„Dacă avem un coș și se reduc niște sume, atunci la rândul nostru trebuie să reducem și noi sumele pentru alte proiecte. Și un copil de clasa a II-a la aritmetică știe că, dacă din cinci ouă iei două, rămân doar trei. Ar trebuie revizuit Codul Fiscal, sigur se găsesc soluții. Trebuie și o legislație punitivă pentru firmele care nu își achită contribuțiile către stat”, a declarat primarul comunei Apahida, de lângă Cluj-Napoca, social-democratul Grigore Fati, care susține că modificările la Codul Fiscal afectează toate primăriile, fie ele mari sau mici.
Nu este singurul pesedist nemulțumit. Primarul municipiului Dej, Costan Morar , a declarat, marți, că edilii au cerut premierului o reanalizare a situației legată de cotele pe care trebuie să le redistribuie spre Guvern din impozitul pe venit. „Am cerut o revizuire, pentru că trebuie această scădere a veniturilor trebuie compensată de undeva. Pentru noi, pentru Dej, ar fi un mare dezavantaj prevederile din modificările Codului Fiscal, pentru că, din bugetul propriu, 55% reprezintă aceste cote, iar dacă vor fi afectate, cu siguranță va fi în detrimentul comunității”, a spus Morar.
Potrivit acestuia, municipiul Dej are angajați mulți, atât la nivel de personal bugetar, în condițiile în care în zonă este o mare unitate militară, dar și angajați din mediul privat, în special din parcul industrial care se dezvoltă la intrarea în localitate.
„Numărul mare de angajați este un beneficiu, se plătesc impozite pe venituri, șomajul este redus, astfel că o măsură de reducere a acestor cote ne-ar afecta direct. Ar fi nedrept pentru noi, dacă s-ar lua bani ar fi afectate investițiile, deoarece în construirea unui buget, cum este cel pe anul 2018, trebuie să asigurăm în primul rând funcționarea instituțiilor, școlilor, iar ce rămâne distribuim spre investiții. Scăzând veniturile, sunt afectate investițiile”, a spus primarul Dejului.
Chirica: Prin această lovitură se dorește nivelarea în sărăcie a întregii Românii
Și primarul Iașiului, Mihai Chirica, fost vicepreședinte PSD, socotește că în urma micșorării impozitului pe profit la 16 la 10 la sută pierderea la buget ar fi de86,5 milioane de lei, iar investițiile vor ajunge la zero,
„Cred că se încadrează și în procesul comuniștilor din România intenția guvernului de a micșora impozitul pe venit de la 16 la 10 la sută, pentru noi, municipiul Iași, ar însemna o pierdere de 86,5 milioane de lei. Circa 20 milioane de euro față de veniturile din 2017. Procentual, această pierdere este de 21%. Cotele de impozit pe venit reprezintă 60 % din veniturile proprii ale municipiului Iași în momentul de față. Această lovitură ne aruncă lista de investiții spre zero.”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Chirica este de părere că cei de la guvernare ar trebui să se gândească de cel puțin două ori înainte de a propune o astfel de măsură. „Dacă este o decizie bună sau rea, cred că guvernul trebuie să se gândească cel puțin de două ori când își propune o astfel de măsură, în condițiile în care loviturile majore le vor primi autoritățile publice locale. Nu cred că este nevoie să ne întoarcem în istorie cu încă 20 de ani înapoi pentru a putea să conducem guvernul României spre un dezastru”, a continuat primarul Iașului.
Mihai Chirica a explicat că această măsură va duce la incapacitatea de a susține școli, spitale și grădinițe. „Și din calitate de membru al PSD mă interesează foarte mult ce se întâmplă cu cetățenii acestui oraș, și nu cu mine însumi. Nu mi-a redus nimeni salariul, ci a tăiat capacitatea primăriei de a-și coordona mai departe programele de investiții, de a susține mai departe cheltuielile în școli, spitale, grădinițe, și în alte zone de care avem nevoie pentru a nu ne sprijini cu totul. Sunt singurele ancore pe care le mai avem în municipiul nostru și care mai pot păstra așa un element de identitate locală. Dacă și prin această lovitură se dorește nivelarea în sărăcie a întregii Românii, eu nu pot fi deacord și voi face tot ce este posibil ca să mă opun acestei măsuri”, a declarat Mihai Chirica.
Mai optimist este Ionuț Pucheanu, primarul PSD al municipiul Galați. „La un calcul empiric bugetele locale ar fi fost ușor afectate într-o anumită măsură. Dindiscuțiile pe care le-am avut ieri cu domnul premier, se vor găsi forme de compensare pentru ca bugetele locale, mai ales ale marilor orașe, să nu aibă deloc de suferit. Poate chiar să câștigăm ceva, per ansamblu. Prin urmare vorbim despre drobul de sare, nu este nicio hotărâre în acest sens”, a declarat el.
