Primul lider PSD care contestă „revoluția fiscală” promisă de partid. Firea: „Va fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile”
„Pentru toate primăriile de municipiu, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune pentru că vor fi bani mai puțini la buget pentru investiții, avem foarte multe proiecte în derulare pe care vrem să le finalizam. Avem proiecte noi, care sunt acum în faza realizării studiilor de fezabilitate. Ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile și premierul ne-a dat un răspuns pozitiv, fie va fi îmbunătățit acest proiect, fie, dacă rămane în stadiul actual, este nevoie de stabilirea unui sistem de compensări”, a declarat, luni, Gabriela Firea, la ședința Asociației Municipiilor din România.
Primarul general al Capitalei a anunțat că marți va avea o întâlnire cu premierul Mihai Tudose pe acest subiect, la Palatul Victoria.
„Ne-a invitat mâine la o întâlnire la Palatul Victoriei. Am făcut și noi calcule, au făcut și celelalte municipii și cifrele sunt cam în acea direcție și va fi un deficit mare de buget. Acest argument al excedentului bugetar, faptul că au fost niște bani mulți care nu au mai fost folosiți de către primării la sfârșitul anului, există niște cauze importante, nu slabul management administrativ”, a completat Firea.
Edilul a spus că au fost primării care nu au putut accesa banii din cauza legii achizițiilor, care a creat blocaje. Gabriela Firea a mai precizat că, în Capitală, situația este mai dificilă pentru că Bucureștiul contribuie la PIB-ul național cu 15%, dar primește, în schimb, doar 0,7%.
„Mă bucură faptul că premierul a înțeles că municipiile vor fi afectate și că dorește să îmbunătățească acest proiect”, a concluzionat primarul general al Capitalei.
Inițial, modificările anunțate la Codul Fiscal trebuiau discutate luni, într-o ședință extraordinară de Guvern, însă premierul Mihai Tudose a anunțat că următoarea ședință a Executivului va avea loc miercuri, când e posibil ca aceste modificări fiscale să nu fie luate în discuție.
Consiliul Fiscal a atras atenția că odată cu reducerea masivă a veniturilor din impozitul pe venit se va vulnerabiliza foarte mult poziția financiară a autorităților locale, foarte multe dintre acestea având un grad mare de dependență de sumele defalcate din impozitul pe venit.
Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a prezentat, pe 26 octombrie, măsurile pe care Guvernul intenționează să le aplice din 2018, printre care instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro și tranferul unor contribuții în contul angajatului. El a mai spus că se prevede creșterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici, ceea ce înseamnă că aceștia vor rămâne cu mai mulți bani în mână după aplicarea taxelor și impozitelor.
O altă măsură anunțată de ministrul de Finanțe a fost reducerea contribuțiilor sociale și creșterea acestora în dreptul salariaților. De asemenea, Mișa a mai spus că va fi redus numărul de contribuții plătite în prezent de salariat și angajator, de la nouă la trei – contribuția pentru pensie – CAS, plătită pentru salariat, contribuția pentru sănătate – CASS, plătită pentru salariat, precum și contribuția asiguratoare pentru muncă, suportată de angajator.
Miercuri, Coaliția pentru Dezvoltarea României, organizație patronală, și-a făcut public punctul de vedere față de intențiile Guvernului precizând că nu va susține măsurile fiscale propuse, întrucât acestea nu trebuie adoptate în grabă, și cere oprirea „terapiei de șoc”. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a avut o discuție cu reprezentanții Executivului legat de măsurile fiscale și fiecare a rămas pe poziția sa, însă a avrtizat public Guvernul să nu bage țara într-o aventură economică.