Deși ședința Delegației Permanente a PNL, în care se va lua o decizie oficială privind ieșirea de la guvernare, este programată pentru marți, ora 19.00, liberalii, cel puțin cei de la Senat, au dat deja primul semnal evident de rupere a alianței. În plenul Senatului, nicio lege organică nu a reușit să treacă, fiind insuficiente voturi, adica 86. În prezent, USD (PSD+PC+UNPR) se poate baza doar pe 85 de voturi, însă nici aceștia nu au fost toți prezenți, astfel încât votul majorității s-a învârtit în jurul a 70 de mâini ridicate.
Cea mai importantă lege organică respinsă astăzi de Senat este cea privind procedurile de prevenire a insolvenței, unde doar 71 de senatori au votat „pentru”, în timp ce 63 de senatori au votat „împotrivă”.
O altă lege organică respinsă de Senat a fost și cea privind finanțarea partidelor politice, unde majoritatea s-a bazat doar pe 74 de voturi „pentru”, proiect de lege pe care fusese un consens în USL.
La fel stă situația și în cazul legii administrației publice locale, inițiativă contestată de ANI, prin care președinților de consilii județene li se dădeau dreptul de a face parte din asociații de dezvoltare intracomunitară, astfel încât scăpau de acuzațiile de incompatibilitate. În ciuda votului favorabil al liberalilor în comisiile de specialitate, la votul final din Senat inițiativa legislativă a picat tot din insuficiență de voturi.
În aceeași situație s-au aflat proiectele de lege pentru votul prin corespondență și cel pentru exploatările neconvenționale.
La Camera Deputaților, însă, liberalii au votat alături de PSD. „Pentru ultima dată”, a anunțat liderul deputaților PNL, George Scutaru.
În prezent, USD se poate baza pe 85 de voturi la Senat și pe 189 de voturi la Cameră, insuficiente însă pentru a adopta legi organice sau pentru a trece un guvern, social-democrații mai având nevoie de un singur vot la Senat și de. 14 voturi la Cameră.
Nu este însă pentru prima dată când liberalii se opun unei inițiative a partenerilor de la PSD. La sfârșitul lui 2013, peneliștii s-au opus, prin vot, unei ordonanțe de urgență privind modificarea competențelor DNA, aflată la Senat, și legii minelor, la Camera Deputaților.