Prioritatea lui Marcel Ciolacu: Reducerea DEFICITULUI bugetar / „Nu cred că vor exista măriri de taxe”

Publicat: 22 08. 2024, 15:18
Actualizat: 22 08. 2024, 15:34

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi la Bruxelles că a avut o discuție cu șefa Comisiei Eruopene pentru o proiecție pe 7 ani în vederea reducerii deficitului bugetar. Șeful executivului a exclus posibilitatea ca România să încheie anul acesta cu un deficit de peste 8%, amintind de deficitul lăsat de fostul premier Florin Cîțu.

Nu vom ajunge la 8% (n. red. deficit bugetar), dar vom închide acest deficit. Am solicitat astăzi și urmează tehnic să vorbească ministrul finanțelor să avem o proiecție pe 7 ani. Deci e total corectă solicitarea….Mi se pare că am avut deficit 9,2%… 1,7% din acel 9,2% s-a dus pe investiții. Diferența totală de șapte a fost pe cheltuieli. Și e liber acel personaj (n.red. Florin Cîțu). Își dă cu părerea pe Facebook, pe Instagram. Eu cred că abordarea din acest moment este cu totul și cu totul diferită. Vorbim de dezvoltare a României, lucru pe care îl vedem, numai este o minciună. E ceva palpabil. Mergem pe autostrăzi, mergem pe drumuri expres, vedem șantierele, a spus Marcel Ciolacu.

Legat de negocierea deficitului bugetar la 3% pentru următorii 7 ani și întrebat despre măsurile pe care Guvernul intenționează să le ia în acest sens, premierul Marcel Ciolacu nu creded că vor exista măsuri de creștere a taxelor și impozitelor.

Eu nu cred că vom veni cu măsuri de creșteri de taxe, cum n-am venit nici în 2024, nici în 2025. Știți foarte bine, plăcut sau neplăcut….lunea încep cu ministrul finanțelor și așa este corect ca un prim-ministru să înceapă lucru lunea la Guvern, împreună cu domnul ministru al finanțelor. Ne-am uitat un pic pe arierate, suntem la 175 de miliarde arierate de colectat. Eu înțeleg și această rezistență și la digitalizare. Înțeleg mai ales oamenii de afaceri și companiile corecte că până când se închid toate imperfecțiunile sistemului să fie nemulțumite, a declarat Marcel Ciolacu.

Reamintim că ținta de deficit asumată de România pentru 2024 este de 5% din PIB conform legii bugetului, și 4,9% din PIB potrivit metodologiei ESA 2010.

CITIȚI ȘI:

Victor NEGRESCU, propunerea lui Marcel Ciolacu în funcția de COMISAR European / „Am vorbit cu Nicolae Ciucă. Voi avea o discuție și cu Klaus Iohannis”