Primul efect al articolului Gândul despre PARLAMENTARII CA-N CODRU: „Facem apel public către toate forțele politice de a respinge proiectul de lege”
După ce gândul a relatat că 38 de deputați vor să modifice Codul silvic, în sensul în care vor putea fi defrișate pădurile private până la 100% din suprafața forestieră pentru a se construi unități turistice, deputații liberali au adoptat o decizie, în cadrul grupului parlamentar, de a respinge inițiativa legislativă a deputaților.
Potrivit unui comunicat de presă remis gândul, la propunerea fostului ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, liberalii fac apel și la celelalte grupuri parlamentare să voteze împotriva proiectului de lege inițiat de pesedistul Cătălin Rădulescu.
„Prin trecerea terenurilor forestiere respective în intravilan, sub pretextul dezvoltării unor proiecte de agrement, inițiativa deschide calea abuzurilor în gestionarea unui patrimoniu național inestimabil. Apreciez că principala țintă a defrișărilor vor fi pădurile din apropierea orașelor, exact „plămânii verzi” ai comunităților urbane. Mai mult ca sigur că dacă acest proiect va trece, pădurile Snagov și Băneasa vor fi primele tăiate de rechinii imobiliari”, a precizat Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.
Totodată, deputații PNL le cer celorlalte partide din Opoziție să se exprime prin vot împotriva proiectului de lege inițiat de cei 38 de deputați PSD.
„Alături de colegii liberali, facem un apel public către toate forțele politice, dar mai ales către societatea civilă de a se alia demersului PNL pentru a respinge actul normativ care ar putea duce la dispariția definitivă a unor suprafețe extinse de pădure, cu un impact negativ devastator atât asupra mediului, cât și asupra calității vieții cetățenilor acestei țări”, a mai spus Varga.
Cine este proprietar de teren forestier ar putea să-și defrișeze legal întreaga suprafață de pădure pentru a-și construi pensiuni, spații de agrement, baruri, piscine și spa-uri, totul în scop turistic. Potrivit unor amendamente depuse de 38 de deputați pesediști la Codul Silvic, pădurile vor putea fi incluse în intravilan în aceste condiții și vor putea fi scoase integral din fondul forestier pentru a construi unități turistice. Semnificativ este faptul că zece dintre ei sunt proprietari de păduri.
Deși au dat cu subsemnatul pentru susținerea inițiativei legislative, acum deputații bat în retragere. „Eu nu cred că e vreunul nebun care să vrea să taie toată pădurea, noi nu facem legi pentru nebuni”, a spus chiar inițiatorul legii, Cătălin Rădulescu. „Am avut obiecții la acest amendament de la început, dar va fi modificat în comisie”, a precizat și Ninel Peia. „Vă propun să citesc și eu textul, să mă uit cu atenție pe amendamente și poate purtăm o discuție în cunoștință de cauză”, recunoaște Anghel Stanciu, spunând că nici nu a citit proiectul de lege, ci doar expunerea de motive. Pe de altă parte, inițiativa pesediștilor nu este susținută de Ministerul Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, Doina Pană spunând că regimul silvic va rămâne la fel de strict și că nu va permite imobiliare în păduri, indiferent de partidul care propune așa ceva. În replică, Rădulescu o trimite pe Doina Pană în Sahara.
În expunerea de motive a proiectului de lege, inițiatorul susține că măsura vine pentru încurajarea investițiilor în turismul montan.
„Vrem ca țara asta să devină o țară de interes turistic, că nu suntem nici țară industrială, că s-a dus dracu industria la noi. Dacă nu suntem nici agrară, nici turistică, vai de capul nostru. Să facem și noi ca francezii, nemții, belgienii, care au construit, nu au pus limită de scoatere din circuitul silvic, cum e acum la noi. Poate vreau să fac un resort, mă duc cu familia și nu vreau să stau o noapte acolo, vreau să stau o săptămână ca să cheltuiesc bani acolo”, a declarat, pentru gândul, Cătălin Rădulescu.
Mai mult, deși în forma actuală a Codului silvic, este permisă scoaterea definitivă din fondul forestier, cu condiția compensării acestora, pentru astfel de construcții, a unor suprafețe de maximum 5% din suprafața terenului, dar nu mai mare de 200 de metri pătrați, aceiași deputați au semnat pentru o permisivitate mai largă: 100% din suprafață.
„Suprafața care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcția, accesul și împrejmuirea, poate fi de 100% din suprafața proprietății forestiere”, se arată în amendamentul depus.