Prioritățile Guvernului: CRITERIUL VERDE în sistemul de licitații și extinderea învățământului dual
This browser does not support the video element.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, două priorități ale Executivului: aplicarea criteriului verde în sistemul de licitații și extinderea învățământului dual, pentru acoperirea deficitului pe piața muncii.
Prioritatea absolută a Guvernului, în următoarele două săptămâni este finalizarea setului de norme prin care în toate licitațiile publice să se aplice criteriul verde, a anunțat Ciolacu.
Este cel mai puternic instrument pentru a susține companiile românești, folosind un principiu european, punctaj suplimentar pentru companiile cu ruta de transport cea mai scurtă, care poluează cel mai puțin. Cu cât ai fabrica mai aproape de client, cu atât ești mai avantajat.
Premierul își dorește ca toate companiile românești, indiferent de sectorul de activitate, să beneficieze de aplicarea criteriului verde.
Vrem ca toate firmele românești, de la industria auto cu Dacia și Ford, la materialele de construcții și cea agroalimentară, să beneficieze de aplicarea acestui criteriu. Va fi unul dintre cei mai importanți pași făcuți pentru a ne susține toate companiile care produc în România.
O a doua prioritate o constituie rezolvarea deficitului de pe piața muncii. Este o problemă ridicată de neprestanții IMM-urilor la discuțiile cu premierul Ciolacu.
50.000 de noi locuri de muncă anual
Altă prioritate, după discuțiile din ultimele săptămâni cu reprezentanții tuturor marilor investitori, atât români cât și străini, este să găsim soluții pentru deficitul forței de muncă. Iar una dintre soluțiile identificate este extinderea învățământului dual.
Este o problemă structurală a economiei și de aceea voi propune mediului privat un program național pentru extindere accelerată a învățământului dual. Acest parteneriat trebuie să ne permită ca în următorii 5 ani să avem 50.000 de locuri anual cerute de mediul de afaceri în învățământul dual, de cinci ori mai mult decât acum, a anunțat Ciolacu.
Anul trecut, AmCham România anunța că deficitul de forţă de muncă ar putea ajunge la 224.000 de persoane în 2026, în lipsa unor măsuri imediate.
Varianta extrem de conservatoare este că în 2026 o să ne lipsească 224.000 de persoane – şi putem spune că ele se adaugă la cifre oficiale, adică putem să ajungem uşor la 500.000 şi chiar 600.000 persoane lipsă în piaţa muncii. Deficitul de forţă de muncă în România este mare şi afectează în mod semnificativ capacitatea economiei naţionale de a creşte pe viitor”, a spus Alex Milcev, membru al Consiliului Director al AmCham România, citat de Agerpres.
CITEȘTE ȘI:
Gabriela Firea vrea să candideze la șefia PSD – Surse