Hava: Nu e nevoie de mari economiști să înțelegi haosul în care unii duc țara
Din opoziție, primarul municipiului Alba Iulia, liberalul Mircea Hava, critică modificările aduse la Codul Fiscal, susținând că tot ce face guvernul în privința reformelor economice anunțate „este de o absurditate vecină cu condamnarea românilor la haos și nesiguranță”.
„Recent, la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, s-a discutat despre posibilitatea ca bugetele primăriilor să scadă din 2018, odată cu trecerea contribuțiilor la angajat. Am fost întrebat ce cred. Nu sunt economist, dar tot ce face guvernul în privința reformelor economice anunțate îmi pare de o absurditate vecină cu condamnarea românilor la haos și nesiguranță. Le cer colegilor mei primari să reacționeze contra acestor certitudini nefaste nu din postura de politicieni, ci din cea de reprezentanți ai unui singur partid, al oamenilor care i-au votat. Nu putem privi totul doar pornind de la excel-uri, planuri și bugete. Și nici din perspectiva celor care beneficiază de recenta lege a salarizării bugetare, lucru pe care personal l-am susținut”, a scris, marți, primarul Mircea Hava, pe contul său de Facebook.
De asemenea, Mircea Hava, primarul cu cel mai mare salariu din România, 16.313 lei brut, a adăugat că veniturile românilor care alimentează bugetele locale vor scădea.
„Nu e nevoie de mari economiști să înțelegi haosul în care unii duc țara. E o matematică simplă, iar calculele românilor nu bat cu cele ale guvernanților. Concret, măsura reducerii impozitului pe venit duce la reducerea bugetului local semnificativ, iar asta înseamnă reducerea investițiilor, restrângerea parteneriatelor cu societatea civilă, multe alte pierderi colaterale importante”, a mai scris Mircea Hava.
O delegație a Asociației Muncipiilor din România s-a întâlnit, marți, la Palatul Victoria, cu premierul Mihai Tudose, la întâlnire participând și președintele PSD, Liviu Dragnea. Negoiță a spus că a fost identificată o soluție, astfel încât bugetele primăriilor din 2018 să nu fie afectate de aprobarea măsurilor fiscale.
„Am plecat de la o certitudine, o concluzie realistă că datorită scăderii impozitului de la 16 la 10% ne afectează bugetele locale. În mod evident, cu acest aspect sunt de acord și reprezentanții Guvernului, premierul, vicepremierul și președintele Camerei Deputaților, cu care am discutat. Am convenit că o să avem măsuri în compensare. De exemplu, pentru anul viitor nu vor scădea veniturile din impozitul pe venit sub nivelul anului 2017 și că se va umbla inclusiv la cotă – de la 41,7 se va ajunge la 43%. Aceste compensații vor veni de la Guvern. (…) Deci, De la 41,75 crește până la 43%. Dacă nivelul de încasări scade și va fi sub cel din 2017, Guvernul va compensa cu sume suplimentare din buget propriu”, a mai spus Robert Negoiță.
La rândul său, Gheorghe Falcă a precizat că în timpul discuțiilor primarii au cerut creșterea cotei din impozitul pe venit până la 60%.
„Am ajuns la această cifră de 43% plus dorința de compensare să nu diminueze din ceea ce înseamnă excedentul pe care îl are o primărie, pentru că acel excedent înseamnă, de fapt, dezvoltare. Am căzut de acord ca în primăvara anului viitor să facem o analiză mult mai clară a acestor efecte, ceea ce confirmă că toată lumea se îndoiește de rezolvarea 100% a problemei, dar sperăm ca dezvoltarea pe care o produc administrațiile locale să nu fie neglijată. Când vorbești de dezvoltarea României, vorbești de dezvoltarea acestor comunități. Suntem în etapa de a vedea aceste efecte doar peste șase luni de zile”, a spus primarul municipiului Arad.
Falcă a precizatcă nu a fost „convins” de discuțiile de marți, de la Guvern, pe tema măsurilor fiscale, susținând că în acest moment nu se cunosc efectele reducerii cotei unice și că „toată lumea se îndoiește de rezolvarea 100% a problemei”.
„De convins, nu m-au convins (discuțiile de la Guvern – n.r.). Am discutat problemele pe care o să trebuiască să le comunic cu locuitorii din Arad – eu și toți primarii, pentru că aici nu discutăm de culoare politică. O să vorbim, o să vedem ce înseamnă bugetele respective, o să discutăm să împingem proiectele pe care puteai să le faci în doi ani, o să le faci în patru ani. Trebuie să faci astfel de lucruri în detrimentul dezvoltării în special a localităților mari, care deja erau generatoare de dezvoltare. Aradul ar pierde între 12 și 16 milioane de euro. Față de ziua de ieri apare acea compendare și putem spun e că pierdem opt milioane de euro”, a declarat el.