Prima pagină » Știri politice » Primul test picat de Cioloș la CCR

Primul test picat de Cioloș la CCR

Primul test picat de Cioloș la CCR
Curtea Constituțională a României a decis, joi, că OUG a Cabinetului Cioloș care permitea organizarea de referendumuri locale simultan cu alegerile locale este neconstituțională, admițând astfel contestația Avocatului Poporului.

Judecătorii CCR au admis sesizarea Avocatului Poporului potrivit căreia OUG adoptată de Guvern la începutul lunii mai contravine Legii fundamentale, unul dintre argumentele invocate în sesizare fiind acela că nu se justifică urgența unui act normativ de modificare a Legii referendumului.

OUG permitea organizarea de referendumuri locale concomitent cu alegerile locale precum și utilizarea aceleiași infrastructuri.

Inițiatorii actului normativ sunt Ministerul Afacerilor Interne și Autoritatea Electorală Permanentă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a susținut că decizia de modificarea a Legii referendumului are la bază „stimularea democrației participative și scăderea costurilor”.

„Scopul acestui demers este de a stimula democrația participativă, de a încuraja participarea la vot și de a reduce evident și costurile pe o infrastructură deja existentă. Nu are rost să dublăm o infrastructură și să nu considerăm că există toate condițiile ca un proces electoral să se poată desfășura în același timp cu unul de referendum”, a spus Suciu, miercuri, la finalul ședinței în care Guvernul a modificat Legea referendumului prin ordonanță de urgență.

La alegerile locale din 5 iunie se vor organiza referendumuri în două localități, au mai spus sursele citate.

Avocatul Poporului a apreciat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 15/2016 nu întrunește condițiile de oportunitate prevăzute de Constituție și poate da expresie și unor factori subiectivi.

Autor