Prima pagină » Știri politice » Primul mare proiect PSD pe care UDMR îl critică dur. Kelemen: „E neconstituțional și oferă puteri exagerate”

Primul mare proiect PSD pe care UDMR îl critică dur. Kelemen: „E neconstituțional și oferă puteri exagerate”

Primul mare proiect PSD pe care UDMR îl critică dur. Kelemen: „E neconstituțional și oferă puteri exagerate
Detalii pe Gândul

Kelemen Hunor a spus, presei, cu ocazia ședinței Consiliului Reprezentanților Unionali, vorbind despre Codul Administrativ, că are impresia că politicienii nici nu l-au citit când l-au aprobat în ședința de Guvern, deoarece prevede o hipercentralizare, iar programul de guvernare prevede o descentralizare.

„O reformă administrativă și o descentralizare accentuată e ceea ce ne interesează. În Codul Administrativ, am văzut, a intrat în dezbaterea Senatului, sunt atât de multe probleme că nici n-ar trebui să discutăm, ar trebui să respingem în această variantă sau să modificăm substanțial fiindcă acest Cod Administrativ, peste Constituție, dă puteri exagerate prefecților și subprefecților, din punctul meu de vedere este neconstituțional și centralizează deciziile în loc să descentralizeze. Am impresia că politicienii când au aprobat în ședința de Guvern nici n-au citit. Că altfel nu-mi explic cum e în programul de guvernare prevăzută descentralizarea, iar în Codul Administrativ o hipercentralizare sau o intenție de hipercentralizare. Trebuie să vorbim de sistemul social că altfel eradicarea sărăciei nu poate fi oprită”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că de aproape 20 de ani știm sunt cunoscute problemele, iar din diferite „rațiuni politice” sistemul social nu este reformat.

„Cred că am putea avea în 2018 un dialog despre viitor, fiindcă festivitățile trec, anul trece și dacă nu rămânem cu nimic, doar cu câteva monumente inaugurate, cred că România face cea mai mare greșeală posibilă în acest moment”, a spus Kelemen.

El a adăugat că în Parlament există colaborare cu PSD și ALDE, partide care sunt dispuse să dialogheze, însă nu se înțeleg în toate proiectele.

De asemenea, el a precizat că în 100 de ani România nu a reușit să „învingă Munții Carpați”.

„Nu putem accepta că România este alcătuită din polii de dezvoltare și restul teritoriului trebuie să fie uitat, trebuie să fie pustiu, trebuie să fie lipsit de investiții. N-am putut să străpungem Carpații cu nicio autostradă, dar acum văd că avem probleme și în zona de câmpie, nici acolo nu reușim să construim autostrăzi. Fără o infrastructură rutieră bine pusă la punct nu vom reuși să atragem investitori și să avem o dezvoltare economică durabilă. Fără o infrastructură feroviară nu se poate discuta și nu se poate vorbi de o țară cu toate capacitățile și cu toate resursele puse în joc pentru a atrage investitori. Dacă nu reușim să ne gândim la o reformă administrativă foarte serioasă atunci iarăși vom avea o problemă pe termen lung. Reforma administrativă trebuie să însemne și o apropiere între diferitele regiuni, fiindcă discrepanța a crescut, nu a scăzut în ultima perioadă și crește în continuare”, a declarat Hunor.

Autor

Citește și