Primul raport al comisiei PSD care monitorizează Guvernul. „70% din promisiuni au fost realizate în trimestrul I”

Publicat: 27 02. 2017, 15:02
Actualizat: 27 02. 2017, 16:48

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a precizat, luni, într-o conferință de presă, că acest for structurat la nivelul PSD are următoarea componență: Liviu Dragnea, Mihai Fifor, Marian Neacșu, Gabriela Firea, Șerban Nicolae, Doina Pană, Iulian Iancu, Viorica Dăncilă, Leonardo Badea, Florin Buicu.

Potrivit lui Dobre, Comisia PSD de monitorizare nu intevine în activitatea guvernamentală și nu dă dispoziții privind modul în care se iau decizii în Guvern.

Dobre a menționat că această Comisie de monitorizare este interesată de realizarea obiectivelor asumate de PSD în campanie și în programul de guvernare, precum și de raportarea Guvernului la așteptările cetățenilor.

„Premierul Grindeanu și echipa sa au libertate totală de decizie în Guvern (…) Comisia nu ia decizii politice, ci este o echipă de analiză și evaluare. Deciziile politice se iau în forurile de conducere ale PSD. Comisia nu spijină politic un ministru sau o măsură de guvernare”, a mai spus Dobre.

Comisia PSD de monitorizare a Guvernului a emis, luni, un prim raport din care rezultă că Executivul Grindeanu are un procent de realizare a promisiunilor asumate în campania electorală și în programul de guvernare de 70% pentru primul trimestru al anului 2017.

„Avem un prim raport al Comisiei de monitorizare. Pentru primul trimestru al anului 2017 aveam 54 promisiuni asumate în campanie și în programul de guvernare. Au fost realizate 38. Avem peste 70% pentru primul trimestru procent de realizare. E un rezultat foarte bun”, a spus luni purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, într-o conferință de presă.

El a arătat că acest rezultat arată că Guvernul a reușit să țină pasul cu calendarul propus, deși au fost trei obstacole care au obstrucționat actul de guvernarea: întârzierea numirii premierului, tergiversarea adoptării bugetului și presiunile exercitate asupra Guevrnului în urma OUG 13, care au reclamat bună parte din timpul premierului.

Dobre a spus că Guvernul a reușit în această perioadă să majoreze nivelul de venturi la aproape toate categoriile sociale care erau în risc de sărăcie, fiind bifate creșterea salariului minim la 1450 de lei, creșterea salariilor din sănătate și educație, eliminarea CASS la veniturile suplimentare, eliminarea plății CASS pentru pensionari, creșterea pensiei minime – care ar trebuie să intre în vigoare la 1 martie – dublarea fondului de burse studențești, gratuitățile pentru studenți la călătoriile CFR.

Potrivit lui Dobre, în evaluarea Comisiei de monitorizare există 3 priorități majore pentru perioada următoare: Legea prevenției, Lege salarizării unitare și Departamentul pentru debirocratizare, care va funcționa la nivelul SGG și care va face un nomenclator al taxelor din România.