din cei 240 de deputați implicați marți, prin vot, în operațiunea „Codul Penal” care a dus la intervenția ambasadelor mai multor state UE și a SUA își pune cenușă în cap. „Am votat ca o cireadă de vaci”, s-a justificat liberalul Traian Dobrinescu în Vâlcea, în colegiul în care a fost ales parlamentar în urmă cu un an, invocând faptul că nu a știu ce votează și arătând spre Guvern ca principal vinovat, alături de PSD.

Chestionat de jurnaliștii din colegiul său de deputat și „admonestat de prieteni dragi pe Facebook”, liberalul și-a „liniștit conștiința”, în direct la un post local de televiziune. „În marțea aia neagră, atenția PNL s-a calat pe o singură chestiune: legea amnistiei (…) În ziua respectivă primești cele 30-40-50 de proiecte de legi. E foarte greu să citești și mergi pe încrederea colegilor de la comisie. (…) Nu am preimit tematica, nu am știu ce votez. (…) Marți, probabil o să mă duc să spun că am votat ce n-am știut și de acum înainte, dacă nu voi primi din timp proiectele de legi, nu voi mai vota. Azi am primit pe Facebook, de la prieteni dragi, admonestări, mi-au bătut obrazul. E important să-mi liniștesc conștiința. Sperăm să se revină asupra acestui proiect de lege”, a spus Dobrinescu.

Mai mult, deputatul PNL susține că 90% dintre parlamentari ar fi în situația sa. „Ideea în capul a 90% a fost neasimilarea parlamentarului ca funcționar public, ceea ce e corect. A fost o defecțiune generală. Nu am avut nimic”, s-a justificat el.

Întrebat cine este, totuși, vinovat pentru votul care a strârnit imediat reacții externe, Dobrinescu s-a eschivat inițial, arătând apoi spre Guvern și spre PSD. „La comisie sunt amestecați. În momentul în care a ieșit de acolo un vot pozitiv, aprobat, nu știu pe cine să dau vina. Pe de altă parte, dacă e să dau vina pe cineva dau pe Guvern. Aceste demersuri vin de la Guvern. Toate au fost la viteză. De luni până marți s-au întâmplat foarte multe lucruri neplăcute. Domnul Ponta era la Johannesburg. Dacă partidul domniei sale propune o astfel de chstiune și dumnealui se exonerează, eu ce să cred?”, a adăugat el.

Proiectul de lege care scoate din atenția DNA și a ANI parlamentarii, primarii, președinții de consilii județene și pe președintele României a fost votat marți în plenul Camerei Deputaților, fiind inclus pe loc pe ordinea de zi. Legea a primit 240 de voturi pentru (PSD 122, PNL 73, UDMR 15, independenți 15, PC 11, neafiliați 4). Împotrivă au votat 57 de deputați (32 PDL, 22 PPDD, 1 PC și 2 neafiliați).