Prima pagină » Știri politice » Primul efect al conflictului DNA-PSD. Senatorii juriști au dat aviz NEGATIV pentru urmărirea penală a ministrului Viorel Ilie

Primul efect al conflictului DNA-PSD. Senatorii juriști au dat aviz NEGATIV pentru urmărirea penală a ministrului Viorel Ilie

Primul efect al conflictului DNA-PSD. Senatorii juriști au dat aviz NEGATIV pentru urmărirea penală a ministrului Viorel Ilie
Comisia Juridică din Senat a dat aviz negativ, cu șapte voturi împotrivă și patru pentru, pe cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie. După aflarea votului, acesta a afirmat că se află într-o situație neplăcută, atât el, cât și partidul și Guvernul, dar nu crede că este normal să i se inventeze asemenea fapte unui ministru.

Solicitarea va fi dezbătută și votată în plenul Senatului, care ia decizia finală.

Procurorul șef DNA a cerut Senatului, pe 25 august, încuviințarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. În același dosar, sunt urmăriți penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relația cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop și doi angajați ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu și Mihai-Cornel Zaharia. Cu toții sunt acuzați de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Potrivit DNA, „Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant”.

Procurorii spun că proba scrisă a fost stabilită pentru 31 iulie, iar, în context, în perioada de dinainte, ministrul pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, a determinat-o pe directoarea sa de cabinet, Felicia Pop, să le ceară membrilor comisiei de concurs, Maria Alexandrescu și Mihai-Cornel Zaharia, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă. Aceștia i-au dat directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă, „știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă”. În aceeași zi, directoarea de cabinet le-a dat candidaților „agreați” subiectele și rezolvarea lor.

Viorel Ilie: Nu mi se pare normal să inventezi fapte unui ministru

„M-am bucurat de o susținere unanimă, ceea ce pentru mine înseamnă foarte mult. Nu este o perioadă foarte bună pentru mine ca om. Știu situația neplăcută în care s-a ajuns atât pentru partid, cât și pentru Guvern”, a declarat Viorel Ilie, după ședința conducerii ALDE în care partidul i-a reînnoit susținerea politică pentru funcția de ministru.
 
Viorel Ilie a spus că nu are o problemă să ajungă în fața instanței ca să-și susțină nevinovăția, dar a spus că dosarul său conține fapte inventate. „Nu mi se pare nomal să inventezi fapte unui ministru”, a spus ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul.
 
Întrebat cum vede reacțiile venite de la oficialitățile europene față de refuzurile Parlamentului de a da curs cererilor venite de la procurori, Viorel Ilie a spus: „Aceste păreri care vin din afară e bine uneori să ții cont de ele, dar nu suntem obligați să facem ceea ce spun alții”.

Citește și