Social-democrata Roxana Mînzatu a preluat un portofoliu important în cadrul Comisiei Europene (CE), acoperind competențele, educația, locurile de muncă și drepturile sociale, precum și demografia. Acest portofoliu se numără printre principalele motoare ale competitivității europene și joacă un rol crucial în implementarea reformelor propuse în raportul Draghi.
Roxana Mînzatu, reprezentanta României în Comisia Europeană (CE), a primit marți portofoliul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și Drepturi sociale, Demografie.
Totodată, aceasta a fost numită vicepreședinte al Comisiei Europene – cea mai înaltă funcție primită vreodată de România în CE. (detalii AICI)
Una dintre principalele responsabilități ale Roxanei Mînzatu va fi dezvoltarea Uniunii Competențelor, o inițiativă de pionierat care vizează educația și piața muncii.
Aceasta presupune investiții semnificative în recalificarea și perfecționarea forței de muncă, dar și promovarea Spațiului European al Educației. Această nouă abordare va permite recunoașterea calificărilor la nivel european și va sprijini mobilitatea profesională.
De asemenea, Pilonul European al Drepturilor Sociale reprezintă un alt pilon esențial al mandatului său. Acest pilon va coordona inițiative cheie precum dreptul la deconectare, protejarea muncii pe platforme digitale, strategii de combatere a sărăciei și crearea de locuri de muncă de calitate.
Totodată, Mînzatu va analiza impactul digitalizării asupra pieței muncii, un subiect vital în contextul transformării economice actuale.
Pe lângă reformele legate de ocuparea forței de muncă și educație, portofoliul Roxanei Mînzatu se concentrează și pe demografie.
Aceasta va superviza inițiative care vizează creșterea participării pe piața muncii și implementarea unui set de măsuri pentru a răspunde provocărilor generate de schimbările demografice din Europa.
Din punct de vedere legislativ, Mînzatu va juca un rol cheie în modelarea legislației UE privind mobilitatea forței de muncă, salariul minim, sănătatea și siguranța în muncă, precum și condițiile de muncă pe platforme digitale.
În plus, portofoliul ei gestionează un buget semnificativ, inclusiv Fondul Social European Plus și programul Erasmus+, care constituie aproape o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro.
Portofoliul deținut de Roxana Mînzatu implică și coordonarea relațiilor între miniștrii europeni ai muncii, educației și drepturilor sociale, având o greutate în formarea politicilor UE în aceste domenii.
Instituțional, responsabilul acestui portofoliu va reprezenta Colegiul în două formațiuni de Consiliu:
Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) și Formațiunea Educație, Tineret, Cultură și Sport a Consiliul (EYCS).
Ei vor fi principalul omolog al miniștrilor ocupării forței de muncă, drepturi sociale și educație și, în Parlamentul European principalul omolog pentru Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL) și al Comisia pentru Cultură și Educație (CULT).
Scrisoarea de misiune pentru Roxana Mînzatu este disponibilă – AICI.
CITEȘTE ȘI:
Lucian Romașcanu: Bravo, Roxana Mînzatu! / „O negociere de mare succes la Bruxelles”