Prioritățile lui Gabriel ZETEA la CJ Maramureș. Reforma administrativă și decizii mai aproape de cetățeni: „Descentralizarea aduce beneficii”
This browser does not support the video element.
Prezent la Summitul Autorităților Publice Municipale din România, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru Gândul despre prioritățile sale pentru județul Maramureș și cum vede necesitatea unei reforme administrativ-teritoriale.
Gabriel Zetea a subliniat importanța fondurilor europene pentru dezvoltarea infrastructurii locale, în special pentru realizarea proiectelor de drumuri. De asemenea, acesta a evidențiat necesitatea sprijinului din partea autorităților centrale, în special a Guvernului României.
Proiecte avem în primul rând, iar asta este bine. Ceea ce este extrem de dificil de rezolvat în această perioadă în România este asigurarea finanțărilor pentru proiectele europene. Fie că e vorba de drumuri, fie că e vorba despre proiecte pe infrastructură, avem nevoie de sprijinul Guvernului. Sunt drumuri rapide în Maramureș, iar co-finanțările fiind extrem de mari, autoritățile locale au nevoie de fonduri suplimentare pentru a putea atrage acești bani europeni, a spus președintele CJ Maramureș.
Reforma administrativ-teritorială și descentralizarea – eficiență în administrația publică
În contextul discuțiilor despre reforma administrativ-teritorială, Gabriel Zetea a subliniat avantajele descentralizării. În opinia sa, decizia trebuie mutată cât mai aproape de cetățean, astfel încât să fie luate măsuri care reflectă nevoile reale ale comunității.
Da, descentralizarea cu siguranță aduce beneficii, pentru că se mută decizia, iar autoritățile centrale, care sunt extrem de departe de cetățean, sunt personaje care de multe ori stau în birouri pe la ministerele din București. Au acumulat foarte multă putere în ultimii 30 de ani, stând comod în agențiile guvernamentale și, în final, fiind departe de nevoia cetățeanului. Odată ce decizia este transferată spre primării și consilii județene, răspunsul administrației publice poate fi adaptat mai bine la cerințele reale ale cetățeanului.
Președintele CJ Maramureș susține că reforma administrativă ar trebui să includă nu doar descentralizarea, dar și o restructurare profundă, care să asigure o utilizare eficientă a resurselor și o reducere a cheltuielilor administrative. Totodată, acesta a menționat și alte componente ale reformei care, în opinia sa, ar putea eficientiza administrația și economisi resurse.
Fie că vorbim de regionalizare, fie că vorbim de reformă administrativ-teritorială, sunt pași care trebuie făcuți neapărat anul viitor pentru a reduce cheltuielile. Cheltuielile încă sunt extrem de mari, resursa financiară nu este suficientă pentru a acoperi personalul, iar eficiența în administrația publică locală și cheltuirea justificată a banului public sunt absolut necesare, a adăgat Gabriel Zetea.
CITEȘTE ȘI:
Premierul Marcel CIOLACU promite că TVA-ul nu va crește: Nu voi repeta experiența domnului Emil Boc