„Primul STUDENT din familie” / MIPE aprobă 68 de proiecte pentru sprijinirea accesului la educație al tinerilor din medii defavorizate

Primul STUDENT din familie / MIPE aprobă 68 de proiecte pentru sprijinirea accesului la educație al tinerilor din medii defavorizate
Publicat: 20/09/2024, 12:20
Actualizat: 20/09/2024, 12:22

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță vineri aprobarea a 68 de proiecte în cadrul apelului „Primul student din familie”, finanțat prin Programul Educație și Ocupare, cu o valoare totală de peste 104 milioane euro. Dintre acestea, 66 de proiecte sunt destinate regiunilor mai puțin dezvoltate, iar două proiecte se adresează regiunii București-Ilfov, în valoare de peste 1,5 milioane euro.

Obiectivul acestor proiecte este facilitarea accesului la educație superioară pentru tinerii din medii defavorizate, prevenirea abandonului universitar și sprijinirea dezvoltării profesionale a acestora.

Măsurile incluse în proiecte vizează sprijin pentru elevii și absolvenții de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat, proveniți din familii cu nivel educațional scăzut sau de etnie romă, precum și susținerea studenților din medii defavorizate prin burse sociale și alte forme de sprijin.

Conform Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul acestor apeluri de proiecte, 36 de instituții de învățământ superior, publice și private, alături de cinci unități de învățământ preuniversitar de stat, au depus cereri de finanțare.

Elevii/absolvenții de liceu din promoțiile ultimilor doi ani școlari anteriori anului școlar în care au intrat în operațiune, care nu au promovat examenul de bacalaureat, precum și studenții care provin din medii defavorizate, vor beneficia de sprijin financiar pentru a participa la activitățile propuse în cadrul proiectelor selectate pentru finanțare.

Pentru elevi, măsurile de tip „punte” includ promovarea ofertelor educaționale și a programelor de studiu din universități. De asemenea, se are în vedere susținerea elevilor și a absolvenților de liceu prin programe remediale pentru pregătirea examenului de Bacalaureat sau admiterii la studii universitare de licență, susținerea cheltuielilor pentru cazare și/sau masă din internatele instituțiilor de învățământ preuniversitar, acordarea de subvenții și facilitarea vizitelor de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ superior, arată sursa citată.

Pentru studenți, măsurile dedicate reducerii abandonului universitar includ asigurarea serviciilor de suport, îndrumare și consiliere, acordarea de subvenții, participarea la programe remediale pentru studenții cu dificultăți în învățare, susținerea cheltuielilor pentru cazare și/sau masă din campusurile universitare, participarea la sesiuni de mentorat, tutoriat și consiliere educațională și profesională, și desfășurarea unor workshop-uri dedicate dezvoltării abilităților de studiu ale studenților.

Modalitatea de acordare și plată a subvenției și a altor forme de sprijin pentru elevi și studenți va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ în parte. Cuantumul subvenției va fi de 300 lei / lună pentru elevii din clasele a XI-a, a XII-a, a XIII-a și 330 lei / lună pentru studenți.

De asemenea, măsurile dedicate accesibilizării instituțiilor de învățământ superior includ achiziția de echipamente IT, dezvoltarea de instrumente educaționale accesibilizate, asigurarea accesibilității studenților cu dizabilități, asigurarea serviciilor suport, cum ar fi interpreți și tehnologii specifice, și organizarea de ședințe de consiliere individuale, de grup și de grupuri de suport dedicate sprijinirii elevilor în vederea continuării studiilor.

Ministerul precizează că în perioada imediat următoare va demara procesul de contractare a tuturor proiectelor aprobate, urmărindu-se astfel asigurarea premiselor necesare accesului la studii universitare pentru un număr cât mai mare de elevi și studenți care provin din medii defavorizate.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul premiază cu bani ABSOLVENȚII cu media 10 / Ciolacu: Este un gest firesc de apreciere a PERFORMANȚEI școlare

Marcel CIOLACU anunță mai mulți bani pentru EDUCAȚIE și SĂNĂTATE: Sunt peste 2 miliarde de euro în acest moment

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Viorel Lis e în spital. Oana Lis a făcut anunțul. Ce s-a întâmplat cu fostul...
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri